Με πολύ γρήγορους ρυθμούς αναμένεται να κινηθεί τα επόμενα 24ωρα ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το αποτέλεσμα της κάλπης των εθνικών εκλογών 2019 και τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας η οποία εξασφαλίζει την αυτοδυναμία με 158 έδρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορκίζεται στη 1 το μεσημέρι πρωθυπουργός της χώρας. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τον υποδεχθεί ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την παράδοση-παραλαβή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα της Δευτέρας θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης που, όπως έχει πει ο κ. Μητσοτάκης, είναι ήδη έτοιμη και την Τρίτη θα γίνει η ορκωμοσία. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθούν οι τελετές παράδοσης-παραλαβής.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρoκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε πριν λίγα λεπτά με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και του ανέθεσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης είχε επιδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών.

Ο νέος πρωθυπουργός είναι έτοιμος να ανακοινώσει έως το απόγευμα σήμερα τον κατάλογο με τους υπουργούς και υφυπουργούς, οι οποίοι προγραμματίζεται να ορκιστούν την Τρίτη και να μεταβούν αμέσως στα υπουργεία για να αναλάβουν καθήκοντα.

Οι πληροφορίες θέλουν το νέο υπουργικό συμβούλιο να συνεδριάζει για πρώτη φορά την Τετάρτη με την πλήρη σύνθεσή του και εκεί κάθε μέλος του να παραλαμβάνει φάκελο με τις προτεραιότητες του τομέα του που πρέπει να προωθηθούν τάχιστα.

Τρία είναι τα πρόσωπα που θα αποτελέσουν τους «σωματοφύλακες» του νέου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το νέο ένοικο του νεοκλασικού της Ηρώδου Αττικού 19 θα ακολουθήσει καταρχάς ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης που αναμένεται να επιτελέσει χρέη διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου.

Είναι ένα πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Μητσοτάκη και μετείχε σε αρκετές συσκέψεις της Πειραιώς για την επιλογή των υποψηφίων που θα φιγουράρουν στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας.

Ένα ακόμα πρόσωπο το οποίο θα αναλάβει ρόλο συντονιστή του κυβερνητικού έργου είναι ο κ. Άκης Σκέρτσος, μέχρι πρότινος γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, θέση την οποία διατηρούσε από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι και τα τέλη του προηγούμενου μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερα ήταν διευθυντής του γραφείου του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου αλλά και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα (από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2014).

Γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να έχει και ο εκλεγμένος πλέον βουλευτής (τρίτος κατά σειρά στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του κυβερνώντος κόμματος) και καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Γεραπετρίτης. Απλώς δεν έχει αποφασιστεί ακόμη εάν θα είναι σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη ή υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ.