Απέκλεισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή την πιθανότητα να ζητήσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, απαντώντας σε ερωτήσεις στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου του ASEM. Ως προς την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο εξωτερικών, σημείωσε: «Για εμένα το θέμα αυτό έχει λήξει και δεν πρόκειται να δώσω καμία συνέχεια».

Ειδικότερα, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα για πρόωρες εκλογές, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι αυτά υπάρχουν εδώ και 2,5 χρόνια, καλώντας μάλιστα τους συντάκτες τους «να παίξουν και κάνα ΛΟΤΤΟ γιατί οι προβλέψεις δεν έχουν επαληθευτεί».

Για το ενδεχόμενο ψήφου εμπιστοσύνης, παρατήρησε πως «οι κυβερνήσεις ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης όταν αμφισβητείται η εμπιστοσύνη της Βουλής σε αυτές. Η Κυβέρνησή μου χαίρει της απόλυτης στήριξης της εθνικής μας αντιπροσωπείας».

Σε ερώτηση για τον Νίκο Κοτζιά και αναφορικά με την επιστολή παραίτησής του, την οποία ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κάλεσε το Μαξίμου να δημοσιοποιήσει, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ενημερώθηκε για «μια επιστολή που βρίσκεται στο γραφείο μου με την ένδειξη αυστηρά προσωπικό. Όταν γυρίσω στην Αθήνα θα τον παραλάβω και θα διαβάσω το περιεχόμενο του με προσοχή. Αύριο θα συναντηθώ και με τον Κοτζιά. Ωστόσο δεν συνηθίζω ποτέ να δημοσιοποιώ επιστολές που απευθύνονται σε εμένα ως αυστηρά προσωπικές και δεν πρόκειται να το κάνω ούτε τώρα».

«Για εμένα το θέμα αυτό έχει λήξει και δεν πρόκειται να δώσω καμία συνέχεια. Ο Νίκος ο Κοτζιάς αφήνει πίσω του ένα σπουδαίο έργο και έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη για όλους εμάς ώστε να συνεχίσουμε μια σειρά από στρατηγικές», συνέχισε.

«Ο Κοτζιάς δεν ήταν απλά ένας υπουργός αλλά και ένα ανοιχτό βιβλίο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Θα έχω τη δυνατότητα αυτό το βιβλίο να το συμβουλεύομαι τακτικά στα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής που πλέον βρίσκονται στα δικά μου χέρια», τόνισε.

Σήμερα είναι μια κρίσιμη μέρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς έχουμε την πρώτη ψηφοφορία για την έναρξη της διαδικασίας της Συνταγματικής μεταρρύθμισης στη γειτονική χώρα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Σημείωσε ότι η προοπτική έναρξης της διαδικασίας αυτής που αλλάζει τη συνταγματική ονομασία είναι μονόδρομος για τους γείτονες μας αν επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ ή στο ΝΑΤΟ. Ευχήθηκε δε, καλή επιτυχία στον Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «στις κυβερνήσεις των συμμαχιών πάντα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Πόσω μάλλον όταν στη συμμαχία βρίσκονται δύο διαφορετικά κόμματα. Άλλο είναι όμως η έκφραση της διαφορετικής άποψης και άλλο η εθνική γραμμή που διατυπώνεται διεθνώς από τα αρμόδια πρόσωπα. Δηλαδή τους υπουργούς της κυβέρνησης. Από εδώ και στο εξής και θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό, όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό θα βρίσκεται εκεί με το καπέλο της εθνικής γραμμής.

Η κυβέρνηση προχωράει και έχει σαφή στόχο. Η πορεία της δεν απειλείται από κανέναν. Δεν θα κάνω κανένα άλλο σχόλιο για το ζήτημα του κύριου Καμμένου».

«Έχουμε δύο μεγάλα επιτεύγματα»

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη την αποφασιστικότητά του η κυβέρνηση να προχωρήσει και στην επιτυχή και οριστική έξοδο από την κρίση, διατηρώντας την πολιτική σταθερότητα το επόμενο διάστημα και στην επιτυχή ολοκλήρωση και κύρωση από την ελληνική Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση πορεύεται σε προδιαγεγραμμένες ράγες με σαφή κατεύθυνση. «Έχουμε και δύο μεγάλα επιτεύγματα, το ένα αφορά την έξοδο από την κρίση, που ολοκληρώνεται με την κατοχύρωση της πολιτικής σταθερότητας το επόμενο διάστημα και (το δεύτερο) έχουμε και τη Συμφωνία των Πρεσπών που αναβαθμίζει τον ηγετικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια.

«Είμαι εδώ αποφασισμένος να προστατεύσω με όλες μου τις δυνάμεις και τα δύο αυτά επιτεύγματα και όχι να θυσιάσω το ένα έναντι του άλλου. Πόσο δε μάλλον όταν στην προκειμένη περίπτωση έχουμε την ιδιαιτερότητα η προστασία του ενός να αποτελεί και προϋπόθεση για την επιβίωση και την προστασία του άλλου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.