Την διατήρηση της ενότητας της Ευρωζώνης και την παραμονή της Ελλάδας σε αυτήν επιθυμεί η γερμανική κυβέρνηση, τονίζει για μία ακόμη φορά ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο Γερμανός πολιτικός επαναλαμβάνει ωστόσο ότι για το Βερολίνο αποκλείεται χαλάρωση επί της ουσίας των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και αναδεικνύει την ανάγκη η δημοσιονομική σταθεροποίηση να συνδυαστεί με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και προσήλωση στην αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων.

Λίγο μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο και ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο, ο κ. Βεστερβέλε προειδοποιεί για τον κίνδυνο που διατρέχει το εγχείρημα «Ευρώπη» και αναφέρεται σε «λάθος τόνο» που επέλεξαν συχνά κάποιοι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Γερμανία, επιβαρύνοντας τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας τοποθετείται, μεταξύ άλλων, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, ενώ αναγνωρίζει την σημασία της Τουρκίας, από την οποία πάντως ζητεί την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της ‘Αγκυρας.

«Αναμφίβολα, το εγχείρημα «Ευρώπη» περνάει, με την κρίση χρέους, μια δύσκολη δοκιμασία. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τώρα ο ένας τον άλλον θα σφραγίσει την εικόνα που έχει ο καθένας για τον άλλον για μεγάλο διάστημα. Αυτό ισχύει και για τη σχέση μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών, όπου, δυστυχώς, κάποιοι λίγοι «εμπρηστές» και στις δύο πλευρές επέλεξαν μερικές φορές τον λάθος τόνο. Τέτοιες παρεκτροπές, οι οποίες μόνο επιβαρύνουν το κλίμα μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων, προκαλούν τεράστια ζημιά.

Θα έπρεπε να τονίσουμε και να αναγνωρίσουμε την μεγάλη προθυμία για αλληλεγγύη προς πιο αδύναμους Ευρωπαίους εταίρους την οποία απέδειξε πολλές φορές η γερμανική Βουλή με ευρεία πλειοψηφία για τις «ομπρέλες διάσωσης». Οι συνομιλίες μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών κ. Αβραμόπουλου και εμού, καθώς και μεταξύ της Καγκελαρίου Μέρκελ και του Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά αυτή την εβδομάδα, δείχνουν ότι ο διάλογος μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου είναι πολύ εντατικός».

Αναφορικά με τα σενάρια που ακούγονται για τη διάσπαση της Ευρωζώνης και τις θυσίες που απαιτούνται για τη διάσωση του κοινού νομίσματος ο κ. Βεστερβέλε σημείωσε: «Να το πω καθαρά: η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θέλει η Ευρωζώνη να παραμείνει ενωμένη. Η Ομοσπονδιακή Kυβέρνηση θέλει η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης. Η Γερμανία στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό της Ελλάδας. Για αυτό έχουμε αποφασίσει από κοινού στην Ευρώπη ουσιαστικά μέτρα. Εστιάζουμε στην βιωσιμότητα των προϋπολογισμών. Εστιάζουμε στην ανάπτυξη μέσω περισσότερης ανταγωνιστικότητας. Η προσήλωση στην αλληλεγγύη προς τους εταίρους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αποτελεί εξίσου σημαντικό παράγοντα στο τρίπτυχο των κανόνων υπέρβασης της κρίσης. Ο κόσμος στην Ελλάδα κάνει μεγάλες θυσίες σε αυτή τη μακρά διαδικασία εξυγίανσης, αυτό το γνωρίζουμε. Αυτός ο δρόμος είναι όμως απαραίτητος. Μας οδηγεί στον κοινό στόχο του σταθερού Ευρώ και της ανάπτυξης».

Ερωτηθείς για τον Φ. Ρέσλερ και τυχόν προετοιμασίες της Γερμανίας για όλα τα ενδεχόμενα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Το κλειδί για την πορεία της Ελλάδας βρίσκεται στην Αθήνα. Περιμένουμε τώρα την έκθεση της τρόικας. Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας υπέδειξε ορθώς, ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις μεταρρυθμιστικές της υποχρεώσεις. Έχω πολύ μεγάλο σεβασμό απέναντι στον κόσμο και συμπάθεια για τις δυσκολίες τους, ειδικά για εκείνους με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι ήδη είχαν ουσιαστική συμβολή στην σταθεροποίηση της Ελλάδας. Πρέπει να διατηρηθεί η πορεία των μεταρρυθμίσεων – ειδικά προς όφελος των ίδιων των Ελλήνων πολιτών».
 
Σε ερώτηση για τις προθέσεις του Α. Σαμαρά στην επικείμενη συνάντηση της Παρασκευής με την Άγκελα Μέρκελ, στην οποία θα τεθεί και επίσημα το αίτημα της επιμήκυνσης ο κ. Βεστεβέλε προτίμησε να μη σχολιάσει. «Δεν σχολιάζω υποτιθέμενες προτάσεις, οι οποίες κυκλοφορούν στον Τύπο. Θα ακούσουμε πολύ προσεκτικά όσα θα μας πουν οι εταίροι μας στην απευθείας συζήτηση. Αυτή την εβδομάδα θα έχουμε μάλιστα την ευκαιρία. Είναι σαφές ότι από την δική μας πλευρά αποκλείεται χαλάρωση επί της ουσίας των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων».
 
Τέλος, ο κ. Βεστερβέλε έκανε αναφορά στις επιπτώσεις που ενδεχομένως να έχει το ελληνικό ζήτημα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία. «Το διακύβευμα των βουλευτικών εκλογών τον επόμενο χρόνο θα είναι το μέλλον του εγχειρήματος «Ευρώπη» στο σύνολό του και ο ρόλος της Γερμανίας σε αυτό. Θέλουμε να διεξάγουμε αυτή την συζήτηση ουσιαστικά και με γνώμονα το μέλλον. Η επανεθνικοποίηση στην εποχή της παγκοσμιοποίησης είναι λάθος δρόμος. Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη. Αυτός ο στόχος όμως δεν πρέπει να συγχέεται με το αίτημα για κοινή ανάληψη των χρεών στην Ευρώπη».