Για το θέμα των μαϊμού συντάξεων που κόστισαν δισεκατομμύρια ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο μίλησε ο Παναγιώτης Κοκκόρης, Γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην πρωινή εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης είπε: «Πίστευα ότι το κράτος μας ήταν άθλιο για αυτό ψήφισα το μνημόνιο. Το μνημόνιο για μένα είναι η μοναδική ευκαιρία το κράτος να γίνει κανονικό κράτος. Ήθελα να αλλάξει το κράτος και με το πολιτικό μας σύστημα δομημένο όπως ήταν δεν θα άλλαζε ποτέ. Εάν δεν φτιάξουμε το κράτος θα κοπεί η χρηματοδότηση της χώρας».

Και συνέχισε αναφορικά με το θέμα των μαϊμού συντάξεων: «Το τελευταίο 8μηνο έχουν γίνει θαύματα στο θέμα των μαϊμού συντάξεων. Για πρώτη φορά καταγράφηκαν ποιοι παίρνουν σύνταξη και ποιοι όχι. Τεράστια ευθύνη έχει και το κράτος αλλά και αυτός που το εξαπατούσε και παρανόμως εισέπραττε τη σύνταξη».

Ο Νίκος Βούτσης, Γραμματέας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, έθιξε το θέμα ότι είναι χιλιάδες τα νοικοκυριά που δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα και η ΔΕΗ τους το κόβει.

Αίσθηση προκάλεσε η πρόταση του Άδωνι Γεωργιάδη να φέρει τροπολογία στη Βουλή με την οποία θα ζητά να επωμιστούν όλοι οι υπόλοιποι τους λογαριασμούς όλων όσων αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα τους.

«Η κοινωνική εισφορά που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες δεν πάνε σε αυτούς που έχουν ανάγκη» αναρωτήθηκε η Πόπη Τσαπανίδου. Πώς θα ονομάσετε αυτήν την τροπολογία «Κοινωνική εισφορά 2;»

Και ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Έχουμε πρωτογενές έλλειμμα και αυτές οι αυξήσεις δεν αρκούνε. Είμαστε ακόμα μείον».

Για εγκληματικές πρακτικές που εφαρμόστηκαν με τα ίδια τα ταμεία μίλησε ο γραμματέας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι το να επικεντρώνουμε σήμερα μόνο στην σωστή πλευρά στην καταπολέμηση των συντάξεων μαϊμού μία αφήγηση για να ξεφύγουμε από ευθύνες δεκαετιών.

Ο Κ. Βούτσης έθεσε και το θέμα της άρσης της φορολογικής ενημερότητας. Πρόκειται για πράξη νομοθετικού περιεχομένου με βάση την οποία δεν υποχρεούνται να προσκομίσουν φορολογική ενημερότητα μέχρι και τις 31/12 όσοι συμμετέχουν σε συγχρηματοδοτούμενα έργα και θα εισπράξουν απολαβές κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι θέλει να βάλει λουκέτο σε μικρές επιχειρήσεις.

Άμεση ήταν η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη εξηγώντας ότι στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για να απορροφηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

«Εάν τα λεφτά δεν απορροφηθούν χάνονται όχι μόνο δεν τα παίρνει το κράτος αλλά χρωστάει κιόλας.
Εάν τα χάσουμε θα κλείσουμε πολύ περισσότερα εκατομμύρια».