Σημίτης κατά Καραμανλή για τη στάση του στο θέμα της Τουρκίας

Με άρθρο του μιλάει για τη συμφωνία του Ελσίνκι και τη «χαμένη ευκαιρία» του 2004


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12:24
14/12/2019
Σημίτης κατά Καραμανλή για τη στάση του στο θέμα της Τουρκίας
31
loading

«Πυρά» κατά του Κώστα Καραμανλή εξαπέλυσε ο Κώστας Σημίτης αναφορικά με τον τρόπο που διαχειρίστηκε το θέμα της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής το 2004, όταν η Νέα Δημοκρατία είχε ανέβει στην εξουσία.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο πρώην πρωθυπουργός περιγράφει την πολιτική της κυβέρνησής του στο Ελσίνκι και κάνει λόγο για μια επιτυχία, η οποία όμως ουδέποτε ολοκληρώθηκε, κάνοντας λόγο για «χαμένη ευκαιρία».

Μάλιστα, όπως αναφέρει, η ελληνική αντιπροσωπεία απέρριψε άμεσα το πρώτο κείμενο της Συνόδου, το οποίο απείχε πολύ από τις ελληνικές θέσεις, υπογραμμίζοντας ότι στις 10 Δεκεμβρίου 1999 δήλωσε στους εταίρους πως αδυνατεί να συναινέσει στην υποψηφιότητα της Τουρκίας εάν δεν αντιμετωπιστεί θετικά και η υποψηφιότητα της Κύπρου.

Στη συνέχεια, θυμίζει ότι μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε, το Συμβούλιο διεκόπη και ιστορεί τι έγινε μέχρι την απόφαση του Ελσίνκι, αλλά και την οργισμένη αντίδραση των Τούρκων.

«Για αυτό και ο κ. Σολάνα μετέβη αμέσως στην Άγκυρα για να καθησυχάσει την τουρκική ηγεσία, το οποίο και πέτυχε» τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με 10 άλλες χώρες την 1η Μαΐου 2004. Η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης έγινε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2003 όταν η Ελλάδα προήδρευε του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Το 2004, όταν πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με την απόφαση του Ελσίνκι, η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για να αποφασιστεί η έναρξη των συνομιλιών με την Τουρκία, την Ελλάδα εκπροσωπούσε ο νέος πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής» γράφει ο κ. Σημίτης και συμπληρώνει: «Στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών αποφασίστηκε η εκκίνηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας παρ’ όλο που δεν είχε τακτοποιήσει τις διαφορές της με την Ελλάδα, όσον αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση, αν και είχε τη δυνατότητα, δεν πρόβαλε την ένσταση για την έλλειψη ανταπόκρισης της Τουρκίας στον όρο που είχε τεθεί στο Ελσίνκι και αφορούσε την ύπαρξη διαφορών σχετικά με την έκταση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Αντίθετα, επεσήμανε, ότι “οι ασφυκτικοί χρονικοί περιορισμοί δεν βοηθούν”. Απεδέχθη έτσι, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία με ανεπίλυτες τις ελληνοτουρκικές διαφορές ως προς τα όρια των υφαλοκρηπίδων και αιγιαλίτιδων ζωνών τους. Ίσως σήμερα, με την εμπειρία των εξελίξεων στην Τουρκία προβληθεί το επιχείρημα ότι ο Ερντογάν δεν θα δεχόταν ποτέ την παραπομπή των υφισταμένων διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αδιαφορώντας για την ένταξη της Τουρκίας. Όμως το 2004, ο Ερντογάν δεν υποστήριζε ακόμη τις απόψεις για μια Τουρκία διάδοχο της οθωμανικής αυτοκρατορίας, η οποία έχει δικαιώματα σε όλη την ανατολική Μεσόγειο. Τις απόψεις του αυτές πρόβαλε αργότερα, ιδίως μετά το 2016, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του. Το 2004, επιθυμούσε ιδιαίτερα την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κατόπιν, ο Κώστας Σημίτης εκτιμά πως μετά τη συμφωνία του Ελσίνκι αναπτύχθηκε μια δυναμική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, «αποτέλεσμα της οποίας ήταν και οι αλλεπάλληλες διερευνητικές συνομιλίες για την αντιμετώπιση των υφισταμένων διαφορών».

«Αλλά και στις συζητήσεις αυτές η τότε νέα ελληνική κυβέρνηση τελικά δεν έδωσε συνέχεια» τονίζει ο κ. Σημίτης, συνεχίζοντας: «Το αποτέλεσμα της στάσης του 2004 είναι οι σημερινές απειλές και οι εκβιασμοί της Τουρκίας».

«Συμπληρωματικά πρέπει να υπογραμμιστεί ότι, η προσφυγή στη Χάγη δεν αποκλείει ούτε την ανάπτυξη των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, ούτε την πραγματοποίηση διερευνητικών συνομιλιών για την αντιμετώπιση των μεταξύ τους προβλημάτων. Είναι ένα μέσο για την ειρηνική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών» καταλήγει ο πρώην πρωθυπουργός.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

31
σχόλια
 1. avatar Voularfdt Jgzovkutq

  Οι όποιες ευθύνες τού Σημίτη σέ διάφορα θέματα δέν είναι άλλοθι γιά τό στρουθοκαμηλισμό Καραμανλήδων νέας δημοκρατίας πλειοδοσία στόν ενδοτισμό εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων τών σφωγγοκωλάριων σέ ΗΠΑ Τουρκία ΕΟΚ. Οι εθνικοί μειοδότες εγκατέλειψαν τήν πολιτική ευρωστρατού 1999 μέ επίτροπο αμύνης καί έχουν μείνει νά πλανώνται οι υποψίες δολιοφθοράς κατάρριψη τού αεροπλάνου τού Γιάννου Κρανιδιώτη. Η εναλλακτική πρόταση στήν υποχώρηση στόν επίτροπο αμύνης ήταν νά καλύπτονται οι δαπάνες αμύνης εναντίον τρίτων χωρών, Τουρκίας δηλαδή οι αμυντικές δαπάνες τής Ελλάδας, τό οποίο σημαίνει ότι οι δαπάνες αυτές θά υπολογίζονταν στόν κοινοτικό προυπολογισμό ΕΟΚ Ευρωπαική ψευτοένωση χωρίς τούς περιορισμούς τού ισχνού ελληνικού ελλείμματος. Θά εκπληρώνονταν οι προσδοκίες τίς οποίες καλλιέργησε ο καραμανλισμός, γιά αντίδωρο κοινή ευρωπαική άμυνα, στή μειοδοσία ζημιογόνου ένταξης στήν ΕΟΚ. Ο ανηψιός του αντί ευρωστρατού έκανε τή Φρόξενγκ! Ο Τζέφρυ Μινέικο-Τσάντ πλειοδότησε στή στατιστική διόγκωση τού ελλείμματος χωρίς εξαίρεση τών αμυντικών δαπανών ώστε νά αφαιρέσει από τόν ελληνικό λαό πλήρως τήν εθνική κυριαρχία μέσω ΕΟΚ ΔΝΤ.. Οι πολιτικοί αυτοί παραπλανούν τόν ελληνικό λαό θρασύτατα καί πολλοί είναι καί ένοχοι εσχάτης προδοσίας χειρότερες τού Ιωαννίδη 1973-1974 αυτή διήρκεσε 9 μήνες ενώ οι μειοδοσίες Καραμανλήδων, Παπανδρέος, Τσίπρα Πασοκοκιναλ, ΝεαΔημοκρτία, Συριζα είναι ατέλειωτες δεκαετίες καί μέ τό θέατρο τής μάϊμου δημοκρατία προεδρευομένης ολιγαρχίας.

 2. avatar Nikos86

  Κοίτα ποιός μιλάει ο τωρινός Εφιάλτης τής Ελλάδος.Αντί να είναι στην φυλακή ισόβια για εθνική προδοσία είναι ελεύθερος,αλλά καλά να πάθουμε και εμείς αντί να τα κάψουμε όλα με αυτά πού μάς κάνουν οι πολιτικοί.

 3. avatar ιολαος

  για την ταμπακιερα θα απαντηση καποιος

 4. avatar κΚβ στην Βουλή των Ελλήνων :

  Κύριε Σημίτη,
  το πρόβλημα που αφήσατε ως κυβέρνηση, μετά από ένα τέταρτο του αιώνα στην εξουσία, είναι το τεράστιο δημόσιο χρέος, που από το 30% του ΑΕΠ το 1981, το φτάσατε στο 100% το 2004. Αυτό δεν μπορείτε να το αρνηθείτε. Κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί, γιατί είναι πραγματικότητα.

 5. avatar Τιμή στον Καραμανλή να τον κατηγορεί ο Σημίτης !

  Ο πρόδρομος της Ελληνικής χρεοκοπίας (χρηματιστήριο/swaps/μιζοεξοπλιστικα/φαγοπότι Ολυμπιακών x 10), ο άνθρωπος που του είχε πάρει ο αέρας την Ελληνική σημαία και είχε γκριζάρει το μισό Αιγαίο, που παρέδωσε τον Οτσαλάν στους Τούρκους και που υποστήριζε με νύχια και με δόντια το σχέδιο "Αναν", βγήκε με κούφιες εφευρέσεις να κατηγορήσει τον μόνο πατριώτη Έλληνα που οι εχθροί της πατρίδας μας μίσησαν και εξακολουθούν να μισούν θανάσιμα.

  1. avatar Τόσα χρόνια δεν προκαλούσε

   Πάντως προβληματίζει και η σιωπή του Βούδα . μετά την χρεωκοπια έχει ευθύνες και για την εξωτερική πολιτική Καιρός να μιλήσει Το ΠΑΣΟΚ ο λαός το τιμώρησε σειρά τής ΝΔ

 6. avatar Τυφλός vs Μουγκου

  Αυτος που δεν έβλεπε οτι κατα την διακυβέρνηση του καταληστευαν το κράτος εναντίων αυτού που στην διακυβέρνηση του τα είδε όλα αλλα δεν μίλησε σε κανένα για χρόνια.

 7. avatar Stateless

  Πολλά τα σχόλια αλλά για τη ταμπακιέρα ουδέν!

 8. avatar Δεν ειμαι πασοκ

  Ουτε αριστερος αλλα αναγνωριζω πως ο σημιτης ειναι ο καλυτερος πολιτικος που περασε απο την ελλαδα αν δεν τον ειχαμε θα ημασταν πολυ χειροτερα

  1. avatar Tes

   Φιλε μου καλέ.
   Στο σχολείο οταν πηγαίναμε μας έλεγαν πάντα να αιτιολογησουμε αυτο που λέμε κάτι που εσύ δεν κάνει κάνεις. Ο φίλος πιο πάνω ανέφερε κάποια πράγματα που δεν τιμούν το τοσοδούλη. Ίμια,χρηματιστήριο,Ολυμπιακοί αγώνες κλπ κλπ!
   Καταστροφή για τον ελληνικό λαό!

 9. avatar μα καθολου τσιπα ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

  τοσο αποχαυνοθηκαμαι
  που δεχομαστε τον καθε αποτυχημενο ,κλεφτη, προδοτη,αμορφωτο
  να διαφεντευει τις τυχες μας ;;;;;;;;;;

 10. avatar ΑΣ ΦΩΝΑΞΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ

  ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΩΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΑ ΣΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΑΞΙΩΜΑ.
  ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 11. avatar Κουφός Ντίνας

  Είπαμε ότι ο ΠτΔ είναι ανεύθυνος άρχων, αλλά οι προτεινόμενοι είναι, θου Κύριε φυλακήν τω στόματι μου.

 12. avatar ωχωχωχ

  Δυό άχρηστοι τσακώνονταν στο κεφάλι μας επάνω...Φέρτε ρε πίσω αυτά που κλέψατε απο τις συντάξεις και τους κόπους μας και μετά μιλάτε...Ρε Κ Σημίτη θα πάρεις δώρο φέτος στα εγγόνια σου;...γιατι εγω και πάλι δεν θα πάρω!

 13. avatar Savvidis

  Ε Φ Ι Α Λ Τ Η Σ

 14. avatar φερετρο

  Ciao βγηκα ......

 15. avatar .;.

  Καποτε ειχε δανεισει 2 αυγα και οταν του τα επεστρεψαν τα ζυγισε

 16. avatar O μονος τροπος

  να σωθει η Ελλαδα ειναι να πεταξουμε ολους τους νεοελληνες εξω!!

  1. avatar Κομπλεξικός

   Εσύ φυσικά είσαι ο εκλεκτός που θα πετάξεις όλους τους άλλους έξω και θα μείνεις μόνος σου μέσα. Ψυχαναγκαστικό το πρόβλημα του κομπλεξισμού σου: Εγώ και οι άλλοι.

   1. avatar Πραγματι εισαι

    πολυ κομπλεξικος για να καταλαβεις το σχολιο...

 17. avatar Κοιτά ποιος μιλαει

  Νομίζεις ότι ξεχάσαμε το φαγοπότι που έκανες με το χρηματιστήριο κινεζε?εφαγες τα λεφτά του κοσμάκη ότι ειχε μαζέψει στα σεντούκια μαϊμού κι έρχεστε τωρα να κατηγορήσεις άλλους για ότι αισχρό έκανες στον Ελληνικό Λαό? ευχαρηστησες τους Αμερικανούς μεσα απο το Ελληνικό κοινοβούλιο ηλίθιε.
  Που αν τότε έδινες εντολή θα είχαμε βυθίσει το μισό Τουρκικό στόλο κατα τα λεγόμενα των Ναυάρχων και αντί ναυάρχων μακακα. Εξαφανίσου και ξανακάνεις δηλώσεις δεν έχεις δικαίωμα.

  1. avatar Ο

   Ναι αλλά ο Καραμανλής γιατί δεν έκλεισε τίς εκκρεμότητες με την Τουρκία; Μετά έχει σειρά και ο Σημίτης όλους θά τούς κρίνουμε και γιατί δεν άφησαν τον Κοτζιά νά επεκτείνει τα δώδεκα μίλια; Εδω αφορά τα εθνικά συμφέροντα δεν έχει να κάνει με το ποιός είναι πάνω αλλά τούς ενδιέφερε μόνο η καρέκλα. Κοίτα όμως πού όλα έρχονται μπροστά

 18. avatar Αγυγιρο κεφάλι

  Οι σκελετοί από τις ντουλάπες βγαίνουν ένας ένας με το βλέμμα στραμμένο στην καρέκλα του προέδρου της Δημοκρατίας..Αν μπει σε αυτήν την θέση πρόσωπο όπου στο παρελθόν έχει προκαλέσει με την στάση του η την πολιτική του τότε θα υπάρχουν κοινωνικές αναταραχές όπου μόνο κακό θα κάνουν στην χώρα μας...
  Αλίμονο αν προορίζουν για αυτήν την θέση Σημίτη, Παπανδρέου, Βενιζέλο η Ντόρα Μπακογιάννη (αυτό το τελευταίο θα είναι πραξικόπημα).....
  Ελληνικέ λαέ ξυπνά γιατί έχεις τεράστιος μερίδιο ευθύνης με την δεξιά στην εξουσία...

 19. avatar ΜΙΛΗΣΕ ΚΑΙ Ο ΑΧΡΗΣΤΟΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ !

  ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΦΥΛΑΚΗ ....
  ΣΕ ΑΛΛΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ Σ΄ΕΙΧΑΝ ΒΓΑΛΕΙ ΚΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΗ.
  ΕΔΩ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΤΟΥ ΗΡΩΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ !

 20. avatar Hector1955

  Αρχίσανε οι μάχες για την Προεδρία της Δημοκρατίας: "Αρχιερέας της διαπλοκής" εναντίον "Κουρασμένου". Ποιός μιλάει τώρα; Ο Σημίτης των Ιμίων, της διαπλοκής και της μίζας, επί της εποχής του οποίου έχασε ο κοσμάκης τα λεφτά του στο Χρηματιστήριο (Ας πρόσεχαν!). Από την άλλη, ο Κώστας ο large με τις δεκάδες χιλιάδες ψηφοθηρικές μονιμοποιήσεις συμβασιούχων που -συνέβαλαν και αυτές - στην εκτίναξη του χρέους. Σε τι ωφελούν αυτά που λέει τώρα ο κ. Σημίτης; Σε τίποτε. Μόνο ... πόντους πιστεύει ότι του δίνουν έναντι του αντιπάλου.

  1. avatar Απάντηση σε: Hector1955 !

   "Αρχίσανε οι μάχες για την Προεδρία της Δημοκρατίας . ."
   Μάθε φίλε, έστω και καθυστερημένα,
   ότι ο Καραμανλής είχε αρνηθεί την μεγάλη τιμή που πρώτος του είχε κάνει ο γιός του Μητσοτάκη πρίν έναν χρόνο περίπου.

   1. avatar Hector1955

    Τότε (γιατί δεν ήταν το σωστό timing), τώρα όμως;

  2. avatar Απάντηση σε: Hector1955

   Σε έχει κάνει ο Χατζηνικολάου και παραμιλάς ακόμη.
   Όσο για τους συμβασιούχους, μάθε ότι ο Σημίτης προεκλογικά τους είχε με συνοπτικές διαδικασίες μετατρέψει απο απο προσωρινής χρήσεως σε μονίμους για τους λόγους που σωστά αναφέρεις και έτσι όποια κυβέρνηση και αν προέκυπτε (small medium or large) θα ήταν υποχρεωμένη να τους χρησιμοποιήσει. Άλλωστε για αυτό και όταν ανέλαβε ο Καραμανλής έκανε δια νόμου και για πρώτη φορά "άρση νομιμοτητας" ωστε να μην ξανασυμβεί.
   Εχεις μεγάλη άγνοια αλλά και μεγάλο δίκιο αφού όλοι το ίδιο έχουν καταπιεί αμάσητο και όλοι το ίδιο λένε !

   1. avatar Hector1955

    Συγκινητική η προσπάθειά σου να βγάλεις "λάδι" τον Κώστα, δυστυχώς όμως ήταν από τους βασικούς υπεύθυνους της χρεωκοπίας της χώρας μας. Πολύ δεν του πέφτει να επιβραβευθεί τώρα;

    1. avatar Απάντηση σε: Hector1955

     Δεν προσπαθώ και ούτε θέλω να συγκινήσω κανέναν. Σκέψου όμως και πές μου αν μπορείς, πόσες φορές και για ποιόν λόγο επενέβη η Commision και απαίτησε δια της βίας να σταματήσει την δίκη Γεωργίου/ΕΛΣΤΑΤ;

  3. avatar Ο

   Να μάθει ο κόσμος την αλήθεια και για τα εθνικά συμφέροντα και για την χρεωκοπια τής χώρας Καραμανλής και Σημίτης έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην χώρα αυτή την δεκαετία

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει