«Συζητήσαμε επί μακρόν όλα τα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, γιατί πρέπει το ταχύτερο να ολοκληρωθούν αυτές οι συζητήσεις, να εκταμιευτεί η δόση και να επικρατήσει ένα κλίμα ομαλότητας, γιατί πρέπει η ελληνική οικονομία και οι έλληνες πολίτες να προστατευτούν μέσα σε μία Ευρώπη που είναι νευρική και επικίνδυνη για τον εαυτό της», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου και τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

«Αντιλαμβάνονται όλοι ότι το 2011, όταν αποφασίστηκε αυτό ως προσωρινό και έκτακτο μέτρο δεν υπήρχε άλλη λύση», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας επίσης ότι αυτό το μέτρο είναι πολύ μικρό σε σχέση με το σημερινό πακέτο, αλλά και ότι τώρα πρέπει να περάσουμε από το ΕΕΤΗΔΕ στον ενιαίο φόρο ακινήτων, προοδευτικό και με κάποιο αφορολόγητο όριο που θα προσδιοριστεί.

«Αυτή είναι η θέση που πηγαίνουμε στη διαπραγμάτευση με την τρόικα», είπε ο κ. Βενιζέλος. Η διαπραγμάτευση είναι εθνική…», ενώ σημείωσε ότι ο μηχανισμός είσπραξης του ενιαίου φόρου ακινήτων θα είναι για το 2013 η ΔΕΗ για τις ηλεκτροδοτημένες επιφάνειες με τις ισχύουσες ρυθμίσεις και για τα άλλα που θα προστεθούν θα υπάρχει ο μηχανισμός των εφοριών.

Το 2014 θα μεταφερθεί όλο αυτό στην πλήρη του μορφή στις δημόσιες εφορίες, είπε ο κύριος Βενιζέλος, συμπληρώνοντας ότι όλο αυτό θα είναι κεφάλαιο του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος. «Αν θέλουμε εθνική ανάκαμψη και εθνική ανασυγκρότηση, πρέπει να έχουμε ένα ριζοσπαστικό φορολογικό σύστημα», είπε ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας για ένα πολύ σημαντικό βήμα.

Κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα, τόνισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι «έπιασαν τόπο οι προτάσεις μας». Ενώ σχολιάζοντας, εμμέσως, χθεσινές διαρροές, είπε ότι «πιέσεις δεχόμαστε μέχρις ενός σημείου».

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι δεν συζήτησαν θέματα ανασχηματισμού, καθώς η συζήτηση ήταν αφιερωμένη στην τρόικα και την επίλυση των μεγάλων εκκρεμοτήτων. Και πρόσθεσε ότι ο ανασχηματισμός είναι ένα τυπικό θέμα αρμοδιότητας του πρωθυπουργού.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που τον φέρουν να επιθυμεί τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, θεώρησε ότι τέτοιες αναφορές είναι αστείες και προσβλητικές για τον ίδιο. Λες και θα σημαίνει κάτι αν γίνω εγώ αντιπρόεδρος, τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο ίδιος έφυγε από αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για να γίνει Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για να καταλήξει ότι αυτό που έχει σημασία είναι η σωτηρία της χώρας.

Σχετικά με τη λειτουργία της κυβέρνησης ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ισχύει η απόφαση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, ότι η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργεί με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο και πρόσθεσε ότι «αυτή την κυβέρνηση δεν την χαρίζουμε σε κανέναν, ούτε στη ΝΔ».

Αναφερόμενος στην Κύπρο τόνισε ότι η υπόθεση της Μεγαλονήσου απέδειξε ότι τα προβλήματα είναι μεγάλα, καθώς και ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, ενώ πρόσθεσε ότι το βίωμα της Κύπρου αντιτάσσεται στο βίωμα της Ελλάδας και ο Έλληνας πολίτης μπορεί να σκεφθεί τι ζει και τι απέφυγε.