Σε λίγες ημέρες θα κατατεθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση οι αναθεωρημένες συμβάσεις για τους αυτοκινητόδρομους για να ακολουθήσει η επικύρωση τους από την βουλή των Ελλήνων, ενώ στον ίδιο χρονικό ορίζοντα θα υπογραφεί συμφωνία μεταξύ των τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση του διεθνούς εμπορίου της χώρας.

Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ.

«Έργα που πέρυσι πολλοί τα θεωρούσαν ακόμα και νεκρά, ξεκινούν και πάλι δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας αλλά και ελπίδες πως η ελληνική οικονομία μπορεί να τα καταφέρει», σημείωσε ο υπουργός αναφερόμενος στους αυτοκινητόδρομους.

Ενώ για τη συμφωνία με την ΕΤΕπ είπε ότι θα διευκολύνει σημαντικά το εισαγωγικό και εξαγωγικό μας εμπόριο, καθώς με την ανακύκλωση κεφαλαίων ύψους 500 εκ. ευρώ θα καθίσταται δυνατή η κάλυψη εγγυητικών επιστολών ελληνικών τραπεζών ύψους 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Ο κ. Χατζηδάκης περιέγραψε τις κινήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα για τη βελτίωση της ρευστότητας στην αγορά (με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, της ΕΤΕπ και το ΕΤΕΑΝ) ενώ για εφέτος προσδιόρισε τέσσερις στόχους στον τομέα ευθύνης του υπουργείου:

•Απλοποίηση των αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων

•Ενίσχυση του ανταγωνισμού για την άρση των εμποδίων εισόδου στην αγορά

•Ανάπτυξη μιας Εθνικής Στρατηγικής για τα Logistics και

•Αλλαγή του εξαγωγικού μοντέλου της χώρας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η Ελλάδα μετά τις εκλογές πέτυχε τρεις κρίσιμους στόχους που είναι η πολιτική σταθερότητα, η εδραίωση στην Ευρωζώνη και η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. «Σήμερα δεν είμαστε πια στο γκρεμό και στο κενό. Επομένως, με περισσότερη αξιοπιστία μπορούμε να μιλάμε για ανάκαμψη και για ανάπτυξη», τόνισε. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η προσπάθεια δεν πρέπει να σταματήσει αλλά «πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και την ίδια προσήλωση στα χρονοδιαγράμματα που έχουμε εξαγγείλει για να γίνουν και οι υπόλοιπες διαρθρωτικές αλλαγές πράξη».