Παπαδημούλης: Κρίσιμες για το μέλλον της ΕΕ και της Ελλάδας οι ευρωεκλογές

«Ενιαίο μέτωπο των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
23:18
21/04/2019
Παπαδημούλης: Κρίσιμες για το μέλλον της ΕΕ και της Ελλάδας οι ευρωεκλογές
16
loading

Με αναφορές στη θλιβερή επέτειο κατάλυσης της δημοκρατίας στην Ελλάδα, άνοιξαν σήμερα το βραδύ τις ομιλίες τους στην Καβάλα, στο πλαίσιο ανοιχτής εκδήλωσης – συζήτησης, οι τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, η δικηγόρος από την Αθήνα Άννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου και η επίσης δικηγόρος από την Κομοτηνή Ουφούκ Μουσταφά.

Στην τοποθέτηση του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε στην κρισιμότητα των επικείμενων ευρωεκλογών, υπογραμμίζοντας ότι επιβάλλεται αυτό να γίνει γνωστό στον κόσμο ώστε να κατανοήσει την κρισιμότητά τους για το μέλλον της Ενωμένη Ευρώπης και της Ελλάδας.

«Μια εξαιρετικά προοδευτική και δημοκρατική ιδέα», υπογράμμισε ο κ. Παπαδημούλης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «που γεννήθηκε στα ερείπια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που προκάλεσαν ο φασισμός και ο ναζισμός, έχει τόσο κακοπάθει στα χέρια των νεοφιλελεύθερων, των υπερδεξιών, των ελίτ της Ευρώπης, που δεν αρέσει πια. Η σημερινή υπαρκτή Ευρώπη αρέσει ολοένα και λιγότερο και γι’ αυτό το να είσαι αριστερός, προοδευτικός, ευρωπαϊστής σημαίνει πριν από όλα να έχεις όραμα. Σχέδιο και καθημερινή πρόταση για την αλλαγή της Ευρώπης. Γιατί η Ευρώπη για να γίνει ξανά αρεστή στους πολίτες πρέπει να αλλάξει ριζικά. Μετά την οικονομική κρίση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι ανισότητες. Η απόσταση ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς έχει μεγαλώσει. Η απόσταση ανάμεσα στα φτωχά και πλούσια κράτη, μεταξύ βορρά και νότου, έχει επίσης μεγαλώσει. Ταυτόχρονα, έχει υποχωρήσει το κράτος δικαίου και το κοινωνικό κράτος στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Στοιχεία που γέννησε η Ευρώπη θεωρούνται πιά βαρίδια από τα οποία πρέπει να απαλλαγούμε».

«Η Ευρώπη», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, «τους τελευταίους δυο, τρεις αιώνες γέννησε τα πιο θετικά πράγματα στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού αλλά γέννησε και τέρατα, το φασισμό, το ναζισμό, τον πόλεμο. Είμαστε σε μια φάση όπου η κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων απόψεων οδηγεί στην έκρηξη των ανισοτήτων που τρέφει το τέρας τη άκρας δεξιάς. Γιατί οι ανισότητες παράγουν ανασφάλειες για το μέλλον και οι ανισότητες δημιουργούν φόβο και τα πολιτικά εγγόνια του Χίτλερ και του Μουσολίνι μετατρέπουν αυτό το φόβο των ευρωπαίων πολιτών σε μίσος. Εμπορεύονται και το φόβο που δημιουργεί ο φόβος της τρομοκρατίας, τα μεταναστευτικά ρεύματα, το προσφυγικό και στρέφουν τους πιο φοβισμένους και ανασφαλείς, αυτούς που έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται γιατί αδικούνται προς τη δική τους κάλπη».

«Η Αριστερά ήταν υπέρμαχος των δικαιωμάτων της μειονότητας»

Στην ομιλία της η νεαρή δικηγόρος από την Κομοτηνή Ουφούκ Μουσταφά αναφέρθηκε στο μεγάλο αίσθημα ευθύνης που βαρύνει την ίδια μετά την απόφασή της να συμμετάσχει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σε μια πολύ κρίσιμη, όπως είπε, περίοδο όπου διακυβεύεται το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης και των πολιτών της.

Η κα Μουσταφά, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους και τη νέα γενιά λέγοντας ότι «παρά το γεγονός ότι ζούμε στην Ευρώπη του 21ου αιώνα με τις τεράστιες δυνατότητες που παρέχουν η πρόοδος της επιστήμης, των νέων τεχνολογιών, των μεταφορικών δικτύων ή άρση των περιορισμών στη γνώση και οι ευκαιρίες εργασίες μπορούν και πρέπει να εξασφαλίζουν σε κάθε νέο άνθρωπο τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης. Ο τρόπος για να επιτευχθεί αυτό περνάει μέσα από τη διανομή του πλούτου και την αύξηση του εισοδήματος προς τους πολλούς, τη βελτίωση των συνθήκων εργασίας, την ισόμερη ανάπτυξη κάθε χώρας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητα της Θράκης υπογραμμίζοντας ότι «παρόλο που η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1981, τα πιο μεγάλα προβλήματα, οι πιο μεγάλες ανισότητες ξεπεράστηκαν πολλά χρόνια αργότερα και μάλιστα χωρίς την παραμικρή συμβολή των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία γνωρίζετε ότι τα προβλήματα αυτά ξεπεράστηκαν με αγώνες της ίδιας της μειονότητας με τη σημαντική συμβολή και τον αγώνα της Αριστεράς. Η Αριστερά ήταν ανέκαθεν υπέρμαχος των δικαιωμάτων της μειονότητας και σήμερα έχουν ξεπεραστεί αρκετές διακρίσεις και έχουν λυθεί κάποια από τα ουσιαστικά προβλήματα. Είμαι βέβαιη ότι με τον αγώνα για ισοτιμία, ισονομία και ισοπολιτεία και ενεργές κοινωνικές πολιτικές που αψηφούν τις διακρίσεις και με μια βαθιά δημοκρατική Ευρώπη που θα έχει γνώμονα τα δικαιώματα θα λυθούν και τα υπόλοιπα».

«Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει μια νέα διοικητικά αναδιάταξη»

Την ανάγκη να βρεθούν νέες λύσεις για τα μεγάλα και μείζονα προβλήματα που μαστίζουν σήμερα την Ευρώπη, αναφέρθηκε στην ομιλία της η υποψήφια ευρωβουλευτής Άννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου, σημειώνοντας ότι «οι λύσεις αυτές που απαιτούνται δεν θα έρθουν από το παρελθόν γιατί σήμερα όλα έχουν αλλάξει. Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει μια νέα διοικητικά αναδιάταξη».

Οι πολίτες για να εκφράσουν το θυμό και την απογοήτευσή τους επιλέγουν συχνά τις ακραίες πολιτικές δυνάμεις χωρίς να ανήκουν σε αυτές. Η δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη είναι αναγκαία όσο ποτέ. Ίσως έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα και αυτό γιατί πρώτον, μόνο ένας τέτοιος πόλος μπορεί να εκφράσει μια ευρεία κοινωνική πλειοψηφία που βγαίνει λαβωμένη από μια κρίση και δεύτερον, να δημιουργήσει καινούργια εργαλεία κοινωνικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής πολιτικής που αλληλοσυνδέονται και μόνο ως ενιαίο σύνολο μπορούν να δίνουν λύσεις για μια άλλη Ευρώπη, την Ευρώπη των πολλών κι όχι των λίγων».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

16
σχόλια
 1. avatar Ήμαρτον Θεέ μου..

  Μεγαλοβδομαδιάτικα και ο ΝΒ. συνεχίζει
  να μας πασάρει "δηλώσεις" του Παπατέτοιου
  ....μην τυχόν και χάσουμε κάτι από την
  "σοφία" του . Δεν πάμε καθόλου καλά !

 2. avatar Φαέθων ΝΚ

  Ο γνωστός ευρωβουλευτής και η γνωστή παρέα των αριστερών ψευτοεπαναστάτων που τυγχάνουν κυβέρνηση με την βοήθεια αποστατών και την ανοχή του Έλληνος ψηφοφόρου, μας ενημερώνει ότι θα αγωνιστούν στο ευρωπαϊκό τερέν εναντίον της ακροδεξιάς και του φασισμού. Δεν λέει όμως ότι στην Ελλάδα χαρακτηρίζουν, οι ίδιοι, ως ακροδεξιούς και φασίστες όσους διαφωνούν στην συμφωνία των Πρεσπών που έφεραν από το παράθυρο. Επίσης δεν λέει ότι οι τελευταίοι τουλάχιστον, τους αποκαλούν προδότες. Ουσιαστικά τι δεν μας λέει; Ότι επειδή επιλέγη λάθος χρονική στιγμή για την επίλυση του Σκοπιανου ζητήματος και φυσικά η επίλυση στηρίχτηκε σε λάθος δεδομένα ή διαφορετικά από αυτά που είχαν τεθεί προγενέστερα, ο αγώνας τους εναντίον στο φασισμό είναι προκάλυμμα για φασιστικές δράσεις των κυβερνώντων εναντίον όσων διαφωνούν με τους χειρισμούς τους. Αριστεροί ψευτοεπαναστάτες καταλάβετε το, ότι όσο αποκαλείτε το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων ακροδεξιούς και φασίστες τόσο θα σας αποκαλούν προδότες. Και όσο καταστελετε αντιδράσεις τόσο αποκαλυπτετε τον φασισμό μέσα σας.

 3. avatar Ερδα

  Όποιος ψηφίσει ΝΔ ψήφιζει ΕΛΚ ΤΟ ΟΠΟΊΟ ΔΕ ΔΈΧΕΤΑΙ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΊΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΊΩΝ, ΨΉΦΙΖΕΙ ΟΡΜΠΑΝ ΤΟΝ ΚΟΛΛΗΤΌ ΤΟΥ ΓΚΙΟΥΡΕΥΣΚΙ που του έχει δώσει άσυλο. Αυτά για τους νεοφιλεδες μακεδονομάχους

  1. avatar δσα

   Παρε την απαντηση σου λοιπον νενεκε. [...]

  2. avatar δσα

   Που και ποτε δεν δεχτηκε η ΝΔ την γενοκτονια? Στοιχεια και αποδειξεις εχεις ? Οχι γιατι απλα λασπολογεις συριζοφασιστα.

   1. avatar @δσα

    Η αλήθεια σε ενοχλεί. Το ΕΛΚ είναι η μόνη ομάδα που δεν ψήφιζει τη γενοκτονίας των Ποντίων στην οποία ανήκει η ΝΔ περαστικά σου

    1. avatar οι ποδεμος

     σας στηριζουν ακομη?????γινατε δεξια και σας πεταξαν εξω......τα παραμυθια σας .....τα ψευτικα ...τελειωσαν....κολοτουμπαριστες ψευτοντενεκες

  3. avatar τα πετσιτομανολα του καλογριτσα……

   βγηκαν σεργιανι.......νενεκονενεδες...

  4. avatar το κακο σου καιρο απατεωνα…..ψευτοντενεκε

   οι λασπες της ερτ και του μπαξεβανη θα γυρισουν στα μουτρα σας....

 4. avatar 3wrfwe

  "Κρίσιμες για τις καρέκλες μας οι ευρωεκλογές. θα [...]".

 5. avatar Τεο.π

  Σπίτι σου!! Μεγάλωσες !! Τόπο στα νιάτα λέγατε κάποτε !!!

 6. avatar adiaftorospromitheas

  Οι δυναμεις αυτες ηταν προοδευτικες την δεκαετια του 70 καο 80. Τωρα ειστε οι συντηρητικες δυνάμεις κε Παπαδημούλη

 7. avatar dop

  Παπαφασουλη οι φασιστες στην Ελλαδα εισαστε εσεις οι συριζαιοι.
  Ξεχασες το ξυλο που εφαγαν 4 χρονια οι γερο-συνταξιουχοι, ξεχασες τις δυο γριουλες που μπουζουριασατε γιατι πουλουσαν χορτα και τιρλικια..
  Πουλησατε την Μακεδονια μας μεσα σε 4 χρονια και αν ειχατε την ευκαρια να ξανα-κυβερνησετε, τοτε αλοιμονο στη Ελλαδα εχασε και την Θρακη!.

 8. avatar Τίμιοι vs διεφθαρμένοι

  Μόνο η συμμαχία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων μπορεί να βάλει τέρμα στο φασισμό και την ακροδεξιά. Στις εκλογές μόνο αριστερά!

  1. avatar χανια

   για την τιμιοτητα σου....απαντησε αλλος...μην τα ξαναγραφω......ανοητη στραβοι κουφοι ...γυρολογοι χουνταιοι....ακροδεξιοι ανελιτες και λοιπα σκουπιδια της πολιτικης απατεωνιας....

  2. avatar ποια αριστερα βρε συριζοανοητε φασιστα?????

   φασιστικη δεξια θες να πεις .....στραφειτε εναντιον του κακου σας εαυτου......βρωμισατε τη λεξη .....μερσινες του μανολη......καλογριτσες του μαρινακη.....σαββιδια του κοκαλη....λαυρεντιαδηδες του αρτεμιου....κοντομηναδες μελισανιδηδες προδοτες ....συριζοκαναλαρχες της ερτ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει