Έκθετο αφήνει τον πρώην γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, το πόρισμα των εισαγγελέων που διερευνούν την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ. Η αντιγραφή στο στικάκι έγινε μετά την αποχώρηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου από το υπουργείο Οικονομικών και πριν αναλάβει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως προκύπτει από έγγραφο των δύο εισαγγελέων προς τον προϊστάμενό τους αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή, όπου αναφέρεται ότι έχει εντοπιστεί ο χρόνος γέννησης του memory stick.

Αυτό φέρεται να δημιουργήθηκε στις 8 Ιουλίου 2011, πριν δηλαδή να φτάσει στα χέρια του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών στις 8 Αυγούστου και αφού είχε ήδη αποχωρήσει από τις 17 Ιουνίου από το υπουργείο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους της Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, τα ηλεκτρονικά στοιχεία ταυτότητας του USB, το οποίο είχαν στα χέρια τους οι εισαγγελείς, πριν φτάσει εκ νέου στην Ελλάδα η πρωτότυπη λίστα από τη Γαλλία, δείχνουν ότι το συγκεκριμένο αρχείο φαίνεται να είναι προϊόν αντιγραφής από άλλο, με στοιχεία εγγραφής μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου του 2011, σε χρόνο δηλαδή μετά την παράδοσή του από τον κ. Παπακωνσταντίνου και πριν από την παράδοσή του στον κύριο Βενιζέλο.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν δικαστικές πηγές, αυτό σημαίνει ότι στο κάδρο των ευθυνών για την αλλοίωση του USB δεν είναι μόνος ο κύριος Παπακωνσταντίνου, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο το στικάκι να αλλοιώθηκε από κάποιον, αφού το παρέδωσε ο ίδιος στον κύριο Διώτη, ο οποίος είχε ισχυριστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι δεν είχε κάνει αντίγραφο της λίστας.

Η αποκάλυψη πάντως την περασμένη Τετάρτη ότι το στικάκι με τα δεδομένα της λίστας Λαγκάρντ που έχουν στη διάθεση τους οι οικονομικοί εισαγγελείς έχει αντιγραφεί στις 8 Ιουλίου του 2011 όταν βρισκόταν υπό την κατοχή του κ. Διώτη και δεν αποτελεί το πρωτότυπο που είχε παραλάβει από τον κ. Παπακωνσταντίνου, δημιούργησε αίσθημα ικανοποίησης στην Ιπποκράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε «μετά λόγου γνώσεως» στη Βουλή, υπονοώντας τον κ. Διώτη, πως «μοίραζε τα στικάκια σαν μαρουλόφυλλα».

Στελέχη της Ιπποκράτους αναφέρουν ότι αρκετά στελέχη του ΣΔΟΕ είχαν γνώση της λίστας και πως το USB είχε γίνει αντικείμενο συναλλαγής την περίοδο μεταξύ του Ιουνίου και του Αυγούστου του 2011, όταν ήταν στην κατοχή του Ι. Διώτη, καθώς «πληροφοριοδότες» έσπρωχναν τα δεδομένα σε εκδοτικά συγκροτήματα με στόχο να δημοσιευτούν έναντι αμοιβής. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει μετ’ επιτάσεως να αποκαλυφθεί η πηγή διαρροής των στοιχείων στον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη.