Ότι η υπαναχώρηση της Λευκωσίας θα οδηγήσει τους πολίτες σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για τις δυνατότητες και τις προοπτικές που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ελπίζει η κυβέρνηση. «Μπορεί το συναίσθημα να δημιουργεί αντανακλαστικά αλλά ο ρεαλισμός, η σκληρή πραγματικότητα και η λογική στο τέλος οδηγούν σε συγκεκριμένη πολιτική έκφραση» λέει κορυφαίος πολιτικός και προσθέτει «ποιος σας είπε ότι δεν αισθάνθηκα υπερηφάνεια όταν είπε όχι η Κυπριακή Βουλή.

Όμως μετά είδα να περνάει μπροστά μου σε μικροφίλμ το σενάριο που εκτυλίχθηκε με το φάσμα της χρεοκοπίας να κυριαρχεί». Η Αθήνα ανακουφίστηκε από την στροφή της κυπριακής ηγεσίας γιατί αφενός δημιουργεί πλαίσιο σταθερότητας και ηρεμίας στην ευρωζώνη και σε πρώτη φάση στην Ελλάδα και αφετέρου γιατί πολιτικά επανέρχονται οι παράμετροι για πολιτική σταθερότητα και ενίσχυση της τρικομματικής κυβέρνησης, καθώς πλέον όλοι αντιλαμβάνονται ότι η ευρωζώνη και η τρόικα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν απόψεις σε βασικά θέματα και όλες οι απόψεις που ακούγονται εξ αντανακλάσεως και από την ελληνική αντιπολίτευση δεν έχουν προοπτική.

Το δίδαγμα από την Κύπρο είναι σημαντικό και είναι ανάγκη να ενσωματωθεί στην ελληνική πολιτική σκηνή λέει στέλεχος της ΔΗΜΑΡ δείχνοντας προς τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς είναι πλέον προφανές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για «τσαμπουκάδες ή μικροκομματικές στρατηγικές». Εικόνες σύμπλευσης του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο αποδυναμώνουν την ηγετική φυσιογνωμία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και σε κάθε περίπτωση δείχνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει σταθερή ρότα σχολιάζουν στελέχη της ΝΔ.

Δεν είναι τυχαίο λένε στην κυβέρνηση ότι ο Κύπριος πρόεδρος δεν δίστασε να αδειάσει την ελληνική αντιπολίτευση στηρίζοντας τη γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης και τους χειρισμούς Σαμαρά. Πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς και οι αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση συναντήθηκαν μυστικά, συζήτησαν αναλυτικά για το θέμα της Κύπρου, για τους χειρισμούς και δεν διέρρευσε παρά μόνον όταν ήταν βέβαιοι ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο θα είναι θετικές .

Αξιολογείται πλέον το γεγονός ότι οι τρεις αρχηγοί δείχνουν ομοιογενή εικόνα και πως παρά τις διαφορές τους μπορούν να συνεννοηθούν σε κρίσιμα θέματα. Το δεύτερο δίδαγμα πάντως για την Αθήνα είναι ότι πρέπει να είναι έτοιμη σε όλα στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας και να μην έχουν μείνει εκκρεμότητες.

Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr