Νευρική κρίση προκάλεσε στο ΣΥΡΙΖΑ η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του Economist ότι εάν το κόμμα κερδίσει τις εκλογές «θα αναστείλει το μνημόνιο».

Όπως αναφέρουν «τα Νέα», η δήλωση ενόχλησε τη μειοψηφία, αλλά και στελέχη της πλειοψηφίας στο ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία βλέπουν την ηγεσία να μετατοπίζεται σε πιο δεξιές, για τα δεδομένα του κόμματος, θέσεις.

Η λέξη «αναστολή» έρχεται άλλωστε σε πλήρη αντίθεση με τις πιο σκληρές «ακύρωση», «καταγγελία» και «κατάργηση» του μνημονίου, που επαναλάμβανε σταθερά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, με τη διατύπωση του Αλέξη Τσίπρα φαίνεται πως άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στα εσωκομματικά, αναδεικνύοντας τη σφοδρή αντιπαράθεση στο εσωτερικό του κόμματος σχετικά με το χειρισμό του μνημονίου, ενώ προκάλεσε σύγχυση ως προς το ποια είναι τελικά η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα συγκεκριμένο θέμα.

Η Κουμουνδούρου, πάντως, επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους, μέσω κορυφαίων στελεχών της, όπως οι Δημήτρης Παπαδημούλης και Γιώργος Σταθάκης. Αμφότεροι υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ως κυβέρνηση θα καταργήσει το μνημόνιο και θα επαναδιαπραγματευθεί σκληρά τη δανειακή σύμβαση.