Σε εκδήλωση του «Πράττω», που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, θα δώσουν το «παρών» ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο πρώην υπουργός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα  «Καθημερινή», η εν λόγω εκδήλωση έχει πυροδοτήσει σενάρια για τις ζυμώσεις στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Θεωρητικά, η κοινή παρουσία τριών στελεχών που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά σε διαφορετικές «φυλές», μπορεί να αποτελεί πρόγευση κάποιας συνεργασίας. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι πιο πολύπλοκη. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς βρίσκεται πλέον εκτός ΣΥΡΙΖΑ, αφού η συνεργασία του με την Κουμουνδούρου έληξε με ανακοινώσεις που είχαν πολλές αιχμές για μια σειρά χειρισμών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με κυριότερη την πολιτική στη Θράκη. Από τη στιγμή που το «Πράττω» βρέθηκε εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κοτζιάς παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με στελέχη όπως είναι ο κ. Γερουλάνος.

Από την πλευρά του, ο κ. Γερουλάνος έχει ξεκαθαρίσει πως αυτό που επιδιώκει είναι «επιστροφή στις ρίζες του ΠΑΣΟΚ». Θέτοντας διαρκώς ιδεολογικά ζητήματα, προσπαθεί να μιλήσει, όπως λέει, στη μεγάλη μάζα των άλλοτε ψηφοφόρων του κόμματός του που έχουν μετακινηθεί σε άλλους πολιτικούς χώρους. Ο κ. Γερουλάνος πάντως έχει αποκλείσει όχι μόνο τη συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ, αλλά και οποιαδήποτε περίπτωση συνεργασίας που «θα στηρίζεται σε πρόσωπα». «Το στοίχημα είναι ιδεολογικό», σημειώνει με κάθε ευκαιρία, κοιτώντας αμφίπλευρα προς όσους έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ, είτε πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στη ΝΔ. Με τον κ. Κοτζιά πάντως είναι σε επαφή και υπάρχει κοινή οπτική σε μια σειρά ζητημάτων, ήδη από την εποχή του ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται, δε, ότι πρόσφατα ο Νίκος Κοτζιάς έχει συμφάγει με τον Παύλο Γερουλάνο, τον οποίο το «Πράττω» στήριξε -εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ- για υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων. Από την πλευρά του, ο Νίκος Βούτσης παρεμβαίνει στον διάλογο που έχει ανοίξει για τον μετασχηματισμό (ουσιαστικά τη διεύρυνση) του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εξίσωση των -εκτός ΣΥΡΙΖΑ- ζυμώσεων στον χώρο της Κεντροαριστεράς πρέπει να προστεθεί και η καλή σχέση πολλών στελεχών του «Πράττω» με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, μάλιστα, την 3η Σεπτεμβρίου, θέλοντας να δώσει «στίγμα», αρθρογράφησε υπέρ της πολιτικής κληρονομιάς του Ανδρέα Παπανδρέου. Το αν αυτές οι πολιτικές ζυμώσεις θα εξελιχθούν σε κάτι περισσότερο μένει να φανεί.