Για το απόγευμα της Δευτέρας είχε οριστεί η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, στο Προεδρικό Μέγαρο και όπως δείχνουν οι πρώτες εικόνες όλοι ήταν συνεπείς.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βγήκε από το Μέγαρο Μαξίμου και περπάτησε μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί με την παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και φυσικά ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Τα πρώτα λόγια των νέων υπουργών

«Αποδέχθηκα την πρόσκληση του πρωθυπουργού, γιατί πιστεύω βαθιά ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις μιας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας» δήλωσε ο νέος υφυπουργός Μεταφορών Θάνος Μωραΐτης, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία.

«Γι αυτούς τους λόγους είμαι εδώ και θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις. Στρατηγικός αντίπαλος είναι η ακροδεξιά και ο βαλκανικός νεοφιλελευθερισμός της Νέας Δημοκρατίας. Να διαμορφώσουμε όρους μιας προοδευτικής διακυβέρνησης μακράς πνοής που έχει ανάγκη η κοινωνία» συνέχισε ο κ. Μωραϊτης.

Όταν οι δημοσιογράφοι του είπαν πως οι ψηφοφόροι στην εκλογική του περιφέρεια τον επέλεξαν με άλλο κόμμα, τόνισε πως δεν επέλεξαν με άλλο κόμμα και θα μιλήσει γι’ αυτό εκτενώς τις επόμενες μέρες.

«Το 2012 ήμουν υποψήφιος, το 2015 έκανα την πολιτική μου επιλογή και θα είμαι υποψήφιος στην επόμενη εκλογική μάχη» σημείωσε.

«Είναι μεγάλη μου τιμή που με επέλεξε ο πρωθυπουργός τη μεγάλη στιγμή για την Ευρώπη. Ελπίζω να ανταπεξέλθω. Είναι μεγάλη πρόκληση ο καλπασμός της Ακροδεξιάς, το Brexit, πώς θα πάει η Ευρώπη και ποιο ρόλο θα παίξει η Ελλάδα», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου προσερχόμενη στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία.

Τα νέα πρόσωπα του ανασχηματισμού

Ο ανασχηματισμός έγινε την προηγούμενη εβδομάδα και ήταν περιορισμένος. Βασική αλλαγή ήταν η αναβάθμιση του Γιώργου Κατρούγκαλου ως Υπουργού Εξωτερικών, στον οποίο πιστώθηκαν οι επιτυχημένες διαδικασίες για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Από εκεί και πέρα αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την Ευρωπαϊκή Πολιτική ορίστηκε η Σία Αναγνωστοπούλου.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών Υφυπουργός με αρμοδιότητα Μακεδονίας – Θράκης ορίστηκε η Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Στο Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υφυπουργός ορίστηκε ο Κωνσταντίνος Μπάρκας.

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υφυπουργός ορίστηκε ο Θάνος Μωραϊτης.

Ενώ τέλος στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής Υφυπουργός ορίζεται ο Άγγελος Τόλκας.