Αέρας ανανέωσης πνέει στις λίστες με τους υποψήφιους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη επέλεξε να εμπιστευθεί νέα πρόσωπα για να ζητήσει την ψήφο των Ελλήνων πολιτών, τηρώντας και τις αντίστοιχες δεσμεύσεις που είχε αναλάβει.

Φυσικά η ΝΔ στηρίζεται στις «σταθερές αξίες» που στελεχώνουν τις τάξεις της και αποτελούν τους πυλώνες της πολιτικής της πορείας τα τελευταία χρόνια. Άνθρωποι που έχουν υπηρετήσει την παράταξη είτε ως βουλευτές είτε ως κυβερνητικά στελέχη – πρωθυπουργοί ή υπουργοί – όταν αυτή έχει κληθεί να αναλάβει τις τύχες της χώρας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς που βρίσκονται στις εκλογικές λίστες.

Ο κατάλογος των υποψηφίων της ΝΔ εκτός από τους 78 σημερινούς βουλευτές, οι οποίοι θα διεκδικήσουν εκ νέου την ψήφο του κόσμου, έχει σε μεγάλο βαθμό τη «σφραγίδα» του νέου, όχι μόνο κατ’ όνομα αλλά και ουσιαστικά. Ο μέσος όρος μάλιστα των υποψηφίων έχει διαμορφωθεί μόλις στα 49 έτη, αποδεικνύοντας τη διάθεση του κομματικού επιτελείου και του προέδρου Κ. Μητσοτάκη.

«Η ριζική ανανέωση της Νέας Δημοκρατίας που είχε υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται πράξη με την ανακοίνωση των 419 υποψηφίων βουλευτών της» αναφέρει σε ανακοίνωση το κόμμα και συνεχίζει, τονίζοντας: «Έξι στους δέκα υποψηφίους είναι νέα πρόσωπα που δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν εμπλακεί στην κεντρική πολιτική σκηνή».

Στην πράξη η ΝΔ προτείνει έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης της πολιτικής με ένα εγχείρημα που δίνει απάντηση στο πάγιο αίτημα των πολιτών για ρήξη με το παρελθόν και νέο αίμα στην πολιτική.

Οι αριθμοί αποδεικνύουν το νέο πνεύμα στη ΝΔ

Το νέο πνεύμα που επικρατεί στις λίστες της ΝΔ έχει την αντανάκλασή του στους αριθμούς και τις ποσοστώσεις.

Εκτός λοιπόν από τους 78 τωρινούς εκπροσώπους της ΝΔ στο κοινοβούλιο, από τους 341 «υπολοίπους» υποψηφίους, οι 243, που μεταφράζεται στο εντυπωσιακό 72%, δεν είχε ποτέ στο παρελθόν διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών για τη Βουλή.

Μάλιστα εξαιρετική σημασία έχει και το γεγονός ότι οι 43 υποψήφιοι προέρχονται από το Μητρώο Στελεχών, που δεν είναι άλλο από την πρωτοποριακή πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη που έλαβε αμέσως μόλις εξελέγη πρόεδρος του κόμματος, να απευθύνει δημόσια πρόσκληση πολιτικής συμπόρευσης σε πρόσωπα που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική.

Στοιχεία που ενδυναμώνουν τον χαρακτήρα ανανέωσης του ψηφοδελτίου είναι και τα εξής:

  • Εκατόν τριάντα εννέα από τους υποψηφίους είναι κάτω των 45 ετών. Μάλιστα 67 εξ αυτών ανήκουν στη γενιά των 30άρηδων, ενώ 12 έχουν γεννηθεί στην δεκαετία του ’90, δηλαδή δεν έχουν κλείσει καν τα 30 τους χρόνια.
  • Ο μέσος όρος ηλικίας όλων των υποψηφίων είναι τα 49 έτη.
  • Η Νέα Δημοκρατία ξεπέρασε συνειδητά ακόμη και το υποχρεωτικό όριο ποσόστωσης των φύλων, καθώς το 43% των υποψηφίων είναι γυναίκες. Σε ορισμένες μάλιστα περιφέρειες είναι η πρώτη φορά που υπάρχει απόλυτη ισορροπία (50%-50%) στους υποψήφιους ανάμεσα στα δύο φύλα.

Η Νέα Δημοκρατία με ένα μείγμα έμπειρων και δοκιμασμένων στελεχών και πολλών νέων που μπολιάζουν με ορμή και φρεσκάδα τις λίστες της, θα δώσει τον εκλογικό αγώνα του Ιουλίου, προσπαθώντας να πείσει τους ψηφοφόρους για τη συνέπεια των λόγων και να αποδείξει ότι εννοεί απολύτως την έννοια της πολιτικής αλλαγής. Μένει να αποδειχθεί αν η πρόταση ανανέωσης που διατυπώνει θα βρει την ανταπόκριση των πολιτών.

Δείτε εδώ τη λίστα με τους υποψήφιους