Πετρόπουλος: Ξαναστήσαμε σε στέρεη βάση το ασφαλιστικό

«Η αποδυνάμωση της κοινωνικής ασφάλισης βλάπτει την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20:35
15/04/2019
Πετρόπουλος: Ξαναστήσαμε σε στέρεη βάση το ασφαλιστικό
2
loading

«Τα σχέδια για την κατάργηση του Ν. 4387/16 και τον τεμαχισμό της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης που προβάλλουν οι εκπρόσωποι του παλιού πολιτικού συστήματος και διάφοροι φορείς, οδηγούν είτε σε παραγωγή νέων ελλειμμάτων του δημοσίου, εάν το κόστος μετάβασης καλυφθεί από το δημόσιο υπέρ των ασφαλιστικών εταιρειών είτε σε νέες περικοπές συντάξεων. Οδηγούν σε νέα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στην ημερίδα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, με θέμα «Συντάξεις και Ανάπτυξη».

Όπως σημείωσε ο κ. Πετρόπουλος, «η αποδυνάμωση της κοινωνικής ασφάλισης βλάπτει την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή». «Αυτό», όπως είπε, «αποδείχθηκε στα χρόνια της κρίσης, όταν μείωσαν εισφορές και ισχυρίζονταν ότι η μείωση μισθών και συντάξεων επιφέρει ανάπτυξη. Συνέβη, όμως, το αντίθετο. Οι διαδοχικές μειώσεις των συντάξεων και η ακαριαία μείωση των μισθών, από τον Φεβρουάριο του 2012, αλληλεπιδρούσαν σε μία όλο και ταχύτερη κατάρρευση της οικονομίας και μεγέθυνση της ύφεσης, με την ανεργία να εκτοξεύεται στο 28%».

Ο κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι η κοινωνική ασφάλιση, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι δημόσια, αναδιανεμητική, καθολική και πρέπει όλοι να συμμετέχουν σε αυτήν. «Δεν επιδέχεται εξαιρέσεις», διευκρίνισε.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης δήλωσε ότι η κατάργηση της υποχρεωτικής, αναδιανεμητικής κοινωνικής ασφάλισης, σημαίνει κατάρρευση και των συντάξεων και της οικονομίας. «Διότι», όπως είπε, όταν διατίθενται 28 δισ. ευρώ το χρόνο σε συντάξεις στον πληθυσμό που συνταξιοδοτείται, αυτό το ποσό θα μειωθεί ως δυνατότητα κατανάλωσης».

«Κανείς δεν λέει πώς θα πληρώνονται, αν λείψουν τα αναγκαία έσοδα από εισφορές, οι καταβαλλόμενες συντάξεις στα 2,6 εκατ. συνταξιούχους. Πώς θα πληρώνονται οι σημερινές συντάξεις και παροχές, εάν οι εισφορές για επικούρηση των ασφαλισμένων κατευθυνθούν προς την ιδιωτική ασφάλιση. Κανείς δεν λέει τι θα συμβεί στους άνεργους, στους φτωχότερους, σε εκείνους που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν με δικούς τους πόρους», διερωτήθηκε ο κ. Πετρόπουλος, λέγοντας ότι το κόστος της μετάβασης στα κεφαλαιοποιητικά συστήματα που προτείνονται είναι υπέρογκο και φτάνει τα 120 δισ. ευρώ για την κύρια σύνταξη και τα 55 δισ. ευρώ για την επικουρική.

«Ξαναστήσαμε σε στέρεη βάση το ασφαλιστικό, αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, όπως αποδεικνύει η αναλογιστική μελέτη που επικυρώθηκε από την Ε.Ε. και τους διεθνείς οργανισμούς, διορθώσαμε αδικίες του παρελθόντος και έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε και σε μειώσεις των οφειλών που είχαν δημιουργηθεί, κυρίως, από την επιβολή υπέρογκων εισφορών στο παρελθόν, προ του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)», σημείωσε ο κ. Πετρόπουλος και πρόσθεσε: «Κι’ όμως, κάποιοι θέτουν υπό αμφισβήτηση, για λόγους ιδεολογικούς, το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων […] Η ΝΔ υπόσχεται μειώσεις συντάξεων και αποδυνάμωση των κοινωνικών δικαιωμάτων».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar john pen

  Ποιο ασφαλιστικο ρε απατεωνα, τον εφκα ?
  Το 2015 με την απειλη κεαο εδωσα οτι ειχα και δεν ειχα και τους ξοφλησα για να παρω συνταξη στα εξηντα
  Βγαλανε το κατρουγκαλο ενω δεν υπηρχαν οι προυποθεσεις να τον εφαρμοσουν, ετσι κανουν οι ηλιθιοι
  Αποτελεσμα
  Συνταξη οχι στα εξηντα αλλα στα εξηνταμιση
  Προσωρινη οχι 80% της κανονικης αλλα 50% μιας συνταξης που προκυπτει απο τις εισφορες του τελευταιου χρονου ασφαλισης, με αποτελεσμα προσωρινη κατα 20% μικροτερη απο την προσωρινη του κατρουγκαλου ενω υπηρχαν τα δεδομενα για τον σωστο υπολογισμο της
  Προσωρινη οχι σε 2 μηνες κατρουγκαλου αλλα σε 12 μηνες
  Κανονικη σε διπλασιο χρονο απο εκεινο πριν τον εφκα
  Απεργια των υπαλληλων του εφκα να καταργηθει ο κατρουγκαλος
  Ολα αυτα για να κατασκευαζουν ψευτικα πλεονασματα
  Τεσσερα χρονια εκαναν τα ιδια σε οτι αλλαξαν.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει