Την εκτίμηση ότι αν γινόντουσαν εκλογές την επόμενη Κυριακή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν με μεγάλη διαφορά πρώτο κόμμα εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 78ης ΔΕΘ.

 Όπως είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ «γνωρίζοντας τις εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές που περνά ο τόπος δεν θα προχωρήσει στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μόνο, αλλά μιας κυβέρνησης που θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων».

Χαρακτήρισε μάλιστα τις εκλογές ως ζήτημα επιβίωσης και εθνικής κυριαρχίας.

«Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν θα πέσει από δολιοφθορά όπως υπονοεί ο πρωθυπουργός, αλλά από την αντίσταση και τη λαϊκή κινητοποίηση», τόνισε, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση Σαμαρά «σύντομα θα πέσει».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια ανθρωπιστική κρίση και είπε ότι «στόχος είναι κάθε πολίτης να ζήσει με αξιοπρέπεια».

«Έχουμε στην Ελλάδα 500.000 οικογένειες που έχουν μηδενικό εισόδημα και 600.000 παιδιά και βρέφη που υποσιτίζονται. Βρισκόμαστε σε μία δραματική κατάσταση και οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε την ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια. Οι εκλογές δεν είναι ζήτημα του ΣΥΡΙΖΑ και της ανυπομονησίας του. Οι εκλογές είναι ζήτημα επιβίωσης για τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα», υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα που σημειώθηκαν στο Πέραμα: «Ο κ. Κεδίκογλου δεν βρήκε μια λέξη για να καταδικάσει την βάναυση επίθεση από Χρυσαυγίτες στα μέλη ενός πολιτικού κόμματος που βρίσκεται στο κοινοβούλιο. Δεν είχαμε καν ανακοίνωση καταδίκης από το κόμμα της ΝΔ αλλά είχαμε μια δήλωση του γ.γ. της ΝΔ, ο οποίος αντί να καταδικάζει τη Χρυσή Αυγή επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση και τη ΝΔ να πάρει ξεκάθαρη θέση στο θέμα αυτό. Θέλω να απευθυνθώ στον δημοκρατικό κόσμο της ΝΔ και να πω ότι αυτές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες πολιτικές επιλογές».

Σε ό,τι αφορά την  ανάγκη αποδέσμευσης από το μνημόνιο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε την ανάγκη να φύγουμε από το μνημόνιο από το οποίο, όπως είπε, «δεν θα φύγουμε με τον κ. Σαμαρά. Ο κ. Σαμαράς θα φύγει μαζί με το μνημόνιο κι αυτό θα μείνει στην ιστορία ως ένα πρόγραμμα που έσπειρε πόνο και εξαθλίωση χωρίς κανένα οικονομικό αποτέλεσμα». Έκανε λόγο μάλιστα και για μεταμόρφωση του κ. Σαμαρά από σφόδρα αντιμνημονιακό σε περισσότερο μνημονιακό.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις δημοτικές εκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε τον κομβικό ρόλο που μπορεί να παίξει η αυτοδιοίκηση.

«Πιστεύω ότι η αυτοδιοίκηση θα παίξει κομβικό ρόλο και στην προστασία του λαού μας αλλά και στο σχέδιο της εθνικής ανασυγκρότησης. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στην αυτοδιοίκηση. Πρέπει να υπάρξουν δήμαρχοι που θα συγκρουστούν με ανιδιοτέλεια».

Αναφερόμενος στην απόπειρα διάλυσης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που, όπως είπε, προωθεί η κυβέρνηση και την πρόθεσή της για ενοικίαση δύο γαλλικών φρεγατών, ο κ. Τσίπρας δήλωσε:

«Στο παρασκήνιο της επίσκεψης του Ολάντ στη χώρα μας, ανακοινώθηκε μια συμφωνία για την ενοικίαση από την πλευρά της χώρας μας γαλλικών φρεγατών. Είναι οξύμωρο σε μία περίοδο κρίσης να ζητούν χρήματα για οπλικά συστήματα. Οι γνώστες με ενημερώνουν ότι αυτά τα πλοία είναι πλοία ακατάλληλα για τη χώρα καθώς προορίζονται για ανοιχτές χώρες και όχι κλειστές όπως το Αιγαίο.

Τόνισε επίσης ότι «είναι έγκλημα να κλείνει η αμυντική βιομηχανία της χώρας» και ότι «τα ελληνικά ναυπηγεία πρέπει να ανασυγκροτηθούν».

Απαντώντας σε ερώτηση πώς σκοπεύει να επιλύσει το θέμα της ανεργίας και της μετανάστευσης των νέων ο κ. Τσίπρας, τόνισε την ανάγκη εξάλειψης του προβλήματος.

«Πρέπει να σταματήσουμε τη διαρροή του επιστημονικού προσωπικού. Αυτό που ονομάζουμε και brain drain πρέπει να σταματήσει. Πώς θα γίνει αυτό; Σίγουρα όχι διαλύοντας την παιδεία και απαξιώνοντας τα ερευνητικά κέντρα. Πιστεύουμε ότι βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη της οικονομίας είναι η στήριξη της έρευνας και της εκπαίδευσης ώστε να γυρίσουμε πίσω αυτό το ανθρώπινο δυναμικό».

Όσο για το αν υπάρχουν λεφτά και πού πρέπει να αξιοποιηθούν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, ούτε ανώδυνες, υπάρχουν όμως λύσεις. Έχουμε αναλύσει στο πρόγραμμά μας με ποιο τρόπο θα εξοικονομήσουμε τους πόρους για τους συνανθρώπους μας στα όρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Πρέπει να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές και να στηρίξουμε την παραγωγή».

Ερωτηθείς για το αν σκοπεύει να καταθέσει πρόταση μομφής στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε να κάνει χρήση των κοινοβουλευτικών όπλων.

«H κυβέρνηση δεν θα πέσει αν καταθέσουμε πρόταση μομφής, θα πέσει από την λαϊκή κινητοποίηση. Τα πολιτικά μας όπλα θα τα χρησιμοποιήσουμε αλλά δεν θα τους δώσουμε άλλοθι να ξεφύγουν από δύσκολες στιγμές».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε επίσης πρόσκληση για debate προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με δικούς τους όρους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε και σε ερώτηση αν θα συσταθεί εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο.

«Έχουμε ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και πρέπει να εξεταστούν πράξεις και παραλείψεις. Έχουμε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό ότι το δράμα που περνάει δεν θα το αφήσουμε αδιερεύνητο σε σχέση με τις αιτίες που το προκάλεσαν. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τα σενάρια συγκυβέρνησης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σενάρια επιστημονικής φαντασίας και υποστήριξε ότι στις επόμενες εκλογές το κόμμα θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

«Δημοκρατία ίσον εναλλαγή στην εξουσία. Η δυνατότητα του λαού να επιλέγει τις κυβερνήσεις είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Τα σενάρια αυτά είναι επιστημονικής φαντασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη βουλή παρόλα αυτά θα επιδιώξει συνεργασίες. Όσο για τις ανησυχίες του κ. Κουβέλη αν θα μείνει εκτός Βουλής, αυτές δεν μπορούμε να τις ερμηνεύσουμε».

Στην ερώτηση τέλος αν γνωρίζει σε ποια χέρια έχει περάσει η διοίκηση του 902, απάντησε:

«Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω κάτι περισσότερο από τους υπόλοιπους έλληνες. Θα έπρεπε να ρωτήσετε τον κ. Κουτσούμπα. Το οξύμωρο είναι ότι το ΚΚΕ προέβη σε αυτή την κίνηση και κρατά κρυφό τον αγοραστή. Υπάρχει ένα ηθικό ζήτημα στην πώληση του, πώς απέκτησε δωρεάν την άδεια και την πουλάει έναντι τιμήματος. Εμείς πάντως έχουμε δεσμευτεί σε μία ριζική αναδιάρθρωση του τοπίου των Μέσων Ενημέρωσης. Είναι λυπηρό το ΚΚΕ να προχωράει σε μια διαδικασία χωρίς να ενημερώνει και να κρατάει κρυφό τον αγοραστή».