Με τη συμφωνία με την τρόικα για το πακέτο μέτρων των 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στις αποσκευές του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μεταβαίνει σήμερα στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και αύριο στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

Η διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο αναμένεται να συνεχιστεί στις επαφές που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τους Ευρωπαίους ενώ πλέον η κυβέρνηση αναμένει στα μέσα Νοεμβρίου όλη τη δόση των 31,5 δις. ευρώ.

«Τα μέτρα είναι 13,5 δισ. ευρώ, τελεία και παύλα. Τα έχουμε βρει όλα τα μέτρα. Έχουμε κλείσει σε όλα. Οι δαπάνες 11 δισ. ευρώ και οι φόροι περίπου 2,5 δισ. ευρώ», δήλωσε χθες βράδυ, μετά τη συνάντηση με την τρόικα, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας πως «είμαστε κοντά σε συμφωνία για την επιμήκυνση». «Η τρόικα δουλεύει με βάση σενάρια επιμήκυνσης. Χωρίς την επιμήκυνση τα μέτρα θα ήταν 18 δισ. ευρώ», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους αναμένεται πριν από τις αμερικάνικες εκλογές (6 Νοεμβρίου), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Εξερχόμενος της συνάντησης ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως υπάρχουν ορισμένα ανοιχτά ζητήματα, τα οποία αναμένεται ότι θα κλείσουν τις επόμενες ημέρες. «Το χρονοδιάγραμμα ενεργειών παραμένει εν ισχύ, όπως το έχουμε πει μέχρι τώρα», ξεκαθάρισε ο κ. Στουρνάρας.

Ο ίδιος αποτίμησε θετικά τη στάση της τρόικα λέγοντας πως παρά τις όποιες εντάσεις αυτούς τους δύο μήνες των σκληρών διαπραγματεύσεων, επέδειξαν πνεύμα καλής συνεργασίας, πρότειναν συμβιβαστικές λύσεις. «Είμαι πεπεισμένος ότι κάνουν το καλύτερο δυνατό για να βρεθούν λύσεις στα δύσκολα προβλήματα που, πράγματι, υπάρχουν», σημείωσε.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Πόουλ Τόμσεν αποχωρώντας από το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε χθες το βράδυ: «Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο. Συμφωνήσαμε στα περισσότερα ζητήματα πολιτικής. Τα λίγα που απομένουν αναμένουμε ότι θα καλυφθούν σύντομα».

Η συμφωνία με την τρόικα για το πακέτο μέτρων επιτεύχθηκε αργά το βράδυ κι ενώ είχε προηγηθεί μία ημέρα-θρίλερ με το σκηνικό ρήξης ανάμεσα στις δύο πλευρές να είναι περισσότερο από εμφανές.

Είναι χαρακτηριστικό πως η συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον Γ. Βρούτση διεκόπη αρκετές φορές με τον Πολ Τόμσεν να βγαίνει από τη σύσκεψη για να μιλήσει με την Κριστίν Λαγκάρντ στο τηλέφωνο, ενώ το μεσημέρι υπήρξε πολύωρη διακοπή στις διαπραγματεύσεις και στην επανάληψη των συνομιλιών διαπιστώθηκε πλήρης διαφωνία για όλα τα θέματα.

Το κενό ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα ήταν τόσο μεγάλο που ξεπερνούσε τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, ο οποίος το απόγευμα πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου για να πάρει «γραμμή» από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς για τον χειρισμό των εργασιακών. Οι τροϊκανοί εισέπραξαν ένα μεγάλο «όχι» από τους πολιτικούς αρχηγούς και έτσι ακόμη και η μεταμεσονύχτια σύσκεψη κατέληξε σε ναυάγιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΑΜΠΕ, οι τρεις αρχηγοί δεν δέχθηκαν:

– Να αυξηθούν από 4.500 σε 6.000 τα ένσημα, προκειμένου να κατοχυρώνεται η κατώτατη σύνταξη
– Να καταργηθούν τα ειδικά και τα εποχικά επιδόματα ανεργίας
– Να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια για τη διανομή των δωρεάν βιβλίων στους φοιτητές
– Να υπάρχουν δίδακτρα για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Τη στιγμή που το αδιέξοδο έδειχνε ανυπέρβλητο, λίγο μετά τις 11 το βράδυ ο Πολ Τόμσεν έκανε λόγο για συμφωνία στο πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ. Στο ίδιο κλίμα και ο Γ. Στουρνάρας καθώς φαίνεται ότι οι πολιτικοί αρχηγοί άναψαν το πράσινο φως για να περάσουν όλα τα μέτρα του πακέτου, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και η αύξηση της φορολογίας.