Ίσως η πιο πολύωρη συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου της παρούσας κυβέρνησης αναμένεται να είναι η σημερινή υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επέστρεψε από το ταξίδι του σε Παρίσι και Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει η έναρξη καθορίστηκε για τις 11:00 το πρωί και βασικά θέματα συζήτησης θα είναι τα προσεχή σχέδια νόμου που θα κατατεθούν στη Βουλή. Ειδικότερα, στην ατζέντα περιλαμβάνονται:

  1. Η παρουσίαση του νομοσχεδίου για τη δημόσια υγεία, τις λεπτομέρειες του οποίου θα παρουσιάσει ο κ. Βασίλης Κικίλιας.
  2. Η παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών υπό τον τίτλο «Στρατηγική Αναπτυξιακή Προοπτική Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τροποποιήσεις Κώδικα Ιθαγένειας, Ρυθμίσεις για το ανθρώπινο δυναμικό της Δημόσιας Διοίκησης».
  3. Η παρουσίαση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των θαλάσσιων ενδομεταφορών.
  4. Η παρουσίαση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για οργανωτικά και λειτουργικά θέματα του εν λόγω χαρτοφυλακίου.
  5. Η παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού για τον καταδυτικό τουρισμό.

Παράλληλα όμως το Υπουργικό Συμβούλιο θα απασχολήσει η συγκρότηση Κυβερνητικής Επιτροπής για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή (υπάγεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας), η εφαρμογή του νόμου για το επιτελικό κράτος και η νέα νομοπαρασκευαστική διαδικασία του (υπάγεται στον Υπουργό Επικρατείας) καθώς επίσης και η παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής και σχεδίου μεταρρυθμίσεων (θα το παρουσιάσει ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για το συντονισμού του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος).

Συν τοις άλλοις θα γίνει ενημέρωση για τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο (θα γίνει από τον νέο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη), η προεπιλογή δικαστικών λειτουργών για τις θέσεις του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας (οι εισηγήσεις θα γίνουν από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα), η πρόταση για την επιλογή Προέδρου Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση (από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως) καθώς επίσης και η επιλογή Αντιπροέδρου Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (κατόπιν σχετικής εισήγησης του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη).