Σε συμφωνία στο μεγαλύτερο μέρος του πακέτου των 13,5 δισ. ευρώ κατέληξε αργά χθες το βράδυ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με την τρόικα, έπειτα από έναν μαραθώνιο τηλεφωνικών επικοινωνιών που υπήρξε μεταξύ του κ. Στουρνάρα, του κ. Σαμαρά και των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη.

Η τρόικα αποδέχθηκε τις ενστάσεις της ελληνικής πλευράς για τις τριετίες, θέμα στο οποίο δεν θα υπάρξει μεταβολή, ενώ σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις εξετάζεται η φόρμουλα να επιβληθεί πλαφόν 12 μισθών ως ανώτατο ποσό που θα καταβάλλεται σε περίπτωση απόλυσης ή η αποζημίωση να υπολογίζεται για μηνιαίο μισθό μέχρι 3.000 ευρώ.

Σήμερα αναμένεται να υπάρξει επικοινωνία (μάλλον τηλεφωνική) του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους κυβερνητικούς εταίρους για τον καθορισμό των περικοπών στις συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ.

Εκτός από το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο είναι ακόμη ανοιχτό, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι έβαλαν «κόκκινες» γραμμές, απορρίπτοντας μια σειρά περικοπών, οι οποίες αφορούν τόσο τα εργασιακά όσο και θέματα που άπτονται του ασφαλιστικού, στα οποία, αν εφαρμοζόταν, θα προέκυπτε συνολική εξοικονόμηση 146 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις αρχηγοί δεν δέχθηκαν:

– Να αυξηθούν από 4.500 σε 6.000 τα ένσημα, προκειμένου να κατοχυρώνεται η κατώτατη σύνταξη

– Να καταργηθούν τα ειδικά και τα εποχικά επιδόματα ανεργίας.

– Να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια για τη διανομή των δωρεάν βιβλίων στους φοιτητές.

– Να υπάρχουν δίδακτρα για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Στον αντίποδα, φέρεται να υπάρχει συμφωνία των αρχηγών για φορολόγηση με συντελεστή 28% όλων των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μορφής, ενώ είναι ενδεχόμενο να φορολογούνται με τον συγκεκριμένο συντελεστή και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, ανώτατος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ τόνισε πως το αυτό παραμένει σε ισχύ, σύμφωνα με το οποίο περιμένουμε όλη τη δόση (των 31,5 δισ. ευρώ.) έως μέσα Νοεμβρίου, που σημαίνει ότι το αργότερο το πρώτο 10ήμερο του επόμενου μήνα θα ληφθεί η απόφαση.

Πρόσθεσε επίσης πως τα μέτρα θα ψηφιστούν μετά την έγκριση από Eurogroup και πριν από την εκταμίευση της δόσης.