Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος στις συνομιλίες που είχε με ξένους ηγέτες στο Γιοχάνεσμπουργκ και στο περιθώριο της τελετής μνήμης για τον Νέλσον Μαντέλα, όπου εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση μετέφερε την εικόνα «της Ελλάδας που αγωνίζεται και τις σαφείς ενδείξεις ότι υπερβαίνει την κρίση» .

Ο κ. Αβραμόπουλος είχε σύντομο χαιρετισμό και συνομιλία με τον Μπαράκ Ομπάμα, λίγο μετά την ιστορικής σημασίας και συμβολισμού χειραψία που είχε ο Αμερικανός Πρόεδρος με τον Κουβανό ομόλογό του, Ραούλ Κάστρο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατάσταση στη χώρα μας και ειδικώς για την πορεία ανάταξης της οικονομίας έδειξε ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοαχίμ Γκάουκ στη συζήτηση που είχε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα απασχολούν ιδιαίτερα την ηγεσία της Γαλλίας, όπως διαπιστώθηκε στις συνομιλίες που είχε ο κ. Αβραμόπουλος με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τον υπουργό Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς και τον τέως πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί.

Τέλος, στη συζήτηση που είχε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας με την πρόεδρο του ιταλικού κοινοβουλίου, Λάουρα Μπολντρίνι, επαναβεβαιώθηκε η κοινή αντίληψη για τη διαχείριση της κρίσης από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Για τις επαφές που είχε στο Γιοχανεσμπουργκ, ο κ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε εκτενώς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σε τηλεφωνική επικοινωνία τους.