Για αδράνεια κατηγορούν τα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τον έλεγχο των ιδιωτικών σχολείων που αυτές τις ημέρες εφαρμόζουν την παράνομη πρακτική εξαναγκασμού των εργαζομένων σε αυτά να υποβάλλουν αιτήσεις για το επίδομα των 800 ευρώ λόγω κορονοϊού, παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν να διδάσκουν εξ αποστάσεως.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Νίκος Φίλης και η Έφη Αχτσιόγλου, σχεδόν σε όλα ιδιωτικά σχολεία οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε αυτά εξακολουθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία, συνεχίζοντας τα μαθήματα προς τους μαθητές τους από απόσταση. Το τελευταίο διάστημα, όμως, οι ιδιοκτήτες αρκετών ιδιωτικών σχολείων εξαναγκάζουν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που συνεχίζουν να εργάζονται με τηλεργασία σε αυτά, να υποβάλλουν αίτηση και τη σχετική υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 14ης Μαρτίου, προκειμένου να ενταχθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης και να εισπράξουν το επίδομα των 800 ευρώ.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάτι τέτοιο είναι σαφώς παράνομο, ως αντίθετο στη ρητή διάταξη του εδαφίου α της παρ. 5 του 13ου άρθρου της από 14/3/2020 ΠΝΠ, από την εφαρμογή των διατάξεων του οποίου εξαιρούνται όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως. Είναι επίσης αντίθετο στις διατάξεις του ν. 682/77 που εξομοιώνουν γενικά την υπηρεσιακή κατάσταση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών με τους δημόσιους και ειδικότερα απαγορεύουν κάθε μεταβολή της υπηρεσιακής τους κατάστασης (όπως η αναστολή της σχέσης εργασίας), χωρίς προηγούμενη τροποποίηση του διοριστηρίου τους, με πράξη του Υπουργείου Παιδείας.

«Επειδή η παράνομη και απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά δεν παραβιάζει απλώς τα δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, αλλά συνιστά καταστρατήγηση των διατάξεων υπέρ του δημοσίου συμφέροντος της ΠΝΠ, με αποκλειστικό σκοπό τον πλουτισμό των ιδιοκτητών των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, σε βάρος του κράτους και του συνόλου των εργαζόμενων σε αυτά και επειδή η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών έχει προβεί επανειλημμένα σε σχετικές καταγγελίες τόσο προς τα αρμόδια εποπτικά όργανα του Υπουργείου Παιδείας όσο και προς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

  1. Ποια μέτρα πήρε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την άσκηση εποπτείας επί των ιδιωτικών σχολείων, τα οποία παραβίασαν το νόμο;
  2. Σε ποιους ελέγχους προέβη το ΣΕΠΕ και τι πρόστιμα επέβαλε στους παραβάτες σχολάρχες;