Στις καταγγελίες αναφορικά με κρούσματα αισχροκέρδειας στην αγορά, ειδικότερα στις τιμές πώλησης μασκών και αντισηπτικών, αναφέρθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Ο κ. Γεωργιάδης κλήθηκε να τοποθετηθεί ακόμη και για καταγγελίες που ανέφεραν ότι ένα μικρό μπουκάλι αντισηπτικό πωλείται έναντι 17 ευρώ.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι «οι ελεγκτές κάνουν περισσότερους από διακόσιους ελέγχους την ημέρα, σε σούπερ μάρκετ και άλλα σημεία πώλησης. Πλην μιας τρανταχτής περίπτωσης, που επιβλήθηκε πρόστιμο 50.000 ευρώ, σε ένα από τα καταστήματα που διέθεταν μάσκες μέσω της τηλεόρασης, τα άλλα πρόστιμα είναι χαμηλά, της τάξης των 2.000-3.000 ευρώ, διότι δεν υπάρχουν κραυγαλέες περιπτώσεις. Πλέον υπάρχει επάρκεια στην αγορά σε αντισηπτικά, καθώς για δεύτερη ημέρα σήμερα η παραγωγή έφθασε τα 750.000 μπουκαλάκια και μάλιστα ακόμη μια βιοτεχνία μας ενημέρωσε ότι ξεκινά κι εκείνη την παραγωγή 200.000 τεμαχίων την ημέρα, καλύπτοντας έτσι σημαντικά την ημερήσια ζήτηση».

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πάντως ότι η ανιούσα των τιμών στα αντισηπτικά οφείλεται και στις περιορισμένες διεθνώς ποσότητες της πρώτης ύλης, της αιθυλικής αλκοόλης, το κόστος για την απόκτηση της οποίας έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Επί της συγκεκριμένης καταγγελίας, ο υπουργός ζήτησε να του αποσταλεί η απόδειξη, προκειμένου να γίνει επί τούτου έλεγχος στην επιχείρηση, καλώντας ωστόσο τους καταναλωτές, να κάνουν έρευνα αγοράς, καθώς υπάρχει πλέον επάρκεια στα καταστήματα.

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι είναι διαφορετική η κατάσταση σε ότι αφορά τις μάσκες και τις τιμές πώλησης τους, αναφέροντας ότι δεν επαρκεί η εγχώρια παραγωγή στην αυξημένη ζήτηση που υπάρχει αυτήν την περίοδο.

Τέλος, σε ότι αφορά τις διαμαρτυρίες κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων για μη επαρκή στήριξη, είπε ότι «σε όσες εταιρείες κλείσαμε, κάναμε μείωση ενοικίου, παγώσαμε τις οφειλές στην εφορία και τις εισφορές, αναστείλαμε για μήνες τις υποχρεώσεις και πληρώσαμε εμείς και το προσωπικό. Κάτι πρέπει να πληρώσουν και αυτοί, υποχρεώσεις και οικογένεια έχει και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που περιμένει να εισπράξει χρήματα».