Στο αποτέλεσμα των εκλογών και στην αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα αναφέρονται εκτενώς δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου.

Ειδικότερα, το Politico δημοσιεύει ρεπορτάζ στο οποίο επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά στα τελευταία δέκα χρόνια που ένα κόμμα λαμβάνει αρκετές έδρες, ώστε να μπορεί να κυβερνήσει μόνο του. Αυτό, εξηγεί, δίνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, γιο πρώην πρωθυπουργού, μία καθαρή εντολή να προωθήσει το πρόγραμμά του για την περικοπή των φόρων, την προώθηση των επενδύσεων, της ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας.

Μεταξύ άλλων, το ρεπορτάζ σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βελτίωσε κατά πολύ τα ποσοστά του από τις πρόσφατες ευρωεκλογές και σύμφωνα με πολλούς αναλυτές δεν πρόκειται για το τέλος του Τσίπρα, με δεδομένο μάλιστα ότι είναι ακόμα πολύ νέος.

Στις προεκλογικές δεσμεύσεις του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδα για εξάλειψη των εμποδίων για τις επιχειρήσεις, αλλά και για την είσοδο της χώρας σε μια νέα εποχή αναφέρεται δημοσίευμα του Euractiv. Κάνοντας ένα αναλυτικό προφίλ για τον νέο πρωθυπουργό, o συντάκτης σημειώνει επίσης ότι οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι το φιλο-επιχειρηματικό του προφίλ και οι υποσχέσεις για μειώσεις φορολογίας θα γίνουν εις βάρος των κοινωνικών επιδομάτων που λαμβάνουν οι οικογένειες που επλήγησαν από την κρίση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε δεύτερο ρεπορτάζ, το Euractiv αναφέρεται στο γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή παρέμεινε εκτός Βουλής. Όπως σημειώνει, το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή, που το 2012 εξέλεξε για πρώτη φορά βουλευτές, δεν κατάφερε να υπερβεί το όριο 3% και κατά συνέπεια δεν εισέρχεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Οι ψηφοφόροι, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, έστρεψαν την πλάτη τους στους νεοναζιστές που έχουν χάσει την κοινοβουλευτική τους ασυλία, καθώς συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία, το 2013, του αντιφασίστα ράπερ Παύλου Φύσσα από υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής. Το κόμμα κατηγορείται επίσης για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, συμπληρώνει ο συντάκτης.