Η Συμφωνία των Πρεσπών έφτασε στην ελληνική Βουλή το περασμένο Σάββατο με στόχο να κυρωθεί στο τέλος της εβδομάδας από τους βουλευτές. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλείται να δώσει μια δεύτερη μάχη για να εξασφαλίσει την πολυπόθητη πλειοψηφία των 151, μετά την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε πριν από μερικές ημέρες.

Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή διαθέτει 145 βουλευτές. Σε αυτούς προστίθενται: η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η οποία πλέον είναι ανεξάρτητη βουλευτής, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης, ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Με αυτά τα δεδομένα ο αριθμός των βουλευτών φτάνει στους 149.

Στο Ποτάμι αποφασίστηκε να υιοθετηθεί η λύση «ψήφος κατά συνείδηση». Έτσι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δύο βουλευτές θα πουν «ναι» στη συμφωνία, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς. Τη Δευτέρα, ο Γιώργος Αμυράς ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του και την αποχώρησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού.

Ο κ. Αμυράς είχε εδώ και ημέρες αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησής του από το κόμμα καθώς αντιτίθεται στην ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να πει και ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Ο συνεργαζόμενος με το Ποτάμι βουλευτής Σπύρος Λυκούδης ανακοίνωσε ότι θα υπερψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Πολιτικό Συμβούλιο των «ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς».

Ψήφο στη Συμφωνία των Πρεσπών δίνει και ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μια απόφαση που τον οδήγησε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής.