Κεραμέως: Εμμένουμε στην αρχική μας απόφαση για το άσυλο

Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει «αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12:03
08/08/2019
Κεραμέως: Εμμένουμε στην αρχική μας απόφαση για το άσυλο
9
loading

Για τη διάταξη που αφορά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου μίλησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά τη συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

«Εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση υλοποιώντας θεμελιώδη προεκλογική μας δέσμευση: Εντός των χώρων των ΑΕΙ, οι δημόσιες Αρχές να ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων» τόνισε στη Βουλή η κα Κεραμέως.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η κ. Κεραμέως απέρριψε την πρόταση του ΚΙΝΑΛ, το οποίο ζήτησε να εφαρμοστεί με βελτιωτικές αλλαγές ο νόμος Διαμαντοπούλου, αντιτείνοντας ότι «εισάγει μία πιο περιορισμένη διαδικασία, δεν εξομοιώνει τον δημόσιο χώρο με τον πανεπιστημιακό χώρο ώστε οι αρμόδιες Αρχές να μπορούν να επέμβουν σε περιπτώσεις έκνομων ενεργειών και κινδυνεύει να μείνει ανεφάρμοστη».

«Πασχίζουμε για να εφαρμοστεί απλά η κοινή λογική. Βάζουμε τέλος στο παράλογο πράττουμε το αυτονόητο» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε: «Πολιτική απόφαση και βούληση της κυβέρνησης είναι να πάψουν τα πανεπιστήμια να αποτελούν αφενός το "πεδίο προστασίας" έκνομων ενεργειών και συμπεριφορών που τελούνται εντός αυτού, αφετέρου το "καταφύγιο" δραστών που τελούν αξιόποινες πράξεις εκτός των ΑΕΙ και εισέρχονται σε αυτά προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη. Εξομοιώνεται ο χώρος των ΑΕΙ με τον κοινό δημόσιο χώρο, όσον αφορά στην άσκηση αρμοδιοτήτων των Αρχών και την επέμβασή τους λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

Η κ. Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει «αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια» και ότι «επιθυμία θα ήταν να μη χρειαστεί η διάταξη να εφαρμοστεί ποτέ και να λειτουργεί μόνο αποτρεπτικά». Αναγνώρισε ότι δεν αρκεί μία διάταξη «για να περάσουμε στην πολυπόθητη κανονικότητα», ωστόσο, όπως είπε, «είναι ένα απαραίτητο βήμα».

«Χρειαζόμαστε ένα επαρκές θεσμικό πλαίσιο. Και από εκεί και πέρα απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση για να εφαρμοστεί στην πράξη το θεσμικό αυτό πλαίσιο. Και θα το δείτε ότι η κυβέρνηση έχει την ισχυρή αυτή πολιτική βούληση» τόνισε.

Ακόμη, η υπουργός έκανε λόγο για «σειρά θετικών και αναγκαίων ρυθμίσεων» στο σχέδιο νόμου, που βρίσκονται στην κατεύθυνση της επίλυσης «επειγόντων ζητημάτων» ενόψει της έναρξης του νέου διδακτικού και ακαδημαϊκού έτους, αλλά και για «αναγκαίες ρυθμίσεις για την ομαλή συνέχιση της διοίκησης».

Στο νομοσχέδιο προτείνεται ρύθμιση για την εξασφάλιση των πιστώσεων για την πρόσληψη των απαραίτητων αναπληρωτών εκπαιδευτικών το ερχόμενο διδακτικό έτος 2019-20. Επίσης, για τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης της θητείας των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε αυτά, ενόψει επανεξέτασης του θεσμικού πλαισίου των εν λόγω σχολείων.

Όσον αφορά τη ρύθμιση για την άρση της πρόβλεψης ίδρυσης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, η κ. Κεραμέως επανέλαβε ότι «δεν είναι θέμα Πάτρας, είναι θέμα 4ης Νομικής Σχολής». «Η ίδρυση έγινε χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς να λαμβάνονται υπ' όψιν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, χωρίς συνολικό σχεδιασμό, χωρίς συμμετοχή της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση», σχολίασε.

Επιπλέον, απάντησε στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την επαγγελματική εκπαίδευση, ξεκαθαρίζοντας ότι «για την κυβέρνηση, η ενίσχυση και αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και της διά βίου μάθησης είναι στρατηγική προτεραιότητα», με την επιδίωξη να καταστεί «συνειδητή επιλογή για τους πολλούς από λύση ανάγκης για λίγους».

«Σε αυτό το πλαίσιο, προχωρούμε στην αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου παροχής της επαγγελματικής εκπαίδευσης, το οποίο χαρακτηρίζεται από κατακερματισμό», επισήμανε και πρόσθεσε ότι στο παρόν νομοσχέδιο, μέσω τροπολογίας, προτείνεται η αναστολή της λειτουργίας των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, καθώς και των προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης των ΚΕΕ.

«Οργανώθηκαν χωρίς ουσιαστική προηγούμενη μελέτη, χωρίς καμία προετοιμασία και τεκμηρίωση και χωρίς καμία συνεργασία με στελέχη της αγοράς. Καλύπτουν, εν πολλοίς, τις ίδιες ειδικότητες με τις ειδικότητες που προσφέρονται ήδη στα ΙΕΚ και στο "Μετα-λυκειακό έτος - τάξης μαθητείας". Δεν πιστοποιούνται από τον ΕΟΠΠΕΠ για την απόκτηση προσόντων επιπέδου 5, είναι δομές στα "χαρτιά", δεν έχει εκδοθεί η προκήρυξη για εκδήλωση ενδιαφέροντος και εγγραφή μαθητών σε αυτά και ιδρύθηκαν χωρίς τη διατύπωση γνώμης των συμβουλευτικών οργάνων, δηλαδή του Εθνικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και της Εθνικής Επιτροπής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης», υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας.

Τέλος, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι με σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου, μεταξύ άλλων, προχωράει η καταβολή των οφειλόμενων αμοιβών στους μη πιστοποιημένους εκπαιδευτές ενηλίκων,«τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει απλήρωτους» και προτείνεται η δυνατότητα επιλογής και πρόσληψης εκπαιδευτών στα δημόσια ΙΕΚ «για την ομαλή έναρξη του διδακτικού έτους 2019-20».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Μπραβο στον ηγετη Κυριάκο

  Εκανε το αυτονόητο και το απλό. Ολοι οι Ελληνες τον ευχαριστούμε. Τα Πανεπιστημια να ξεβρωμισουν απο τους παρανομους και τους αναρχικους, και να γινουν εστίες Προόδου, Μορφωσης και Δημοκρατίας οπως ειναι παντου στον κόσμο. Μπράβο στην ΝΔ, την μονη Δημοκρατικη Παράταξη της χωρας.

 2. avatar PanosGianaros

  Να δείτε παιδιά οτι κατά την φετινή σχολική χρονιά
  θα έχουμε τους ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ μέσα να φυλάνε το
  Πανεπιστήμιο , και τους φοιτητές ΑΠΕΞΩ να φυλάνε τους
  αστυνομικούς μην τους βάλει ο Χρυσοχο\'ι\'δης καμια
  αγγαρία . . . !
  Ασφαλώς οι φοιτητές που στηρίζουν το άσυλο , δεν θα
  κάνουν \' \' ντού \' \' να διώξουνε τους Αστυνομικούς για
  να μην παραβιάσουνε το άσυλο .
  Κάπως έτσι θα παιχτεί το παιχνίδι που άρχισε ο Κούλης.

 3. avatar αριστερός πρεζομπαχαλάκης

  Απαράδεκτο! Και εμείς πού θα βρούμε στέγη να κάνουμε τις δουλίτσες μας; Όλοι στους δρόμους να διαμαρτυρηθούμε, για την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας

 4. avatar Douskas John

  Αγαπητό μου γκόλουμ δεν υπάρχει άσυλο .Τα ορκς μπαίνουν όποτε θέλουν αν πάρουν διαταγή . Τόσο απλά .
  Σε έχει προλάβει ο Σημίτης
  [...]

 5. avatar Μην κανετε βημα πίσω ! Αυτη ειναι η Ιερή Εντολή του Ελληνικού Λαού !

  Να σταματήσει αμέσως το δήθεν \"ασυλο\" των μπαχαλάκηδων, των αναρχοάπλυτων τραμπούκων, των τρομοκρατών, των βομβιστών με τις μολότωφ, των εμπορων ναρκωτικών, των παράνομων εμπόρων και των καθε ειδους εγκληματιών, που εχουν κάνει γιαφκα όλα τα Ελληνικά Πανεπιστημια ! ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ! ΓΙΑΥΤΟ ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΝΔ ΜΕ 40% ! ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ ! Να επιβάλει παντου ο Μητσοτακης την Δημοκρατία, την Ελευθερία και τον Νομο ! Ως εδω ! Απο αυριο ο Χρυσοχοϊδης να βαλει στην μπουζού όλους όσους παρανομούν εκει ! ΟΛΟΥΣ ! ΕΙΝΑΙ Η ΙΕΡΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ !

 6. avatar Nikath13

  οχι μωρε δεν θελουμε αστυνομοκρατουμενα πανεπιστημια.. απλα η αστυνομια θα μπαινει οποτε γουσταρει με προσχημα κακες πραξεις η λογια

 7. avatar νικη προχωρα……

  κοιταξε μονο το καλο του απλου πολιτη....της ελλαδας μας.....η παπακωστα αφησε πισω της μονμαρτες μαζι με τη βασιλαινα .......αγοραζαν ομπρελλες και τις χρεωναν στο υπουργειο.....αριστεροδεξιες τακτικες.....

 8. avatar βεβαιοτατα….να εφαρμστει ……η καταργηση του ασυλου των αναρχοβρωμιαρηδων παρανομων….

  εμπορων βομβιστων ληστων κλεφτων ....να μπαινει ελευθερα η αστυνομια μεσα.....οχι αλλη υποβαθμιση παν/μιων....

 9. avatar Master of Papets

  Να σταματήσει αυτο το άθλιο \"ασυλο\" διοτι μόνο άσυλο ναρκωτικών και τρομοκρατών εχει γίνει. Καμία κυβέρνηση δεν έκανε τιποτα στο παρελθον. Το άσυλο είναι ιδεων και όχι εκνομων πράξεων τέλος!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει