Ζητήματα για την οικονομική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, αλλά και θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου, με τον Γάλλο ομόλογό του, Λοράν Φαμπιούς, στο Παρίσι.

Ο κ. Φαμπιούς, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον κ. Αβραμόπουλο, υπογράμμισε τη «σημαντική πρόοδο» που έχει επιτευχθεί από την Ελλάδα, διαβεβαιώνοντας ότι η Γαλλία θα παραμείνει στο πλευρό της χώρας μας στη δύσκολη φάση που διέρχεται.

«Η Ελλάδα είναι για εμάς ένα καθοριστικό στοιχείο στην Ε.Ε. Είναι αλήθεια ότι λόγω της γνωστής κατάστασης έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες από τους Έλληνες φίλους μας. Η Γαλλία ήταν κοντά στην Ελλάδα σε αυτό το δύσκολο δρόμο και τώρα σιγά-σιγά που τα πράγματα εξομαλύνονται συνεχίζουμε να είμαστε δίπλα στους Έλληνες φίλους μας, γιατί απλούστατα η φιλία ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα είναι για εμάς ένας πυλώνας στον οποίο έχουμε πίστη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Φαμπιούς αναφέρθηκε στην «σημαντική», όπως είπε, πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την Ελλάδα, ιδίως ως προς τη, «θεαματική μείωση του ελλείμματος», δηλώνοντας εκ νέου την αποφασιστικότητα της γαλλικής κυβέρνησης να συνεχίσει το σχέδιο των τολμηρών μεταρρυθμίσεων.

«Πρέπει να παλέψουμε μαζί, με όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ενάντια στην κρίση που χτυπά όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Έχουμε ήδη κάνει πολλά βήματα προόδου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας. Η θέση της Γαλλίας ως προς αυτό είναι αποφασιστική», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στη «βαθιά φιλία» που συνδέει τις δύο χώρες, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα «βασίζεται στην υποστήριξη και αλληλεγγύη της Γαλλίας σε αυτή την περίοδο κρίσης».