Για εμάς η δημοκρατία είναι διαρκής αγώνας και η λογοδοσία καθημερινή στάση, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης που ενημέρωσε, πριν από λίγο τη Βουλή, ότι ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλία προκειμένου να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για όλη την οικονομική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και αντιμετώπισης της επιδημίας. Η ενημέρωση από τον πρωθυπουργό θα γίνει, βάσει του άρθρου 142 Α του Κανονισμού της Βουλής (ανακοινώσεις-δηλώσεις της κυβέρνησης ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας).

Tα ΜΜΕ

«Ακούσαμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα κρεσέντο εχθροπάθειας», σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Ιδίως για την αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί επιχείρησης ελέγχου των ΜΜΕ από την κυβέρνηση, ο κ. Γεραπετρίτης σχολίασε:

«Ακούσαμε ότι αυτό που βιώνει η χώρα, με τη συστράτευση όλου του ελληνικού λαού, είναι προϊόν των ΜΜΕ, τα οποία αποκλείουν τον αντιπολιτευτικό λόγο και δέχονται μόνο τον λόγο της κυβέρνησης. Αυτό είναι το συστατικό της επιτυχίας! Πράγματι, θέλω να το ομολογήσω ενώπιον σας! Ελέγχουμε και την “Guardian” και την “Bild” και τους “New York Times”, και την “Washington Times”. Ελέγχουμε παγκοσμίως όλα τα Μέσα τα οποία επαινούν τη χώρα, πράγμα για το οποίο θα έπρεπε να είμαστε όλοι υπερήφανοι. Γιατί δεν είναι επιτυχία της κυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης. Είναι επιτυχία του ελληνικού λαού ο οποίος στάθηκε όρθιος απέναντι σε αυτή την πανδημία, κυρίως γιατί πείστηκε ότι αυτό πρέπει να συμβεί, καταρρίπτοντας το στερεότυπο ότι ο Έλληνας δεν συμμορφώνεται στον κανόνα».

Επιτυχής διαχείριση

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για τη συγκρότηση κοινής θέσης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. «Σήμερα ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με 6 ακόμα πολιτικούς αρχηγούς κρατών, προερχόμενους από όλες τις ηπείρους, οι οποίες είχαν τις καλύτερες επιδόσεις για την επιδόσεις της Covid-19. Επτά χώρες είναι με τις καλύτερες επιδόσεις. Αντί αυτό να μας κάνει να συσπειρωνόμαστε, μας κάνει αντιθέτως να καταλήγουμε σε αυτού του τύπου τη μισαλλοδοξία που ακούσαμε σήμερα», είπε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Ακούσαμε ότι εμείς υποβαθμίζουμε τη δημοκρατία και το κοινοβούλιο, γιατί νομοθετούμε με ΠΝΠ. Ξέχασε ο κ. Τσίπρας να πει ότι, εκτός από αυτές τις ΠΝΠ, είχαμε περισσότερες από 200 Υπουργικές Αποφάσεις που εκδόθηκαν μέσα σε 45 ημέρες για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής». Ο υπουργός Επικρατείας παρατήρησε επίσης ότι οι ΠΝΠ έρχονταν διαχρονικά στα ακραία συνταγματικά όρια στη Βουλή, προς ψήφιση. Ενώ σήμερα, όπως είπε, ψηφίζεται η 5η ΠΝΠ από τις συνολικά 6 που έχουν εκδοθεί, όχι στο τέλος της προθεσμίας αλλά εγκαίρως για να συζητηθούν και να βελτιωθούν όπου κριθεί αναγκαίο.

Η μεσαία τάξη

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα για την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα στήριξης της πραγματικής οικονομίας και της μεσαίας τάξης. «Ακούσαμε σήμερα ότι εμείς είμαστε οι εχθροί της μεσαίας τάξεως και των επιστημόνων. Το ακούσαμε και αυτό. Ότι εμείς είμαστε εχθροί εκείνων που υπερφορολογήθηκαν και έφτασαν να στερούνται το 80% του εισοδήματός τους για να έχουν οι τότε κρατούντες το απόθεμα για το οποίο υπερηφανεύονται σήμερα. Αυτός που στέρησε την παραγωγική διαδικασία από την ελληνική οικονομία σήμερα υπερηφανεύεται γιατί το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, είπε, δεν δούλεψε», είπε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «Από όλο το πακέτο μέτρων για τη στήριξη της κοινωνίας, από όλο το πακέτο με τη διαχείριση της δημοσιονομικής κρίσης, το πακέτο για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, όπως η απαγόρευση απολύσεων, ο κ. Τσίπρας σήμερα μιλάει για την τηλεκατάρτιση».

Ο υπουργός ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι ετοιμάζεται νέα πλαίσιο για την τηλεκατάρτιση για γνήσια αξιοκρατία και πιστοποίηση των ΚΕΚ που σήμερα δεν υπάρχει. «Υπήρξε πράγματι αστοχία. Η επιδίωξη της κυβέρνησης ήταν να υπάρξει απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων. Διαπιστώσαμε, μετά από έλεγχο που διενεργήσαμε, ότι το πρόγραμμα πράγματι δεν ανταποκρίνεται στην ποιότητα που επιθυμούσαμε και ότι δεν ανταποκρίνεται στο επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει η χώρα. Όταν το διαπιστώσαμε προβήκαμε στην άμεση κατάργηση του προγράμματος», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Εμείς δεν έχουμε κλειστά τα αυτιά μας στην κοινωνία. Αποκαθιστούμε το θέμα. Θα υπάρξει συνολική αναμόρφωση του πλαισίου ώστε να υπάρξει γνήσια αξιοκρατία και κυρίως εκπαιδευτική πιστοποίηση των ΚΕΚ που σήμερα δεν υφίσταται. Σήμερα λοιπόν εμείς αναλαμβάνουμε το τίμημα να καταργήσουμε το πρόγραμμα και δεσμευόμαστε να φέρουμε υγιές πλαίσιο».