Συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης στον τουρισμό και στήριξης των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών που πλήττονται από την κατάρρευση της Thomas Cook ζήτησε η ευρωβουλευτής της GUE/NGL Έλενα Κουντουρά, στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της πτώχευσης του ταξιδιωτικού ομίλου στην Ευρώπη.

Η κ. Κουντουρά επισήμανε τον καταλυτικό ρόλο του τουρισμού και των μεταφορών ως ισχυρού αναπτυξιακού πυλώνα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Τόνισε ότι ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και έχει ζωτική σημασία για την ανάπτυξη πολλών παραγωγικών κλάδων, ολόκληρων περιφερειών και νησιωτικών περιοχών της Ευρώπης. «Ποιος θα στηρίξει τον ευρωπαϊκό τουρισμό, αν όχι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση;», προέτρεψε χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η ευρωβουλευτής της GUE/NGL πιέζει για την κατάρτιση συνολικού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης και ζήτησε η ΕΕ να αναλάβει συγκεκριμένα μέτρα για:

– την ενίσχυση της νομοθεσίας για την προστασία των ταξιδιωτών απέναντι σε έκτακτα γεγονότα, και

-την κατάρτιση ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης των κρίσεων στον τουρισμό που θα διασφαλίζει τη στήριξη των εργαζομένων, των τοπικών κοινωνιών, και της εικόνας της Ευρώπης, ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού.