Το μεσημέρι της προσεχούς Δευτέρας, στις 2 ώρα, θα συνεδριάσει η Επιτροπή του Κανονισμού της Βουλής.

Το αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι η «Επεξεργασία και εξέταση της πρότασης του Προέδρου της Βουλής “Για την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής – Μέρος Β΄ (ΦΕΚ 51 Α΄/10.4.1997) και Μέρος Κοινοβουλευτικό (ΦΕΚ 106 Α΄/24.6.1987), όπως ισχύουν”».

Η πρόσκληση των μελών της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής αναρτήθηκε στην «κοινοβουλευτική διαφάνεια».

Σημειώνεται πως πιθανό παράθυρο για να σωθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ από τη διάλυση άνοιξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Η πολιτική θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν είναι ούτε ηθικά, ούτε πολιτικά ορθό να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων, τα οποία στη διαδικασία των εθνικών εκλογών έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στο εθνικό κοινοβούλιο.

Δεν μιλώ μόνον για τους ΑΝΕΛ, μιλώ και για το Ποτάμι, μιλώ και για οποιοδήποτε άλλο κόμμα μπορεί να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της διάλυσης της κοινοβουλευτικής του ομάδας», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας: «Είναι ζήτημα πολιτικό, το οποίο τεχνικά και τυπικά αφορά τον κανονισμό της Βουλής».

Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες για τον Πάνο Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, καθώς ο βουλευτής Θανάσης Παπαχριστόπουλος να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα του, αφήνοντας τους ΑΝΕΛ με πέντε βουλευτές.

Οι πέντε είναι μεν επαρκείς για να συγκροτείται κοινοβουλευτική ομάδα, ωστόσο δεν πληρούν μία προϋπόθεση του Κανονισμού της Βουλής, που προβλέπει πως πρέπει και οι πέντε να έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα. Ο πέμπτος είναι ο Αριστείδης Φωκάς, που έχει εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων.