Οι μεταρρυθμίσεις και ο εκσυγχρονισμός της Δικαιοσύνης, η οικονομική πορεία της Ελλάδας, καθώς και τα ανησυχητικά φαινόμενα του φασισμού και ρατσισμού που παίρνουν μεγάλες διαστάσεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών που είχε στη Γερμανία με στελέχη της κυβέρνησης και ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Καραγκούνης.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «το σύγχρονο συνταγματικό δίκαιο, η σύγχρονη Δικαιοσύνη και η αναζήτηση απαντήσεων σε τρέχουσες προκλήσεις των κρατών μελών της ΕΕ, κυριάρχησαν στην ατζέντα των συζητήσεων».

Ο κ. Καραγκούνης αναφέρθηκε σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, μεταξύ των οποίων ,το e- justice, η ψηφιοποίηση των πρακτικών και η αναμόρφωση του δικαστικού σύστημα. Η γερμανική πλευρά «εξήρε τις προσπάθειες του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης και εντυπωσιάστηκε με τον ρυθμό με τον οποίο προχωρεί το θέμα των μεταρρυθμίσεων».

Παράλληλα, ο κ. Καραγκούνης συναντήθηκε με την υφυπουργό του Ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών, Emily Haber, με τον οποίο «αντάλλαξαν απόψεις για την πολιτική και οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και της Κύπρου».

Η κυρία Haber ανέφερε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο σωστό δρόμο των μεταρρυθμίσεων και η οικονομική της κατάσταση έχει αρχίσει να σταθεροποιείται».

Η υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας παραδέχτηκε ότι «η Ελλάδα και οι χώρες της Νότιας Ευρώπης χρήζουν πλέον της αλληλεγγύης των υπόλοιπων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι νέων μέτρων».

Ο κ. Καραγκούνης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Καραβοκύρης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνηςς Νικόλαος Κανελλόπουλος, η πάρεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, Σταυρούλα Λαμπροπούλου και η αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής και βουλευτής Πέλλας, Θεοδώρα Τζάκρη, προσκλήθηκαν από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, προκειμένου να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις στο θέμα «Εκσυγχρονισμός των δικαιακών συστημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».