Θετική ήταν η γνωμοδότηση της τρόικας στο Euroworking Group για την εκταμίευση της δόσης των 3,3 δισ. ευρώ του Ιουνίου. Σήμερα οι κ.κ. Π. Τόμσεν, Μ. Μορς και Κλ. Μαζούχ επιστρέφουν από τη Ρώμη, όπου διεξήχθη το Euroworking Group στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχίσουν την αποτίμηση του προγράμματος.

Στην αυριανή συνάντηση που θα έχει η τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα αναμένεται να εξετασθεί εκ νέου το ζήτημα της ΕΡΤ, υπό το φως ωστόσο των νέων εξελίξεων. Τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ ήταν ενημερα ήδη από τον Απρίλιο για την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ, ωστόσο πληροφορήθηκαν το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης και αυτά λίγο πριν εκδοθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ακόμη, στην αυριανή συνάντηση θα εξετασθεί το αίτημα της κυβέρνησης για πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένει το πράσινο φως από τους δανειστές και υποστηρίζει σε όλους τους τόνους ότι η πιλοτική εφαρμογή για ένα εξάμηνο θα αποδείξει ότι μείωση είναι εισπρακτικά αποτελεσματική.

Με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών εκτιμάται ότι οι απώλειες εσόδων από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι 80 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι υπηρεσίες του υπουργείου θεωρούν ότι η εφαρμογή του μέτρου θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης η οποία θα υπερκαλύψει την απώλεια που υπολογίζεται.

Επίσης, στην αυριανή συνάντηση με την τρόικα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ενδέχεται να θέσει και το θέμα της μετάθεσης του στόχου των αποκρατικοποιήσεων κατά το ποσό που αναμενόταν να εισπραχθεί από την πώληση της ΔΕΠΑ, καθώς σύμφωνα με το Μνημόνιο, αν η Ελλάδα δεν πιάσει τον στόχο που έχει τεθεί, θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών από τον προϋπολογισμό.