Τσίπρας: Σχέδιο της κυβέρνησης η πλήρης ιδιωτικοποίηση δικτύων και ενεργειακών φορέων

«Η προστασία του περιβάλλοντος, δεν είναι απλώς ένα σύνθημα


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21:04
24/02/2020
Τσίπρας: Σχέδιο της κυβέρνησης η πλήρης ιδιωτικοποίηση δικτύων και ενεργειακών φορέων
18
loading

Η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι η μάχη του μέλλοντος, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ για το περιβάλλον, ενώ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καταλογίζοντάς του ότι η δική του πολιτική για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

«Η προστασία του περιβάλλοντος, δεν είναι απλώς ένα σύνθημα, δεν είναι σημαία ευκαιρίας για τα κόμματα και την πολιτική, η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι η μάχη του μέλλοντος...», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθως κατέθεσε το πολιτικό του στίγμα: «Η προστασία του περιβάλλοντος όμως, ο μετριασμός της κλιματικής κρίσης, δεν είναι μια πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά ουδέτερη υπόθεση, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις κοινωνικές ανισότητες.

Υπό αυτή την έννοια αφορούν περισσότερο την Αριστερά, τα κόμματα που έχουν ορίζοντα μια πιο δίκαιη κοινωνία και θέλουν να εκπροσωπούν τα μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα».

Ως χαρακτηριστικό της έμφασης που δίνει στα θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει το θέμα του περιβάλλοντος στην πολιτική του ατζέντα από την συγκρότησή του, και σε επίπεδο προγράμματος και σε επίπεδο κινηματικών και πολιτικών πρωτοβουλιών. Ανέφερε τις πρωτοβουλίες για το περιβάλλον την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το περιοριστικό δημοσιονομικό περιβάλλον.

Συνοπτικά τόνισε:

 • Η μεγάλη μεταρρύθμιση στην αγορά ενέργειας και οι πρωτοβουλίες για τις ΑΠΕ, ώστε η Ελλάδα να είναι πλέον στην 9η θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
 • Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια συνταγματικής επιταγής καταρτίστηκαν, αναρτήθηκαν και κυρώθηκαν οι δασικοί χάρτες. Αλλά και το Κτηματολόγιο και όλα τα γεωχωρικά δεδομένα, όπως και ο χωροταξικός σχεδιασμός.
 • Καταρτίσαμε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα έως το 2030, με στόχο την κλιματική ουδετερότητα και όχι απλά την απολιγνιτοποίηση.
 • Θεσμοθετήσαμε την Εθνική Στρατηγική για τα Δάση και πολιτική πρόληψης πυρκαγιών.
 • Ήμασταν στην πρώτη δεκάδα των χωρών της ΕΕ με ολοκληρωμένη στρατηγική για την κυκλική οικονομία, και ξεκινήσαμε την πρωτοβουλία για τον περιορισμό χρήσης της πλαστικής σακούλας.
 • Ολοκληρώσαμε τον εθνικό κατάλογο περιοχών Natura.
 • Σχεδιάσαμε και ολοκληρώσαμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση, προστασίας και διαχείρισης της βιοποικιλότητας.

Σε αντιπαραβολή αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη: «Να δούμε, όμως, τώρα τι συμβαίνει. Η κυβέρνηση της ΝΔ επενδύει σε μια επικοινωνιακή διαχείριση, πίσω από την οποία κρύβεται μια οργανωμένη προσπάθεια για ιδιωτικοποίηση των πάντων, προς όφελος των λίγων. Για τη ΝΔ, η "ισχυρή ανάπτυξη", είναι ανάπτυξη χωρίς όρους και προϋποθέσεις». Κλιμακώνοντας την επίθεση είπε ότι σταδιακά αποδεικνύεται ότι η περιβαλλοντική πολιτική είναι μία ακόμη από τις μεγάλες της απάτες και υποστήριξε:

Επανέρχεται στον σχεδιασμό της εκτροπής του Αχελώου σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, αποφάσεις του ΣτΕ και γνωμοδοτήσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος εξελίσσεται σε σύμβουλο επενδύσεων της Ελληνικός Χρυσός, προωθώντας ακόμα και χατιρική αναθεώρηση της αρχικής σύμβασης του 2004, όταν ακόμα και προχθές το ΣτΕ επιβεβαίωσε τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα αδιέξοδα της πρότασης μεταλλουργίας.

Ακυρώνεται η πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών, που είχε εξασφαλισμένο προϋπολογισμό και προγραμματισμό προσλήψεων για τις δασικές υπηρεσίες.

Η απολιγνιτοποίηση του 2028 καταντά κούφια επικοινωνιακή επιλογή, δεν οδηγεί στην αναγκαία κλιματική ουδετερότητα [για την οποία εμείς δεσμευτήκαμε στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο 2019], δεν εξασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, το χαμηλό κόστος ενέργειας και τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, που εμείς είχαμε προετοιμάσει.

Το πραγματικό τους σχέδιο είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση δικτύων και ενεργειακών φορέων και η μεταφορά της ηλεκτροπαραγωγής σε ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου. Αυτό δεν είναι σχέδιο απολιγνιτοποίησης, είναι σχέδιο αεριοποίησης. Εξάλλου, ο κ. Χατζηδάκης επιχαίρει αυτή την εβδομάδα ότι έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης. Έτσι όμως υποθηκεύει το μέλλον της χώρας και των επόμενων γενεών.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις βασικές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το συνέδριο, αλλά και μετά από αυτό, υπογραμμίζοντας «την δίκαιη και ομαλή μετάβαση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας στην κλιματική ουδετερότητα με δημόσιο έλεγχο των βασικών ενεργειακών δικτύων και φορέων, με κοινωνική δικαιοσύνη, με πρόληψη και αντιμετώπιση των ανισοτήτων». Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ανοίξει μία συζήτηση συνολικά αλλά και για τα επιμέρους θέματα της κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό μάλιστα με το συνολικό αναπτυξιακό μοντέλο για την χώρα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

18
σχόλια
 1. avatar ΜΗΤΣΣΣΣ

  ο κουλης ξεπουλαει σε τιμη ευκαιριας. οι μιζες πανε συννεφο. περιμενετε σε μερικα χρονακια να δειτε πως θα αυξηθουν ολα...

 2. avatar spyrospeiratis

  ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΝΔΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΕΚΤΕΛΕΣΗ 127 ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΙΚΑΝΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΣΥΡΟΥΝ ΠΟΝΕΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 200 ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΕΚΑΣΤΟΝ ΠΑΝΙΒΛΑΚΑ ΠΟΥ ΕΚΕΤΛΕΣΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΑΨΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

  1. avatar ΜΗΤΣΣΣΣ

   βρε [...] θες να πεις οτι αυτοι που ειχαν χτισει παρανομα και ειχαν αποκλεισει την προσβαση στην θαλασσα δεν φταινε σε τιποτα? [...]...

 3. avatar tboni2

  Ευτυχώς δεν έχουν σχέδιο σαν το δικό σου που ήταν το ξεπούλημα των πάντων.

 4. avatar Προστασία του περιβάλλοντος!

  \"περιβαλλοντολόγε\" Τσίπρα, ένα από τα πρώτα \"οικολογικά\" που έκανες ήταν να δώσεις 1,5 ΔΙΣ σε περίοδο κρίσης για την πέμπτη μονάδα λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα (Πτολεμαΐδα 5), για ψηφαλάκια!
  Και όταν πρόκειται για αφισοκόλληση και αφισορύπανση (εν έτει 2020 πια, έτσι;), το περιβάλλον το γράφεις κατευθείαν στα τέτοια σου.

 5. avatar Χαρτούρα αβέρτα πάγκα

  Μάζεψε πρώτα τη χαρτούρα από τις αφίσες σου και μετά έλα να μας μιλήσεις για περιβάλλον.

 6. avatar όχι, θα τα αφήσουμε να τα διαχειρίζεσαι εσύ με τους συνδικαλΗσταράδες και να πληρώνει ο λαός αβέρτα τα ελλείμματα

  που προκύπτουν από το γερό φαγοπότι σας. Ιδιωτικοποίηση τώρα σε όλα να ανασάνει ο έλληνας φορολογούμενος

 7. avatar ?????????????????

  Ο ΦΛΟΡΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΡΔΕΡΙΝΑ.
  ΔΥΟ ΑΝΙΚΑΝΟΙ.

 8. avatar sssssss

  Βουλωστο [...],βουλωστο πια

 9. avatar για να ξέρεις λεπτομέρειες

  μαλλον είσαι κρυφός συνεργάτης του κούλη

 10. avatar Αυτός ο Καραγκιόζης

  Τα βάζει με τον Μητσοτάκη γιατί δεν εφαρμόζει όσα υπέγραψε στο τρίτο μνημόνιο...πόσο [....] παίζει να ειναι

 11. avatar Βενετσιάνος

  Πινόκιο 1) Έχεις κάμει τη θρασύτητα επάγγελμα, 2) Κ΄τρηξες ανένδοτο αλλά έγινες ανέκδοτο, 3) Ποντάρεις όπως πάντα στο ψέμα αχρείε πιστεύοντας ότι όλοι οι Έλληνες είναι σανοφάγοι σαν τους οπαδούς σου. Πινόκιο ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ τα κάπιταλ κοντρόλσ, όταν στηνόμαστε από τα μεσάνυχτα στα ΑΤΜ για 50 ευρώ και τις άλλες βλακείες και προδοσίες σου.

  1. avatar Sotiris

   φίλε Βενετσιάνε, επίτρεψέ να σημειώσω ότι πρωτίστως ποντάρει στον φθόνο και στη διχόνοια ο αλ666 !
   Όσο πιό αμόρφωτος και αγράμματος είναι το ψηφαλάκι τόσο πιό εύκολο είναι στον φθόνο και στον διχασμό, στο μίσος με όλα τα επακόλουθά του.
   Πρόσεξε τις ομιλίες του αλ666 και θα με επιβεβαιώσεις φίλε. Ο χειρότερος εχθρός σου δεν θα σου έλεγε αυτά που πολλές φορές λέει.

 12. avatar Πόση υποκρισία!!!

  [...]εσύ δεν είσαι που[...] προχθές την Αθήνα με την[...] σου... εκείνο τον λογότυπο που έχεις μπροστά σου... Το διάβασες??? Τι λέει??? ΠΡΟΣΤΆΤΕΥΣΕ ΤΗΝ ΦΎΣΗ... Και θες εσύ να ξαναεκλεγεις πρωθυπουργός.... πόσο [...]μπορεί να είναι αυτό το ον!!!!

 13. avatar ΕΡT

  Μακάρι ρε πινόκιε μακάρι να μην βρίσκεται να διορίζετε με ρουσφέτι τους συγγενείς σας και να μας καταστρέφετε.

 14. avatar Μακαρι παναγια μου να ιδιωτικοποιηθουν τα παντα

  Και να απολυθουν ολα τα κομματοσκυλα που χρυσοπληρωνονται για να τα ξυνουν τοσες δεκαετιες!

 15. avatar ΔΡΟΜΕΑΣ

  Μετά από όλα αυτά, δεν έχω καταλήξει ακόμα τι μου προκαλεί περισσότερο αηδία.
  Τσίπρας η Μητσοτάκης!

 16. avatar φωτο θελει το παιδι

  μετα ουζακια...μπαρακια και ποτακια.....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει