Πάσχα με αρνί στον… φούρνο θα κάνουμε φέτος, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφησε να εννοηθεί ότι το σούβλισμα σε πυλωτές πολυκατοικιών αλλά και στα χωριά δεν θα επιτραπεί, τονίζοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί ο συνωστισμός πολιτών λόγω κορονοϊού.

«Φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό» ανέφερε εξηγώντας πως οι πολίτες δεν θα μετακινηθούν στην επαρχία ενώ δεν απέκλεισε το να ληφθούν επιπλέον μέτρα για να εφαρμοστεί η απαγόρευση.

«Αυτό το Πάσχα είναι διαφορετικό, δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα ψήσουμε αρνί στην αυλή, δεν θα πάμε στην Εκκλησία, θα γιορτάσουμε με την πίστη μέσα μας γιατί δεν πρέπει να επιτρέψουμε μια στιγμιαία επιπολαιότητα να χάσουμε έναν άνθρωπο που αγαπάμε», τόνισε ο κ. Πέτσας. Ερωτηθείς ειδικά για το σούβλισμα του αρνιού, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «θέλουμε να αποφύγουμε τον συνωστισμό».

«Ας μη γελιόμαστε μεταξύ μας, ο χώρος του σουβλίσματος είναι ένα σημείο που μαζεύεται κόσμος», τόνισε και υπογράμμισε: «Φέτος να το ψήσουν στο φούρνο να μην μαζευτούν όπως συνήθως. Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε τους κτηνοτρόφους μας, που πουλάνε αυτή την περίοδο τα αρνιά τους και τα ερίφια».

Όπως παράλληλα δήλωσε, θα εξεταστεί σε συνεννόηση με την Ιερά Σύνοδο το ενδεχόμενο να τελεστούν τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι Θείες Λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών.

Για τις ουρές στις τράπεζες

«Δυστυχώς, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που θα μπορούσε να κάνει τις συναλλαγές με τις τράπεζες από το σπίτι του, προτιμά να πάει στα γκισέ. Είναι λάθος. Προσπαθήσαμε και χθες να δείξουμε -και με την παρουσία του κ. Πιτσιλή και της κυρίας Απαλαγάκη, από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, στην κοινή συνέντευξη Τύπου- ότι έχει ρυθμιστεί όλες οι οφειλές, που έχουν άνθρωποι πάνω των 70 ετών να πληρωθούν αργότερα και δεν χρειάζεται να συνωστίζεται κανείς στο γκισέ της τράπεζας. Τους καλούμε να κάνουν τις συναλλαγές τους από το σπίτι τους. Να μην υπονομεύσει κανείς την εθνική προσπάθεια για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Σε ό,τι αφορά τις προμήθειες των τραπεζών, οι οποίες είναι όντως υψηλές, κάνουμε συνεχώς προσπάθειες, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, για τη μείωσή τους. Ιδίως, μάλιστα, αυτή τη στιγμή που γίνεται και μια προσπάθεια από τις τράπεζες να στρέψουν τον κόσμο προς τα ΑΤΜ» πρόσθεσε.

Για τον χρονικό περιορισμό στις μετακινήσεις

«Εξετάζουμε μια σύσφιξη στο χρόνο κάθε μετακίνησης για τον εξής απλό λόγο: Στην πλειονότητά τους -και αξίζουν συγχαρητήρια- οι Έλληνες και Ελληνίδες, συμμορφώνονται στα δύσκολα μέτρα που έχουμε αναγκαστεί να πάρουμε. Υπάρχει, όμως, και ένα μερίδιο του πληθυσμού που κάνει κατάχρηση. Για φανταστείτε, να βάζει κανείς κάθε ώρα από μια από τις έξι διαφορετικές αιτίες που προβλέπονται στο έντυπο, για να βγαίνει συνεχώς έξω. Μπορεί να βγαίνει μία, δύο φορές έξω και να συνδυάζει τις μετακινήσεις του, για να πάρει τα αγαθά που χρειάζεται χωρίς να γίνεται κατάχρηση. Χρειάζεται, λοιπόν, ένας χρονικός περιορισμός. Και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξετάζει τρόπους ώστε να διασφαλιστεί αυτό και με την αποστολή SMS στο 13033, όχι μόνο με το έντυπο. Έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία που συγκεντρώνεται ο κόσμος. Έχουμε παρατηρήσει υπερβολές, όπως στην παραλία της Θεσσαλονίκης και σε άλλα σημεία. Εξετάζουμε τις περιπτώσεις αυτές προκειμένου εάν χρειαστεί να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα πήρε αυστηρά μέτρα και τα πήρε γρήγορα. Και γι’ αυτό έχει μία καλύτερη εξέλιξη, σε σχέση με τα κρούσματα, τους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε Μ.Ε.Θ. και για τους θανάτους, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε, δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο να ακολουθήσουμε τις οδηγίες, τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες».

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στην πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού

«Είναι λαϊκισμός να κάνει μία συμβολική κίνηση ο Πρωθυπουργός και να λέει καταθέτουμε το ήμισυ του μισθού μας τον Απρίλιο και τον Μάιο στο ταμείο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και δεν είναι λαϊκισμός να γίνει αυτό υποχρεωτικά;» διερωτήθηκε και σημείωσε: «Είναι μάλλον υπεκφυγή και μία ντρίπλα για να αποφύγει τα προβλήματά του ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θα το κάνουμε και θα το κάνουμε όλοι. Γιατί είναι μία συμβολική κίνηση σημαντικού ηθικού μεγέθους. Και αυτό το μήνυμα θέλουμε να στείλουμε παντού. Ας πουν και τα υπόλοιπα κόμματα τι θα γίνει με τα στελέχη, τους βουλευτές τους».

Για την καμπάνια ενημέρωσης

Τέλος αναφερόμενος στην καμπάνια ενημέρωσης για τον κορονοϊό ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε πως έχει εγκαινιαστεί μία δεύτερη η οποία θα φτάσει μέχρι τον Μάιο.

«Όσο περνούν οι ημέρες υπάρχει μία κόπωση και πρέπει να την νικήσουμε. Είναι πολύ κρίσιμη η καμπάνια ενημέρωσης γιατί δείχνει στους πολίτες τι έχουμε κερδίσει, τι πρέπει να διαφυλάξουμε και τι πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε. Είναι ένα πολύ δύσκολο μέτρο για τον άνθρωπο, να μένει σπίτι. Όμως είναι ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, που δίνεται η δυνατότητα στον καθένα από εμάς να γίνει ήρωας. Να σώσει ανθρώπινες ζωές, απλά μένοντας στο σπίτι του» εξήγησε.