Ολοκληρώνει σήμερα το πρόγραμμα των επαφών του στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μεταβαίνει απόψε στη Νέα Υόρκη.

Το απόγευμα θα επισκεφθεί τα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπου θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον, ενώ αναμένεται να παραστεί ο Πολ Τόμσεν και άλλοι αξιωματούχοι του Ταμείου.

Στο μεταξύ ο κ. Τσίπρας και μέλη της συνοδείας του δείπνησαν σε ελληνικό εστιατόριο της Ουάσιγκτον με το βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών Έρικ Ρούμπιν και τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Κρίστοφερ Σμαρτ, με τους οποίους είχε συναντηθεί νωρίτερα χθες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να παρέμβει σε διεθνές επίπεδο. Αφ’ ενός να εξηγήσει ότι το πρόγραμμα λιτότητας που επί τρία χρόνια εφαρμόζεται είναι αδιέξοδο και αφ’ ετέρου να διεκδικήσει συμμαχίες γιατί το αδιέξοδο του προγράμματος που απειλεί όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία» τόνισε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση.

«Στο πλαίσιο αυτό, είχα τη δυνατότητα στις επαφές μου με το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών να εξηγήσω τα αδιέξοδα του προγράμματος λιτότητας στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, είχα τη δυνατότητα να εξηγήσω ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ένα πόλο σταθερότητας, ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας στην πολυτάραχη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Στόχος μας είναι μια πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική. Τέλος, εξήγησα ότι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου η Ελλάδα δεν πρόκειται και δεν πρέπει να διαπραγματευτεί με κανένα το δικαίωμα στην ΑΟΖ. Και μάλιστα πιστεύουμε ότι αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα πρέπει να στηριχθεί και από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών» πρόσθεσε.