Ευριπίδης Στυλιανίδης: Στοίχημα η συνεργασία στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος

Θα επιδιώξουμε και εμείς τη συναίνεση» ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21:01
20/09/2019
Ευριπίδης Στυλιανίδης: Στοίχημα η συνεργασία στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος
2
loading

Για ένα ισχυρό μήνυμα συνεργασίας και θεσμικής συννενόησης που πρέπει να στείλει η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος έκανε λόγο ο Ευριπίδης Στυλιανίδης αμέσως μετά την ανάδειξή του στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος.

«Το στοίχημα αυτής της επιτροπής είναι να εκπέμψει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα, για τη νέα νοοτροπία που εκπροσωπεί πιστεύω το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Αυτή η Επιτροπή, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να εκπέμψει σήμα συνεργασίας, θεσμικής συνεννόησης, μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, δυνατότητα σύνθεσης, μεταξύ διαφορετικών ιδεολογικών προσεγγίσεων, και βεβαίως τη δυνατότητα να βγάλει μια απόφαση στο τέλος, όχι με την μικροκομματική λογική, που έχει το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές, αλλά με μια λογική θεσμική που θα έχει το βλέμμα των βουλευτών και του Κοινοβουλίου, στραμμένο στις επόμενες γενιές».

Η Επιτροπή έχει να συζητήσει 49 διατάξεις, εκ των οποίων οι 10 είναι καταργήσεις μεταβατικών διατάξεων που υπάρχουν στο υφιστάμενο Σύνταγμα. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης εισηγήθηκε η συζήτηση αυτών των 49 άρθρων να δομηθεί σε 10 κεφάλαια.

«Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι η κορυφαία διαδικασία στην οποία δεν υπάρχουν ούτε κυβέρνηση ούτε υπουργοί. Είναι διαδικασία που αφορά τους βουλευτές και γι΄αυτό είναι μεγάλη τιμή για όσους συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης. Ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, είπε ότι έχει γίνει σοβαρή προεργασία από την πλευρά του κ. Στυλιανίδη για την κατανομή της συζήτησης σε κεφάλαια.

«Θα επιδιώξουμε και εμείς τη συναίνεση στην αίθουσα αυτή», ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ) και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι η αναθεωρητική διαδικασία είναι κορυφαία στιγμή του πολιτεύματος και πρέπει να έχει την αντίστοιχη συμπεριφορά εκ μέρους όλων μας.

«Εμείς έχουμε συνεπή στάση ως προς όλες τις προτάσεις που είχαμε θέσει στην προηγούμενη Βουλή. Όταν, για παράδειγμα, έρθει η ώρα, θα φανεί ότι δεν έχουμε διαφοροποιήσει τη θέση μας, σε σχέση με την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως έχουν άλλα κόμματα και δη το κυβερνών», είπε ακόμα ο κ. Κατρούγκαλος και πρότεινε μαζί με τη συζήτηση για τα αναθεωρητέα άρθρα, να γίνεται και μια συζήτηση για τα νομοσχέδια που πρέπει να ακολουθήσουν, όπως η ψήφος των ομογενών και ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει πρόταση νόμου για την ψήφο των ομογενών.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, είπε ότι ο ένας μήνας είναι ασφυκτικός για ολοκληρωμένη συζήτηση όλων των ενοτήτων και ζήτησε να γίνεται εκ των προτέρων γνωστό τι προτείνει η κυβερνητική πλειοψηφία για τη νέα διατύπωση των άρθρων.

«Ελπίζω να είμαστε πρακτικοί και γρήγοροι και ελπίζω οι συνταγματολόγοι της Επιτροπής να ακούνε και όσα λένε στις συνεδριάσεις και οι πολιτικοί», ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης, και πρόσθεσε ότι αν χρειαστεί περισσότερος χρόνος πρέπει να δοθεί.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, είπε ότι η Επιτροπή πρέπει να προχωρήσει με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την ευημερία του ελληνικού λαού.

Ασφυκτικό χαρακτήρισε το χρονοδιάγραμμα για μια σοβαρή επεξεργασία και μια δημιουργική διακομματική δουλειά, η βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Αγγελική Αδαμοπούλου.

Να συζητηθούν σε αυτοτελές κεφάλαιο οι σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και περισσότερες συνεδριάσεις για το κεφάλαιο που αφορά στα κοινωνικά δικαιώματα. Και τα δύο έγιναν αποδεκτά από τον πρόεδρο της Επιτροπής, καθώς τέθηκαν και από άλλα κόμματα.

Ο κ. Στυλιανίδης, ακούγοντας εισηγήσεις βουλευτών των άλλων κομμάτων, δήλωσε ότι «εφόσον διαπιστώνονται συγκλίσεις σε κάθε κεφάλαιο, θα διαμορφώνεται ένα τελικό κείμενο προτού κλείσει η συνεδρίαση της Επιτροπής, το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Η Τετάρτη και η Πέμπτη είναι οι μέρες που ορίστηκαν ως σταθερές ημέρες των συνεδριάσεων της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος. Ο πρόεδρος της Επιτροπής άφησε, όμως, ανοιχτό να οργανώνονται και άλλες συνεδριάσεις αν κρίνεται απαραίτητο.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar We the people !

  Στο Άρθρο 48 \"Κατάσταση Πολιορκίας\"
  του 2ου Κεφαλαίου του Συντάγματος \"Eξουσίες και ευθύνη από τις πράξεις του Προέδρου\" . .
  .
  θα προθέσετε και μία 8η παράγραφο η οποία θα δίνει στον ΠτΔ την ισχύ να απαγορεύει στην commission ρητώς και δια ροπάλου να επεμβαίνει στην Ελληνική Δικαιοσύνη, κάθε φορά που π.χ. το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου προσπαθεί να διεκπεραιώσει την δίκη Γεωργίου/Ελστατ ;
  .
  Η θα παραμείνει ως έχει \"μπάτε σκύλοι αλέσετε\" ;

 2. avatar TreloKokori

  Κάτσε καλά

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει