Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μισθοδοσία των κληρικών

Παραμένει αμετάβλητο και δεν θίγεται το ύψος των αποδοχών


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14:46
12/02/2019
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μισθοδοσία των κληρικών
9
loading

Στην επιτροπή διαλόγου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου δόθηκε δεκασέλιδο σχέδιο υλοποίησης της Συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας, ενώ στο υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων πραγματοποιείται σήμερα η δεύτερη συνάντηση της επιτροπής διαλόγου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου διαλόγου για την κατάρτιση συμφωνίας μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας.

Στη συνάντηση παραβρίσκονται ο υπουργός κ. Κώστας Γαβρόγλου, ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων.

«Με το σχέδιο αυτό αναιρούνται οριστικά όλες οι ανησυχίες που είχαν εκφραστεί, είτε λόγω ελλιπούς ενημέρωσης είτε λόγω παρανόησης, μετά την κοινή ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο του σχεδίου Συμφωνίας Πολιτείας - Εκκλησίας της 6ης Νοεμβρίου 2018. Στο σχέδιο καταγράφονται οι σημαντικοί λόγοι για τους οποίους αυτή η ιστορικής σημασίας συμφωνία θα είναι αμοιβαία επωφελής και για τα δύο μέρη, καθώς και για τον εφημεριακό κλήρο», αναφέρει το υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα, «το σχέδιο προβλέπει την κατάρτιση νομοσχεδίου, το οποίο θα αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος θα κυρώνεται αυτούσιο το κείμενο της Συμφωνίας Πολιτείας - Εκκλησίας όπως τελικά θα διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου. Τα υπόλοιπα δύο μέρη θα περιέχουν εφαρμοστικές διατάξεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας ως προς τα δύο βασικά σκέλη της, τη μισθοδοσία των κληρικών και λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος και την ίδρυση και λειτουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

Ειδικά ως προς τη μισθοδοσία του κλήρου, «η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση όχι μόνο δεν θίγει το υφιστάμενο καθεστώς, αλλά αντιθέτως το βελτιώνει ουσιωδώς, καθώς η νομική θέση και τα δικαιώματα (υπηρεσιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά κ.ά.) των κληρικών για πρώτη φορά κατοχυρώνονται με τις θεσμικές εγγυήσεις που παρέχει η κύρωση διμερούς συμφωνίας.

Έτσι, από τη Συμφωνία και την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση:

 • Παραμένει αμετάβλητο και δεν θίγεται το υπηρεσιακό καθεστώς και η μονιμότητα, όπως ισχύει σήμερα, των κληρικών ως θρησκευτικών λειτουργών και υπαλλήλων ν.π.δ.δ.
 • Παραμένει αμετάβλητο και δεν θίγεται το ύψος των αποδοχών των κληρικών, το οποίο εξακολουθεί να καθορίζεται από το ενιαίο μισθολόγιο όπως εκάστοτε ισχύει και ακολουθεί τις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων.
 • Παραμένει αμετάβλητος και δεν θίγεται ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής των αποδοχών των κληρικών, η οποία θα εξακολουθήσει να ενεργείται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής.

Επιπροσθέτως, η μισθοδοσία των κληρικών θωρακίζεται ακόμα περισσότερο σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς, καθότι:

Ιδρύεται Ταμείο Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο οποίο θα καταβάλλεται ετησίως από το κράτος, σε αναγνώριση υποχρέωσης που θα απορρέει από κυρωθείσα με νόμο Συμφωνία, η δαπάνη μισθοδοσίας του αριθμού των σήμερα μισθοδοτούμενων κληρικών. Τα σχετικά ποσά δεσμεύονται, υπό τον αυστηρό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατ’ αποκλειστικότητα για τη μισθοδοσία του κλήρου, η οποία θα ενεργείται δια της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής.

Όπως έχει ήδη νομοθετηθεί, συνιστάται Μητρώο Κληρικών και Λαϊκών Υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο οποίο εγγράφεται το σύνολο όσων μισθοδοτούνται με πόρους του Ταμείου Μισθοδοσίας και υπέρ των οποίων κατοχυρώνονται όλα τα δικαιώματα που σήμερα απολαμβάνουν οι κληρικοί (υπαγωγή στο ενιαίο μισθολόγιο, καταβολή μισθού από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής κλπ.).

Το σημαντικότερο είναι ότι, για πρώτη φορά, όλα τα παραπάνω κατοχυρώνονται με τρόπο που δεν επιτρέπει τη μονομερή ανατροπή τους από την Πολιτεία. Με το υφιστάμενο καθεστώς, τόσο η μισθοδοσία όσο και το υπηρεσιακό καθεστώς και τα δικαιώματα των κληρικών βρίσκονται σε επισφάλεια, καθόσον έχουν παραχωρηθεί με κοινό νόμο, δηλαδή επαφίενται μονομερώς στη βούληση της Πολιτείας, και ανά πάσα στιγμή μπορούν να μεταβληθούν προς το δυσμενέστερο με νεότερο νόμο. Η ξεχωριστή σημασία του προτεινόμενου σχεδίου έγκειται στο ότι προβλέπει την κύρωση της Συμφωνίας με νόμο, με συνέπεια τα συμφωνηθέντα και κυρωθέντα με νόμο να μην είναι πλέον δυνατόν να τροποποιηθούν στο μέλλον μονομερώς, με νόμο του κράτους. Οποιαδήποτε μεταβολή μόνο με νεότερη τροποποιητική συμφωνία των δύο μερών θα είναι δυνατή.

Τέλος, με το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας προκύπτουν σημαντικά οικονομικά οφέλη, τόσο για το Δημόσιο όσο και για την Εκκλησία της Ελλάδος, από την αξιοποίηση περιουσίας διαμφισβητούμενης και, άρα, μέχρι σήμερα αδρανούς και λιμνάζουσας».

Δείτε εδώ το σχέδιο υλοποίησης της Συμφωνίας Πολιτείας - Εκκλησίας

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Αρχίδαμος.

  Ο "ιερός" σανός είναι γευστικός και εθιστικός,αποφέρει ιλιγγιώδες οικονομικό οφελος και χειραγωγεί τεράστιο πλήθος "ελεύθερα" σκεπτομένων ατόμων.

 2. avatar siemens

  Διαχωρισμος Κρατους Εκκλησιας επιτελους....και αν θελουν παραπανω ας τα παρουν απο τους πιστους τους.

 3. avatar Ας δούμε τι λέει ο αλάθητος Λόγος του Θεού,η Αγία Γραφή,γι’αυτό το θέμα σε αντίθεση μετο τι κάνουν οι άνθρωποι&η ψεύτικη θρησκεία.Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

  (1/2) Είναι ντροπή και όνειδος για την δημοκρατία μας και για ένα κράτος δικαίου ότι οι παπάδες πληρώνονται από το Ελληνικό Κράτος σαν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Και ο παρόν υπουργός παιδείας αλλά και οι άνθρωποι που κυβερνάνε τώρα αντί να σταματήσουν αμέσως αυτό το άδικο και φαύλο καθεστώς το αναπληρώνει το κράτος τον μισθό σε τόσους χιλιάδες παπάδων θέλουν να το κάνουν αυτό πιο μόνιμο και να το επεκτείνουν στην αιωνιότητα. Μόνο μια λέξη μπορεί να περιγράψει αυτό κάνουν αυτοί οι πολιτικοί κι όσοι κυβερνάνε : ντροπή.
  Αλλά αυτό που γίνεται δείχνει και το ποιοι είναι στην πραγματικότητα οι παπάδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ότι ενδιαφέρονται μόνο για τον μισθό τους και τα χρήματα. Σε κανένα άλλο κράτος του κόσμου οι λειτουργοί και ιερείς δεν ζητούν από το κράτος να τους πληρώνει. Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο όσοι ασχολούνται με την θρησκεία και την εκκλησία θεωρούν φυσικό και φυσιολογικό οι πιστοί της εκκλησίας τους να δίνουν χρήματα στην εκκλησία και με αυτά να μισθοδοτούνται οι ιερείς και λειτουργοί της εκάστοτε εκκλησίας. Αλλά οι Ορθόδοξη Εκκλησία το μόνο που την ενδιαφέρει είναι το Ελληνικό Κράτος να τους πληρώνει το μισθό και να έχουν όλα τα άλλα προνόμια του δημοσίου υπαλλήλου, αλλά και να κατακλέβουν τους πιστούς τους αφού ζητούν χρήματα για να κάνουν κάποιες τελετές που θα έπρεπε να προσφέρουν δωρεάν αφού είναι μέσα στα καθήκοντα τους.

 4. avatar Ας δούμε τι λέει ο αλάθητος Λόγος του Θεού,η Αγία Γραφή,γι’αυτό το θέμα σε αντίθεση μετο τι κάνουν οι άνθρωποι&η ψεύτικη θρησκεία.Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

  (2/2)Και αυτή η φαυλοκρατία δεν θα σταματήσει παρά μόνο αν όλοι οι δημοκρατικά σκεπτόμενοι πολίτες αυτής της χώρας, που αγαπούν την αλήθεια και την δικαιοσύνη ενώπιων Θεού και ανθρώπων, δεν ξεσηκωθούν και δεν απαιτήσουν από όσους κυβερνούν να σταματήσουν αμέσως και ριζικά αυτήν την άδικη μισθοδοσία των παπάδων από το Ελληνικό κράτος. Όσο οι σκεπτόμενοι άνθρωποι αυτής της χώρας δεν αντιδρούν τόσο η φαυλότητα και σε αυτό το θέμα θα συνεχίζεται όπως και θα συνεχίζουν οι παπάδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας να γελάνε που βρήκαν ένα κράτος κορόιδο αλλά και Έλληνες φορολογούμενους θύματα που θα τους πληρώνουν τους μισθούς τους για πάντα και όσο υπάρχει αυτή η γη.

  1. avatar Ρε παιδια

   Έχετε μπερδέψει λίγο τα πράγματα... ο Πάπας ή Πατερ ή κληρικός δεν είναι Θεός ούτε Άγιος ούτε ο Χριστός.. μόνο το λόγο του Θεού διαβάζει κλπ κλπ... επάγγελμα είναι κάποιοι είναι πιο αγνοί και κάποιοι όχι, κάποιοι αληθινοί κ κάποιοι όχι, κάποιοι πιστεύουν κ κάποιοι όχι από τη στιγμή που είμαστε χριστιανικό κράτος και όχι μουσουλμανικό ή βουδιστών κλπ

 5. avatar επιτελους

  κρατος και εκκλησια συνενωθηκαν αδελφωμενα. σχεσεις αρρηκτα συνδεδεμενες στο βαθος των αιωνων και θα συνεχισουν εσαει. να κτυπησουν αι καμπαναι χαρμοσυνα

 6. avatar Η μισθοδοσια των κληρικων θωρακιζεται ακομα περισσοτερο

  Πράγματι δεν υπάρχει πιο φερέγγυα κυβέρνηση από αυτήν που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα.Πιστέψτε τους και θωρακιστείτε.

 7. avatar καποτε ο Μητροπολιτης Αθηνων Σεραφειμ ο παλιος

  μου ειχε πει σε μια φιλικη διενεξη μας : τεκνον μου με το κρατος βαλτα, αλλα με την εκκλησια μην τα βαζεις ποτε . και ειχε δικιο θεος συγχωρεσ τον. νενικεν η χαρις του Θεου

  1. avatar κωστας κωστακης

   με εξεπληξες...! ειχα παει στην κηδεια του τον προσκυνησα μου ηταν πολυ συμπαθης..παντως προτιμω την εκκλησια δυνατοτερη απο την πολιτεια...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει