Γαβρόγλου: Αμοιβαία επωφελής η συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας

«Ο διάλογος που διεξάγεται θα δώσει πειστικές απαντήσεις στην παραπληροφόρηση»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10:40
13/02/2019
Γαβρόγλου: Αμοιβαία επωφελής η συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας
6
loading

Για «αμοιβαία επωφελή» συμφωνία κάνει λόγο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, αναφερόμενος στη συμφωνία Πολιτείας και Εκκλησίας, μέσα από άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ο υπουργός Παιδείας εκφράζει την πεποίθηση ότι ο διάλογος που διεξάγεται «θα δώσει πειστικές απαντήσεις στην παραπληροφόρηση που επικράτησε το προηγούμενο διάστημα».

«Συζητήσαμε με την επιτροπή διαλόγου της Εκκλησίας το κείμενο που καταγράφει τα βασικά σημεία που θα υλοποιήσουν το πλαίσιο συμφωνίας της 6ης Νοεμβρίου, ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία. Στο κείμενο καταγράφονται οι σημαντικοί λόγοι για τους οποίους αυτή η ιστορικής σημασίας συμφωνία θα είναι αμοιβαία επωφελής και για τα δύο μέρη, καθώς και για τον εφημεριακό κλήρο. Στόχος μας είναι η κύρωση της συμφωνίας, όπως τελικά θα διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου».

Ως προς τη μισθοδοσία του κλήρου, εκτιμά ότι «η προτεινόμενη ρύθμιση βελτιώνει ουσιωδώς τη σημερινή κατάσταση, καθώς η νομική θέση και τα δικαιώματα (υπηρεσιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά κ.α.) των κληρικών για πρώτη φορά κατοχυρώνονται με τις θεσμικές εγγυήσεις που παρέχει η κύρωση της διμερούς συμφωνίας».

Διευκρινίζει, επίσης, ότι στο Ταμείο Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που ιδρύεται, «θα καταβάλλεται ετησίως από το κράτος, σε αναγνώριση υποχρέωσης που θα απορρέει από κυρωθείσα με νόμο συμφωνία, η δαπάνη μισθοδοσίας του αριθμού των σήμερα μισθοδοτούμενων κληρικών».

Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρει, ακόμα, ότι με την επιτροπή διαλόγου της Εκκλησίας έχουν συζητηθεί και διάφορες λεπτομέρειες σχετικά με το Ταμείο Αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

Τέλος, ο υπουργός Παιδείας κάνει λόγο για «ειλικρινή και αναλυτική ανταλλαγή απόψεων», μετά την οποία, όπως τονίζει- «αναμένουμε τα γραπτά σχόλια της επιτροπής, τα οποία θα συζητήσουμε στην επόμενη συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Ελληνοαμερικανος

  Προσοχή στον Τούρκο εχθρό της πατρίδας

 2. avatar Sotiris

  ρε Γαβρόγλου, είναι δυνατόν να πιστεύει οιοσδήποτε Έλληνας, ότι είναι ικανός για κάτι σωστό Εθνικά, Ελληνικά και Ορθολογικά ?
  μη μας τρελαίνεις μεσημεριάτικα ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !

 3. avatar ηταν δικαιο

  και εγινε πραξη. ιερη ενωση εκκλησιας κρατους. το ακους πλιατσικολογε?

 4. avatar καλημερα ασιατη

  που διελυσες την παιδεια ...τα σχολεια......την ιστορια........το εθνος...τη θρησκεια....

 5. avatar συριζεικες απατες και παραπληροφορηση

  ψαχνεις να βρεις τροπο νομιμοφανη για να κανεις διορισμους......να ξαναβουλιαξετε την οικονομια στην υφεση......

 6. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

  Απλά, θέλετε να μεγαλώσετε το τερας του δημοσίου. Αυτό που μας χρεοκόπησε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει