«Ασκήσεις επί χάρτου» χαρακτηρίζει τις φερόμενες ως προτάσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών του υπουργείου Πολιτισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Κώστας Τζαβάρας. «Δεν υπάρχει περίπτωση να δώσουμε συναίνεση για τέτοιου είδους συγχωνεύσεις» σημειώνει στο ΑΜΠΕ-ΜΠΕ.

Συγκεκριμένα, σε σημερινό δημοσίευμα πρωϊνής εφημερίδας αναφέρεται έγγραφο που έφτασε στο υπουργείο στις 7 Ιανουαρίου «αναστατώνοντας», όπως σημειώνεται στο άρθρο, τους υπαλλήλους.

Το έγγραφο, σύμφωνα με το άρθρο, προωθούσε τη συγχώνευση του Εθνικού Θεάτρου με το Κρατικό Βορείου Ελλάδος και το Θεατρικό Μουσείο, της Εθνικής Πινακοθήκης με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, της Εθνικής Βιβλιοθήκης με τον Πανελλήνιο Φορέα Δημόσιων Βιβλιοθηκών, σε ενιαίο φορέα οπτικοακουστικών της Ταινιοθήκης Ελλάδας και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, και τη μεταφορά αρμοδιότητας στο υπουργείο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών Μελετών, αλλά και την κατάργηση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Για το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού ο υπουργός δεν κρύβει ότι «δεν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του με τη σημερινή του υπόσταση και θα πρέπει να αναζητηθεί η κατάλληλη φόρμα για τη συνέχισή του πχ ενοποίηση με το Κέντρο Δελφών».

Για το συγκεκριμένο έγγραφο, ο υπουργός εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πρόκειται για «κείμενο εργασίας δυο αποφοίτων της σχολής Δημόσιας Διοίκησης, ένα σχέδιο για το πώς θα μπορούσαν να προχωρήσουν οι μεταρυθμίσεις».

«Σε καμία περίπτωση» τόνισε ο κ. Τζαβάρας «δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε βιαστικές και βεβιασμένες κινήσεις. Δεν θα δώσουμε συναίνεση σε αντίστοιχα έγγραφα. Μελετούμε πολύ σοβαρά την ταυτότητα όλων των φορέων και θα ανακοινώσουμε, αφού πρώτα συζητήσουμε».

Για το θέμα του λουκέτου στο ΕΚΕΒΙ και τη φημολογία ότι θα ανασταλεί η υπουργική απόφαση, ο κ. Τζαβάρας ξεκαθάρισε:«Φυσικά και δεν θα κάνουμε πίσω. Ό,τι αποφασίστηκε, έγινε με ψυχραιμία και υπήρχαν πολλοί και σοβαροί λόγοι». Τους λόγους αυτούς ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού θα ανακοινώσει αύριο το πρωΐ σε συνέντευξη Τύπου.