Πρωτόγνωρη υπευθυνότητα και ωριμότητα επέδειξαν οι πολίτες , σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, την πρώτη ημέρα της επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων, των πρωτοδικείων και των ειρηνοδικείων.

Ο υπουργός, ο οποίος βρέθηκε στο Πρωτοδικείο της Αθήνας για να ενημερωθεί από κοντά για την εφαρμογή των μέτρων που υιοθετήθηκαν για την αποφυγή διάδοσης του κορονοιού, υπογράμμισε ότι «έγινε ένα πρώτο βήμα» συμπληρώνοντας πως «έχει πολύ μεγάλη σημασία να αναδείξουμε κυρίως το ρόλο της ατομικής ευθύνης του καθένα στην τήρηση των μέτρων».

«Την πρώτη μέρα της επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων, των πρωτοδικείων και των ειρηνοδικείων το συναλλασσόμενο με τις υπηρεσίες κοινό επέδειξε κατά τη γνώμη μου πρωτόγνωρη υπευθυνότητα, ωριμότητα και βεβαίως συνέπεια στην προσπάθεια του ακολουθώντας πίστα τις οδηγίες για τη λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τον ΕΟΔΥ. Τα μέτρα τηρήθηκαν απαρέγκλιτα από τους δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ, του υπουργείου προστασίας του πολίτη, της δημοτικής αστυνομίας και βεβαίως των ανθρώπων που εργάζονται στην ιδιωτική ασφάλεια. Σήμερα έγινε ένα βήμα ήταν το πρώτο βήμα.» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης σε δηλώσεις του και συμπλήρωσε « Ξέρουμε ότι υπήρξαν κάποια μικρά προβλήματα είμαστε όμως εδώ προκειμένου στο επόμενο χρονικό διάστημα να κάνουμε τα επόμενα βήματα με σταθερότητα και ευθύνη δείχνοντας πραγματικά την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε σε μια προσπάθεια για την επανένταξη όλων των διαδικασιών της Ελληνικής Δικαιοσύνης στην Κανονικότητα.»

Όπως είπε ο κ. Τσιάρας από την πρώτη στιγμή ζητήθηκε η συνδρομή του υπουργείου Προστασίας του πολίτη, της δημοτικής αστυνομίας .

«Είναι γνωστό ότι έχουμε ανακοινώσει σαν υπουργείο Δικαιοσύνης ότι συμβάλαμε με το δικό μας τρόπο με ιδιωτικές εταιρίες security προκειμένου να διαφυλάξουμε την τάξη στα πρωτοδικεία, στα ειρηνοδικεία και βεβαίως στα υποθηκοφυλακεία. Είναι λογικό ότι μετά από τόσες ημέρες απραξίας να υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και μια πολύ μεγάλη ανάγκη από αριθμό συμπολιτών μας και αντιλαμβάνεται κανένας ότι όλα αυτά τα προβλήματα προκύπτουν κυρίως από αυτή τη μεγάλη και έντονη προσέλευση» ανέφερε ο υπουργός και κατέληξε:

«Από εκεί και πέρα όμως έχει πολύ μεγάλη σημασία να αναδείξουμε κυρίως το ρόλο της ατομικής ευθύνης του καθένα στην τήρηση των μέτρων για τα οποία μας έχει μιλήσει και ο ΕΟΔΥ και η αρμόδια εθνική επιτροπή. Όλα αυτά είναι προβλήματα τα οποία τα γνωρίζουμε ξέρετε όμως πάρα πολύ καλά ότι για να μπορέσουμε να κάνουμε τα επόμενα βήματα σαν κοινωνία πρέπει να κάνουμε τουλάχιστον και από τη δική μας πλευρά τα απαραίτητα βήματα ώστε και οι δικές μας υποχρεώσεις μέσα από τα μέτρα ατομικής προστασίας να τηρούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.»