Τσίπρας: Αναγκαστήκαμε σε επίπονους συμβιβασμούς, αλλά δε χάσαμε τον στόχο μας

Η Αριστερά στη Βολιβία ηγήθηκε ενός οικονομικού θαύματος, τονίζει ο πρωθυπουργός


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
22:24
14/03/2019
Τσίπρας: Αναγκαστήκαμε σε επίπονους συμβιβασμούς, αλλά δε χάσαμε τον στόχο μας
22
loading

«Είναι προφανές ότι οι διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη Βολιβία, μια χώρα στη καρδιά της Λατινικής Αμερικής είναι μεγάλες. Ωστόσο ο αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία, ισότητα και αξιοπρέπεια είναι παντού, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου ένας αγώνας που μπορεί να δίνεται με διαφορετικά μέσα και όπλα, αλλά δίνεται με την ίδια καρδιά, με την ίδια ψυχή, με τις ίδιες ιδέες. Και αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι ο αγώνας αυτός βρίσκει παντού και τις ίδιες ή παρόμοιες αντιστάσεις από τη πλευρά των κυρίαρχων ελίτ. Το μέτωπο του οποίου ηγείται ο Έβο Μοράλες, έφτασε όλα αυτά τα χρόνια σε συνεχείς εκλογικές νίκες παρά τη διαρκή διαστρέβλωση της πραγματικότητας από τα ιδιωτικά ΜΜΕ και τις διαρκείς απόπειρες αποσταθεροποίησης από τις δυνάμεις της Δεξιάς στη πατρίδα του», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την επίσκεψη του προέδρου της Βολιβία.

«Τα τελευταία 13 χρόνια, η Αριστερά στη Βολιβία ηγήθηκε ενός οικονομικού θαύματος, που οδήγησε ακόμη και τους πιο σκληρούς αυτούς του ΔΝΤ , που τους ξέρουμε καλά και στην Ελλάδα να παραδεχτεί ότι η Βολιβία αποτελεί πια ένα ξεκάθαρο success story. Η οικονομία της χώρας τριπλασιάστηκε σε μέγεθος. Η Βολιβιανή οικονομία αναπτύσσεται σχεδόν με διπλάσιο ρυθμό από τα υπόλοιπα κράτη της Λατινικής Αμερικής, παρά την πτώση τιμών βασικών εξαγώγιμων προϊόντων της» τόνισε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επεσήμανε ακόμα πως «με έναν συνδυασμό ριζοσπαστικών πολιτικών και ρεαλισμού, συγκρούσεων αλλά και συμβιβασμών, ο Έβο Μοράλες έχει καταφέρει να αναγνωρίζονται σήμερα διεθνώς τα οικονομικά και κοινωνικά επιτεύγματα της κυβέρνησής του. Και έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στη διεθνή συζήτηση των προοδευτικών δυνάμεων και των κοινωνικών κινημάτων για την οικοδόμηση ενός μετα-νεοφιλελεύθερων υποδείγματος κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης .Κι αυτή η έμπρακτη συμβολή είναι εξαιρετικά χρήσιμη ιδίως σήμερα, στην ιστορικά κρίσιμη, παρούσα διεθνή συγκυρία».

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η διεθνής συγκυρία δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για τις δυνάμεις της δικαιοσύνης, της κοινωνικής απελευθέρωσης και του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία. Αντιθέτως βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή όπου η νεοφιλελεύθερη οικονομική ορθοδοξία μεταπηδά από το παραδοσιακό πολιτικό όχημα της συντηρητικής δεξιάς στο όχημα της ακροδεξιάς και του ολοκληρωτισμού».

Αναφερόμενος στην Ευρώπη είπε: «Η οικονομική και θεσμική κρίση στη Ε.Ε. δίνουν πρόσφορο έδαφος σε δυνάμεις που κηρύττουν το σωβινισμό, το ρατσισμό, το μίσος για τη φυλετική τη θρησκευτική και τη σεξουαλική διαφορετικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο είναι φρονώ ιστορικό μας καθήκον, όλων των προοδευτικών κυβερνήσεων και πολιτικών δυνάμεων, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, να σταματήσουμε την οικονομική και κοινωνική καταστροφή του νεοφιλελευθερισμού, για να βγουν οι λαοί από την κρίση με αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη» και ζήτησε « να μην αφήσουμε το μίσος, το φόβο, την ανασφάλεια και την απελπισία να τρέφουν άλλο το τέρας ενός νέου φασισμού. Και να θυμηθούμε τα λόγια του Εντουάρντο Γκαλεάνο, που έλεγε ότι η χειρότερη μοίρα ανθρώπου και έθνους είναι η αμνησία».

«Φίλε Έβο, οι χώρες μας απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα η μια από την άλλη. Κι όμως, οι λαοί μας μοιράζονται κοινές αξίες και κοινούς αγώνες. Για τη κοινωνική δικαιοσύνη. Για την ελευθερία. Για την ανεξαρτησία. Αξίες που η ελληνική επανάσταση ενέπνευσε στους λαούς όλου του πλανήτη πριν σχεδόν 200 χρόνια» δήλωσε στο χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός.

«Εμείς, εδώ, στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια βρεθήκαμε μπροστά σε πολύ δύσκολες προκλήσεις. Ο λαός μας, μάς έδωσε την ευθύνη της διακυβέρνησης σε μια σκοτεινή στιγμή για την πατρίδα μας. Χειριστήκαμε πρωτοφανείς καταστάσεις οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης. Αντιμετωπίσαμε πρωτοφανείς επιθέσεις και έξωθεν παρεμβάσεις, που πλήγωσαν τα προηγούμενα χρόνια τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία στη πατρίδα μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Τέσσερα χρόνια μετά, έχουμε καταφέρει πολλά, παρά τις συνεχείς δυσκολίες, τις ασφυκτικές πιέσεις και τις πρωτοφανείς εκστρατείες διαστρέβλωσης και κατασυκοφάντησης. Αναγκαστήκαμε σε επίπονους συμβιβασμούς αλλά ποτέ δε χάσαμε το στόχο μας. Και ποτέ δε ξεχάσαμε ποιους εκπροσωπούμε. Σήμερα είναι πια φανερό ότι πορευόμαστε στο σωστό δρόμο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας στο χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός τόνισε: « Καταφέραμε να βγούμε από τον φαύλο κύκλο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και ανακτούμε βήμα βήμα την κυριαρχία μας. Επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα να μειώσουμε σημαντικά τη φτώχεια και την ανεργία, να εδραιώσουμε την κοινωνική προστασία, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Την εργασία, τη στέγη, την πρόσβαση στο νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα, την καθολική πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και παιδείας».

«Μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο από αυτό της δικής σου πατρίδας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ένωσης, επιχειρούμε κι εμείς να συγκροτήσουμε ένα διαφορετικό πολιτικό υπόδειγμα προοδευτικής διακυβέρνησης. Θέλω λοιπόν να σε ευχαριστήσω θερμά για την επίσκεψή σου σήμερα στην Ελλάδα. Είναι για μας μια πολύ σημαντική ένεση αισιοδοξίας. Ενθάρρυνσης. Αλλά και ελπίδας. Ελπίδας ότι μπορούμε να ονειρευόμαστε και να αγωνιζόμαστε μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία. Για έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός» τόνισε καταλήγοντας ο πρωθυπουργός.

«Αυτός είναι ο "επαναστατικός ρεαλισμός" της κυβερνώσας Αριστεράς του 21ου Αιώνα, που προχωρά με ρήξεις και συμβιβασμούς» το μήνυμα του πρωθυπουργού καλωσορίζοντας στην Ελλάδα τον Έβο Μοράλες.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

22
σχόλια
 1. avatar Sotiris

  Συνεχώς επιβεβαιώνει ότι αρμόδια γι' αυτόν μόνο η Ψυχιατρική επιστήμη !
  Ό,τι και να πει κανείς .... με ξεπερνάει !

 2. avatar ????

  Ανεγκέφαλος άνθρωπος δεν έχει στόχο Και δεν βλέπει το στόχο Εσύ το ξέρεις πολύ καλά αυτό

 3. avatar Κανένας

  Αλήθεια ποιός ήταν ο στόχος σας; Ξέρεις να απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα;

 4. avatar δηλαδη??????

  εγινες δεξιοτατος της δεξιας...φιλοξενεις χουντικους ακροδεξιους και κλεφτοπασοκους....ριχνεις χημικα ...κανεις προσαγωγες.....εξοντωνεις τους διαφωνουντες....ξεπουλας τη χωρα...εγινες καπιταλιστας....αγκαλιασες τους δολοφονους των λαων....τους δανειστες.....παρτα ολα...μισθους ,,,συνταξεις...σπιτια.....σηκωνε μπαρες.....χορευε.....παιζε την....λυρα στα σανοφαγα σου.....φερε τους σανο απο βολιβια τωρα...απατεωνα...προδοτη...γερμανοτσολια...αμερικαναρα....μερκελιστη προσκυνητη

 5. avatar Γιωτόπουλος!

  . Ο ΣΤΟΧΟΣ ΣΑΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ..ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.. ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΤΥΧΑΤΕ.

 6. avatar ????

  Εμείς όμως χάσαμε πολλά για αυτό θα σε βάλουμε στο ντουλάπι με την ναφθαλίνη

 7. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

  Δεν ειναι συν-βιβασμος το να σκυβεις και να [...] !!!
  ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΔΟΥΛΕΙ'ΑΣ !!!
  ΔΟΥΛΕ, Ε ΔΟΥΛΕ !!!

  1. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ ……….”Κομμενος”

   Καλα το ρημα,
   αλλα το ''την'' γιατι ''κοπηκε'',
   καλα μου ''τερατακια'' ???

 8. avatar Ο στόχος σας ήταν, να μας πετάξουν έξω απο την Ευρώπη

  και μάλιστα,όπως φαίνεται δεν άλλαξε,παραμένει.Καλύτερα να πας στην Βολιβία με τον δικό σου και να αφήσεις την Ελλάδα στην ησυχία της.Αρκετή ζημιά πάθαμε.

 9. avatar spyrospeiratis

  Ρε Αλεξη δεν σε ενοχλει που εισαι τοσο πολυ [...] που εισαι ο μονος που βλεπει οικονομικο θαυμα στην παμφτωχη Βολιβια του καλλιεργητη κοκκαινης και εμπορου κοκκαινης Μοραλες οπου οι ανθρωποι λοιμοκτονουν και εχουν λυσαξει στην πεινα εδω και 13 χρονια που κυβερνα ο Μοραλες και γυριζουν ξυπολητοι -αφραγκοι-πενητες και λοιμοκτονουντες και καθε ημερα καταφευγουν στην Κολομβια για να φανε καμμια μεριδα φαγητο και καλυτερες ημερες.

 10. avatar tboni2

  Κλείστε τον φυλακή να σωθούμε.. Έλεος.. Δεν βλέπετε ότι ο άνθρωπος έχει πρόβλημα; Έχει εμμονές, ιδεοληψίες, φαντασιώσεις, αυταπάτες, και το κυριότερο; έχει μίσος μέσα του.. μίσος εναντίων οποιουδηποτε δεν συμφωνεί μαζί του.

 11. avatar ryhyth

  άπλυτος τον άπλυτο αει πελάζει.

 12. avatar spyrospeiratis

  3 ΑΡΙΣΤΕΡΑ [...] ΤΥΠΟΥ ΜΑΔΟΥΡΟ-ΜΟΡΑΛΕΣ -ΤΣΙΠΡΑ ΔΥΧΤΥΧΩΣ ΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ -ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ-ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΛΑΜΠΡΑ ΜΥΑΛΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΑΥΜΑΤΑ -ΟΠΩΣ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗΣ ,ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ, ΔΑΝΙΑΣ, Κ.Λ.Π.- ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΤΗΓΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΥΦΕΣΗ -ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ -ΣΤΗΝ ΔΥΣΤΥΧΙΑ -ΣΤΗΝ ΜΙΖΕΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ .ΤΙ ΦΤΑΕΙ ? Ο ΧΑΜΗΛΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ 3 [...] ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΟΠΩΣ Ο ΜΟΡΑΛΕΣ Η ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΟΠΩΣ Ο ΜΑΔΟΥΡΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΟΔΗΓΟΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ Η ΟΠΩΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΑΝΕ ΚΑΤΑΛΗΨΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΠΟΤΕ ΠΤΥΧΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ. ΤΑ 3 ΑΝΩΤΕΡΩ [...] ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΟΙΜΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΜΕ ΔΗΘΕΝ ΑΓΩΝΕΣ -ΤΟΥΣ ΕΜΦΥΣΟΥΝ ΤΟ ΜΟΤΟ [...] ΚΑΙ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕ ΒΑΡΙΕΣΕ ΑΔΕΛΦΕ.[...]

 13. avatar Αριστερός

  Πρόεδρε προχωρά στην υλοποίηση των προγραμμάτων που θα φέρουν ευημερία και ανάπτυξη θα κερδίσουμε τις εκλογές και έχουμε και πολύ Ξυδη για τους φασίστες Επιπλέον είναι η σειρά μας τώρα να τους στείλουμε στη Γυάρο

  1. avatar μαγαρισες τη λεξη……μην την ξαναπεις…..

   τη βρωμισες την μολυνες την σαπισες.....ετσι ειναι η αριστερα???εσεις ειστε προδοτες της χωρας του λαου και της αριστερας...μονο το ΚΚΕ και ο λαφ ειναι αριστεροι...εσεις ειστε σκουπιδια της αριστερας ...φασιστες και μαδουροπειναλαιοι......{...} γερμανοτσολιαδες.....χουντικοι με χημικα και συλληψεις....σταλινιστες με συριζοκαναλα της ερτ και 3000 κομματοσκυλα φασισταρια.....η γυαρος λοιπονσας ανηκει......ο αρχηγος σου ειναι ο σταλιν της ελλαδας....

 14. avatar Γεροτσολιας

  Ισα απο δω με το στοχο σου ρε, ακοινωνητε και απολιτιστε ανθρωπε, Κωλοτουμπα.

 15. avatar ΛΑΝΤΖΕΡΗΣ

  Πινοκιο, ξεχασες να μας εξηγησεις γιατι δεκαδες χιλιαδες βολιβιανοι
  μεταναστευουν παρανομως, αποο αυτον τον παραδεισο, για ΗΠΑ μερια........
  Αμυαλε, αγραμματε, παραμυθατζη μαθε οτι η αριστερα εχει παρει διαζυγιο
  απο την αληθεια.........

 16. avatar jasmine

  Μετά την Βενεζουέλα, πάμε Βολιβια;

 17. avatar Ευπατριδης

  Φυσικά δεν χάσατε τον στόχο σας! Πετύχατε διάνα! Πουλήσατε την Ελλάδα...

 18. avatar Α.Λ.

  Τέτοιους μεγάλους κομμουνιστές επαναστάτες σαν εσένα θέλουμε.

 19. avatar spyrospeiratis

  ΚΑΤΑΛΗΨΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΘΡΑΝΙΩΝ ΤΟΥ 16ου ΠΟΛΥΚΛΑΔΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΔΡΑΝΩΝ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΑΤΟΥΣΕΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΟΥ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΕΝ ΣΕ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΤΟ ΠΗΡΕΣ ΜΕ ΜΕΣΟΝ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΒΛΕΠΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΘΑΥΜΑ ΣΤΗΝ ΒΟΛΙΒΙΑ ΤΟΥ ΜΟΡΑΛΕΣ ΟΠΟΥ ΤΟ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΕΙΝΑΙ 2.000 ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΟΥ ΠΕΡΠΑΤΟΥΝ ΞΥΠΟΛΥΤΟΙ -ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΙ -ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ -ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΙΖΕΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ 90 % ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΟΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΙ [...] ΣΑΝ ΤΟΝ ΜΟΡΑΛΕΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΥΤΥΧΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΠΕΡΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ -ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ-ΤΗΣ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΖΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΟΙΜΙΖΟΥΝ.

 20. avatar Ιόνιο-2

  Τι λες ρε Πινόκιο Προδότη; Έχεις ακόμη το θράσος και μιλάς;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει