Την ανάγκη μόνιμης διασυνδεσιμότητας των Ιονίων Νήσων, την κάλυψη των ελλείψεων σε βασικές υποδομές και κοινωνικές δομές, καθώς και την ανάγκη τεχνικής βοήθειας προς την περιφέρεια και τους δήμους για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, έθεσε ως προτεραιότητες στον πρωθυπουργό, η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, κατά τη διάρκεια της πρώτης σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε με τους Περιφερειάρχες, την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κ. Κράτσα αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα δυνατά πλεονεκτήματα των Ιονίων Νήσων, το διαφαινόμενο ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων επενδυτών, αλλά και τις κοινωνικές ανάγκες και ελλείψεις βασικών υποδομών με ιδιαίτερη κρισιμότητα το οδικό δίκτυο και τη διαχείριση απορριμμάτων.

Επισήμανε, δε, τις αδυναμίες της απορρόφησης και αξιοποίησης του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, καθώς και τις δυσκολίες για την επιτάχυνση των ρυθμών ως προς την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Η περιφερειάρχης Ιονίων νήσων ζήτησε από τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς τη δυνατότητα παρουσίας των περιφερειών στην Αθήνα με την παροχή γραφείου και εκπροσώπησης, την άμεση τεχνική βοήθεια με ειδικό προσωπικό ή άλλη δυνατότητα εκπόνησης μελετών, την αύξηση των πόρων του αναπτυξιακού νόμου, την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, τη συνεργασία με την κυβέρνηση για την εκπόνηση των στρατηγικών σχεδίων των περιφερειών στο πλαίσιο της εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής και την απάλειψη της γραφειοκρατίας και των ενδιάμεσων διαδικασιών μεταξύ περιφερειών και κυβέρνησης.