Σκληρή κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ άσκησε το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη σημερινή πρόταση της παράταξης του Αλέξη Τσίπρα για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ και την υποβολή της στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης.

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σχολιάζει ότι η εν λόγω πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τρία πράγματα.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να αντιληφθεί πως η πολιτική του επιχειρηματολογία, η βασισμένη στη δημαγωγία, την ισοπέδωση, τον λαϊκισμό και τη συνωμοσιολογία, απορρίφθηκε από τον ελληνικό λαό στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου.

Επιδεικνύει έλλειψη σεβασμού προς τη Βουλή και τους νόμους του κράτους που η Βουλή των Ελλήνων ψηφίζει, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και η εκάστοτε Κυβέρνηση οφείλει να εκτελεί. Επιδεικνύει επίσης απόλυτη έλλειψη σεβασμού προς το κράτος δικαίου, καθώς δεν μπορεί να διαχωρίσει τι συνιστά αντικείμενο νομικού και μάλιστα ποινικού ελέγχου και τι συνιστά αντικείμενο πολιτικής σύγκρουσης μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες».

Στην ίδια ανακοίνωση η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται ως «πράξη προσβολής της πρόσφατης δημοκρατικής κρίσης του ελληνικού λαού και των κοινοβουλευτικών θεσμών», καθώς και ότι είναι έτσι διατυπωμένη, «ώστε μέσα από την γενίκευση, να αυτοακυρώνεται σκοπίμως».