Στις δυσκολίες που θα συναντήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαρά στο Βερολίνο κατά την επίσκεψή του στη γερμανική πρωτεύουσα και τη συνάντησή του με την καγκελάριο Μέρκελ αναφέρεται σήμερα η FT Deutschland.

Όπως σχολιάζει η συγκεκριμένη εφημερίδα, στην υποστήριξη από τη Γερμανία και το ενδεχόμενο αίτημα για επιμήκυνση, ο Έλληνας πρωθυπουργός πιθανόν θα εισπράξει ένα «όχι» ως απάντηση.

Μάλιστα, το δημοσίευμα κάνει λόγο για τη… «λυπητερή», το λογαριασμό δηλαδή που πρέπει να υπολογίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, που απεικονίζεται μάλιστα και με σκίτσο, στο οποίο φαίνεται στο πλάι και ένα ποτήρι με ούζο.

Και ο λογαριασμός γράφει:

Ταβέρνα

Πιάτο «Έξοδος» για τη Γερμανία
Λογαριασμός
Πρώτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα 16,4 δις
Δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα 18,9 δις
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 61,0 δις

Σύνολο 96,3 δις

Πιάτο «Έξοδος» για την Ευρωζώνη
Λογαριασμός
Πρώτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα 73,0 δις
Δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα 66,3 δις
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 209,7 δις

Σύνολο 349,0 δις

«Παρακαλώ, το λογαριασμό! Πολλοί Γερμανοί σκέφτονταν ήδη ότι η διάσωση του ευρώ θα είναι ακριβή. Σε περίπτωση που βγει η Ελλάδα (από το ευρώ), θα παρουσιαστεί αυτός ο λογαριασμός», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Η υποδοχή θα είναι πανηγυρική, και όμως ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια δυσάρεστη επίσκεψη. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα χαιρετίσει τον έλληνα πρωθυπουργό την επόμενη Παρασκευή και μάλιστα με στρατιωτικές τιμές. Ωστόσο, η συζήτηση που θα ακολουθήσει στο γεύμα θα είναι ψυχρή», σημειώνει το δημοσίευμα.

«Η γερμανίδα καγκελάριος καταρχάς θα ακούσει σίγουρα τι θα έχει να της πει ο κύριος Σαμαράς για την κατάσταση στην Ελλάδα και για την εφαρμογή του προγράμματος όπως κατέστησε σαφές αυτή την εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Σάιμπερτ. Βάση της συνεργασίας θα αποτελέσει περαιτέρω το συμφωνηθέν μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. ‘Σ’ αυτό έχει καταγραφεί ποιες θα πρέπει να είναι οι ελληνικές επιδόσεις και αυτό δεν ακούγεται πολύ ως προθυμία για παραχωρήσεις», σχολιάζει η εφημερίδα Financial Times της Γερμανίας.

Για τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό οι επόμενες εβδομάδες θα είναι έτσι μια πραγματική δοκιμασία πυρός – όπως και για την ευρωζώνη στο σύνολό της» αναφέρει και συμπληρώνει το πολιτικό διακύβευμα και για την ίδια τη Γερμανίδα ηγέτη: «Η καγκελάριος γνωρίζει ότι δεν θα λάβει πλέον στο γερμανικό κοινοβούλιο μια μαυροκίτρινη πλειοψηφία για μια ελαστικοποίηση του προγράμματος της για την Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό δεν θέλει καθόλου να αναλάβει ένα τέτοιο εγχείρημα. Επειδή μια ήττα στην ψηφοφορία θα αποτελούσε την έξοδο για τον ούτως ή άλλως εξαντλημένο κυβερνητικό της συνασπισμό. Μάλιστα η Μέρκελ αναγνωρίζει τις προσπάθειες για λιτότητα στην Ελλάδα, αλλά βέβαια βλέπει ακόμα περιθώριο για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, όπως αναφέρεται από συμβούλους της».

Πάντως, «ακόμα και συγκριτικά με την Ισπανία και την Πορτογαλία, η Ελλάδα αποτελεί μια ειδική περίπτωση, η οποία θα έπρεπε να χρήζει μεμονωμένης παρατήρησης – επομένως, καμία καλή προϋπόθεση γα την αποστολή του Σαμαρά», καταλήγει το δημοσίευμα.