Πώς σχολιάζει ο ευρωπαϊκός Τύπος την ομιλία Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο

«Η νεοφιλελεύθερη αποτυχία διαχείρισης της οικονομικής κρίσης τροφοδότησε το τέρας του ακροδεξιού λαϊκισμού»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20:32
11/09/2018
Πώς σχολιάζει ο ευρωπαϊκός Τύπος την ομιλία Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο
25
loading

Το ενδιαφέρον του ευρωπαϊκού Τύπου τράβηξαν -μεταξύ άλλων- η προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα για την επιστροφή του «τέρατος του ακροδεξιού λαϊκισμού» και η αναφορά του στην επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα, ως επιτυχία του ελληνικού λαού, από την ομιλία του πρωθυπουργού της Ελλάδας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Αυτές είναι, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κάποιες από τις σχετικές αναφορές στα ξένα Μέσα:

L' Express: Ο Τσίπρας προειδοποιεί για το «τέρας του ακροδεξιού λαϊκισμού»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Τσίπρας προειδοποίησε σήμερα τους ευρωβουλευτές έναντι της επιστροφής του «τέρατος του ακροδεξιού λαϊκισμού», υποσχόμενος παράλληλα «ένα νέο ξεκίνημα» για την Ελλάδα που βγήκε από την κηδεμονία των πιστωτών της, γράφει η γαλλική L’Express. «Θα ήθελα να σας προειδοποιήσω: η αποτυχία της ΕΕ να βρει δημοκρατικές και λειτουργικές λύσεις σε αυτήν την τωρινή κρίση θα έχει ως αναπόφευκτη συνέπεια τον θρίαμβο του σωβινισμού και την αφύπνιση των εθνικιστικών συγκρούσεων», είπε ο Έλληνας ηγέτης κατά την ομιλία του στο αμφιθέατρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Αυτό θα είχε ως συνέπεια μια κατακερματισμένη ήπειρο, χωρίς ένωση, χωρίς συνοχή, χωρίς διεθνή ρόλο ή προοπτική», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, εκτιμώντας ότι ήδη «η νεοφιλελεύθερη αποτυχία διαχείρισης της οικονομικής κρίσης τροφοδότησε το τέρας του σωβινισμού και του ακροδεξιού λαϊκισμού».

«Αν υπάρχει κάποιος που απειλεί την Ευρώπη, δεν είναι εκείνοι που αγωνίζονται να την αλλάξουν αλλά εκείνοι που αγωνίζονται να την καταστρέψουν, εκείνοι που αντιτίθενται στα ιδανικά του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας των λαών», είπε με έμφαση.

Μερικούς μήνες πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές τον επόμενο Μάιο, ζήτησε να μην «αφήσουμε την ευρωπαϊκή ιδέα να συντριβεί μεταξύ του νεοφιλελευθερισμού, που αποδείχθηκε καταστροφικός, και του εφιάλτη της ακροδεξιάς».

Μιλώντας για πρώτη φορά ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου από το 2015, όταν η Ελλάδα βρισκόταν στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης, ο Α. Τσίπρας χαιρέτισε «την επιτυχία του ελληνικού λαού, που έσφιξε τα δόντια και δέχτηκε τεράστιες θυσίες» - την έξοδο της χώρας από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης στις 20 Αυγούστου. «Αποτελούσαμε μέρος του προβλήματος, την πηγή της κρίσης, και γίναμε μέρος της λύσης για την Ευρώπη», τόνισε. «Πρόθεσή μας είναι να μην επαναλάβουμε τα λάθη που οδήγησαν σε αυτήν την κρίση, πρόθεσή μας είναι μια νέα αρχή που θα επιτρέψει να θεραπεύσουμε τις πληγές, να διορθώσουμε τις ανισότητες και να προσφέρουμε νέες προοπτικές ανάπτυξης στη χώρα μας», διαβεβαίωσε ο κ. Τσίπρας, υποσχόμενος να «συνεχίσει στην οδό ισορροπημένων δημοσιονομικών στοχεύοντας σε μια δίκαιη ανάπτυξη και προστασία της απασχόλησης».

Reuters: Η Ελλάδα θα τηρήσει τη δέσμευσή της για πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2022

Η Ελλάδα θα τηρήσει τη δέσμευσή της για πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2022 όπως έχει ζητηθεί από τους πιστωτές, αλλά οι πολιτικές για να επιτευχθεί αυτό θα καθοριστούν από την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Η εκάστοτε κυβέρνηση θα επιλέξει τα μέσα και τις πολιτικές για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι οι πολιτικές αυτές θα συζητούνται ετησίως όταν η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης, υποβάλλουν το προσχέδιο προϋπολογισμού τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έλεγχο εάν συνάδει προς το δίκαιο της Ε.Ε. «Θα λάβουμε αποφάσεις για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη στην οικονομία μας και ανάπτυξη δεν σημαίνει περισσότερη λιτότητα», δήλωσε επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι «συμβατές με την επίτευξη των δημοσιονομικών μας στόχων».

Το Reuters επισημαίνει ότι η Ελλάδα εξήλθε του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο, ύστερα από οχτώ χρόνια οικονομικών αναδιαρθρώσεων. Οι πιστωτές της ευρωζώνης έδωσαν στην Ελλάδα 15 δισ. ευρώ για να ενισχύσει το ταμειακό αποθεματικό της και να καταστεί οικονομικά ανεξάρτητη για δύο έτη πριν χρειαστεί να επιστρέψει στις αγορές. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να επιτυγχάνει πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του θα επιτύχει αυτούς τους στόχους.

Deutsche Welle: Λίγοι πίστευαν ότι θα μπορούσαμε να το κάνουμε, αλλά το κάναμε

Η Ελλάδα συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της Ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο υποσχέθηκε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και αποκατάσταση του ελληνικού κράτους, λέγοντας «Έχουμε ξεπεράσει την κρίση χωρίς να καταστρέψουμε τη χώρα».

Εuractiv: Τσίπρας στο ΕΚ: Η Ελλάδα τα κατάφερε

«Και όμως, η Ελλάδα τα κατάφερε. Τρία χρόνια μετά είναι μια διαφορετική χώρα. Από μέρος του προβλήματος, από πηγή της κρίσης, έγινε μέρος της λύσης για την Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Η πολιτική των ελλειμμάτων, της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και της διευρυμένης διαφθοράς προηγούμενων κυβερνήσεων, είχαν ρίξει τη χώρα μου στα βράχια της χρεοκοπίας. Αλλά ταυτόχρονα η αδυναμία των θεσμών να δώσουν προτεραιότητα στις αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις στα πρώτα δύο προγράμματα, σε συνδυασμό με την εμμονή ορισμένων εξ αυτών σε μια συνταγή ακραίας δημοσιονομικής προσαρμογής, είχαν οδηγήσει τη χώρα στα όρια της κοινωνικής έκρηξης αλλά και της οικονομικής ασφυξίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του. «Η καθαρή έξοδος από το τελευταίο, τριετές πρόγραμμα είναι μια επιτυχία πρωτίστως του ελληνικού λαού, που έσφιξε τα δόντια και έδωσε τη μάχη. Που έκανε μεγάλες θυσίες για να παραμείνει η χώρα στη καρδιά της Ευρώπης», υπογράμμισε. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι πρόκειται «και μια επιτυχία της Ευρώπης συνολικά. Που απέδειξε ότι με πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας μπορεί να ξεπερνά τις κρίσεις». «Μέσα από αυτή τη περιπέτεια βγαίνουμε πιο δυνατοί. Σήμερα στεκόμαστε ξανά στα πόδια μας και κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία. Γιατί, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης, οι θυσίες του ελληνικού λαού έπιασαν τόπο», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Η Συμφωνία με την ΠΓΔΜ

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και την επίτευξη της συμφωνίας, τονίζοντας: «Μετά από 26 χρόνια καταστροφικής κυριαρχίας του εθνικισμού, καταφέραμε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, κ. Ζάεφ, να γυρίσουμε σελίδα και να φτάσουμε σε μια αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία. Χωρίς την επιβολή και την χρήση της ισχύος». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η λύση αυτή επετεύχθη «στη βάση της διπλωματίας και του διαλόγου». «Μια συμφωνία που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο επίλυσης διαφορών στην περιοχή μας», σημείωσε.

Η ανάδυση του λαϊκισμού

Αναφορικά με την ανησυχητική άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Ο δημοσιονομικός φετιχισμός στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης επέτεινε ακόμη περισσότερο τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες τόσο ανάμεσα στα κράτη-μέλη όσο και μέσα σε αυτά. Εξουθένωσε μεγάλα κοινωνικά στρώματα και προκάλεσε σε ακόμα μεγαλύτερα οικονομική ανασφάλεια και φόβο. Και αυτή η αποτυχία της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης της κρίσης, τροφοδότησε τελικά το τέρας του σωβινισμού και του ακροδεξιού λαϊκισμού».

Παράλληλα, πρόσθεσε: «Μετέφερε την ακροδεξιά, από το εδώλιο του κατηγορουμένου της ιστορίας και την απομόνωση, στο πολιτικό προσκήνιο. Η προσφυγική κρίση που ακολούθησε ήρθε απλά να επιβεβαιώσει την αδυναμία της Ευρώπης να προχωρήσει, όταν ένα μεγάλο μέρος των μελών της δεν ασπάζονται τις ιδρυτικές της αξίες».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το δηλητήριο του μίσους και της ξενοφοβίας πηγάζει ξανά στη καρδιά της Ευρώπης, 70 χρόνια μετά την πανανθρώπινη τραγωδία του φασισμού», συμπληρώνοντας ότι η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με τη διείσδυση της ξενοφοβικής και σωβινιστικής της ατζέντας εντός του δημοκρατικού φάσματος. «Η πραγματική απειλή της Ευρώπης είναι όσοι παλεύουν για να τη καταργήσουν. Αν κάποιος απειλεί πραγματικά την Ευρώπη δεν είναι όσοι παλεύουν για να την αλλάξουν, αλλά όσοι παλεύουν για να τη καταργήσουν. Όσοι βρίσκονται στον αντίποδα των ουμανιστικών ιδεών της αλληλεγγύης και της συνεργασίας των λαών», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

«Όλοι όσοι πιστεύουμε σε αυτό το όραμα, οφείλουμε να παραμερίσουμε τις διαφορές μας μπροστά στο μεγάλο κίνδυνο. Οφείλουμε να μην αφήσουμε την ευρωπαϊκή ιδέα να συνθλιβεί ανάμεσα στον καταστροφικό νεοφιλελευθερισμό και την εφιαλτική ακροδεξιά», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ο μόνος δρόμος για τη διάσωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι η «αναβάπτισή της με τολμηρές μεταρρυθμίσεις δημοκρατίας, διαφάνειας και κοινωνικής δικαιοσύνης». Κεντρικός στόχος, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι η προοπτική μιας καλύτερης Ευρώπης. «Για το προσφυγικό και τη μετανάστευση, για την κλιματική αλλαγή, για την ασφάλεια, για τη δημοκρατική μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Για να νικήσει η ελπίδα τον ακροδεξιό φόβο», κατέληξε.

Ελλάδα και Κύπρος πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή της Αν. Μεσογείου

«Παρόλα τα προβλήματα αστάθειας και εθνικιστικής έξαρσης στην Τουρκία, κρατήσαμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, διαφυλάσσοντας την ειρήνη στο Αιγαίο, προωθώντας συνεργατικές λύσεις στο προσφυγικό, επιμένοντας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό» σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Στην αποσταθεροποιημένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αποτελούμε, μαζί με την Κύπρο, τον μόνο ευρωπαϊκό πυλώνα σταθερότητας. Διευρύνουμε τις πολυμερείς συνεργασίες με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία. Και ταυτόχρονα εμβαθύνουμε τη βαλκανική συνεργασία και συνανάπτυξη, με σημείο αναφοράς τη Θεσσαλονίκη» τόνισε.

Περί διαφθοράς στη δημόσια υγεία

Στη φοροδιαφυγή στον τομέα της Υγείας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως ελέγχθηκε και σταμάτησε «η σπατάλη και το πάρτι διαφθοράς στη δημόσια υγεία και τις δημόσιες προμήθειες».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε κομβικές μεταρρυθμίσεις, όπως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και ο εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος, για να συμπληρώσει: «Και σήμερα όχι απλώς βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά με τη βιώσιμη ρύθμιση του δημόσιου χρέους ανακτάμε την οικονομική μας κυριαρχία και ξανακερδίσαμε τη θέση που δικαιούμαστε και μας αξίζει στην Ευρώπη».

Τόνισε ότι ήδη από την περασμένη χρονιά η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη, με τις προβλέψεις για φέτος να προσεγγίζουν το 2,5%. «Τις τρεις τελευταίες χρονιές αναδειχθήκαμε πρωταθλητές απορρόφησης των ευρωπαϊκών αναπτυξιακών πόρων, ενώ επίσης το 2017 ήμασταν η δεύτερη χώρα της ΕΕ σε απορρόφηση κονδυλίων από το «Σχέδιο Γιούνκερ» και οι ξένες επενδύσεις έφτασαν τα 3.6 δις ευρώ, που αποτελεί την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας. Σε τρία χρόνια μειώσαμε την ανεργία πάνω από 7%».

Συνεχίζοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στη δημιουργία περισσότερων των 300.000 νέων θέσεων εργασίας, εξηγώντας πως η πλειονότητα είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης. «Στηρίξαμε τα δημόσια νοσοκομεία, υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ενώ μειώσαμε δραστικά τα οργανικά κενά στα σχολεία και αυξήσαμε τις δαπάνες για την επιστημονική έρευνα στο 1% του ΑΕΠ» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, ενώ για ακόμα μια φορά επανέλαβε την προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει το brain drain σε brain gain, δίνοντας κίνητρα στη νεανική επιχειρηματικότητα.

Αναφορά έκανε και στη θέσπιση του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» από το οποίο «ωφελούνται σήμερα περισσότεροι από 650.000 πολίτες». Υπογράμμισε, τέλος, ότι «κόντρα στο ρεύμα της εποχής, η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που διεύρυνε τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της. Για πρώτη φορά, παρέχουμε ιθαγένεια στους μετανάστες δεύτερης γενιάς, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

25
σχόλια
 1. avatar Καλα μιλαμε δεν παιζεται

  Ο Μητσοτακης. Εβαλε τον Ισπανο Rondriges σε λογια να κανει λεκτικη επιθεση στον Τσιπρα .Μιλαμε για πολυ ξεφτιλα ! Εκαναν την Ευροβουλη (τοσο ο λαικος Ισπανος οσο και ο λαικος Μητσοτακης με την αλλη την κ κατινα Σπυρακη)BIG BROTHER .Ποσο χαμηλα ακομα θα πεσει για την καρεκλα ! Εμεις τον ξερουμε μπορει ομως να μη γελοιοποιει την χωρα και τον λαο διεθνως!Με τα καμωματα του θα ντρεπομαστε να λεμε οτι ειμαστε Ελληνες .

  1. avatar Δεν φταις εσύ

   Φταίει ο ΟΤΕ που σου δίνει ακόμα ίντερνετ

 2. avatar Σύντροφος μετακλητός στην ΕΡΤ

  Πέστα σύντροφε, πέστα. Ασε που δεν λένε και τίποτα για τον Πινοσέτ.

 3. avatar Xaxaxaxaxaxaxaxaxa

  Δικαιολογουνται τα νευρα. [...] το εχουν ταραξει στα σκαμπιλια κοντα 4 χρονια τωρα.
  Τον λυπαται και ο ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΣ.

 4. avatar είσαι και πολύ […]

  Πόσο [...] μπορεί να γίνει ο άνθρωπος, " το τρίτο μνημόνιο πέτυχε γιατί βασίσθηκε στις διαρθρωτικές αλλαγές, κάτι που δεν έκαναν τα δύο πρώτα".

 5. avatar κορμί κυπαρισσένιο

  Μπέρδεψε την Κ.Ε Σύριζα με φραπέ και πέστα αρχηγέ με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκτός τόπου και χρόνου με άφθονη μπουρδολογία ως συνήθως.

 6. avatar Sa patistas

  Τα βρήκε......σκούρα ο ******μαγκας!!!!!!!Αυτός νόμισε πως ήταν στο μαγαζί του την ΕΡΤ και θα τον άκουγαν ΌΛΟΙ σε στάση...προσοχης!!!

 7. avatar Ζανετ

  Μιας χρήσης θεατρίνος πολιτικός, το συμβόλαιό του μάλλον έληξε - τελείωσε τη δουλειά- και θα τον σχολάσουν στο τέλος του επεισοδίου.

 8. avatar V for Ventouza

  Η μεγαλύτερη ξευτίλα βέβαια είναι ότι έπρεπε να ακούσει από τους ευρωπαίους τα αυτονόητα για τα όργια που κάνει 3 χρόνια στους ανόητους ιθαγενείς που ακόμα και σήμερα "αναρωτιούνται" αν είναι χειρότερος από τους άλλους, το μέγιστο επιχείρημα του πανάχρηστου. Είναι ντροπή και όνειδος για έναν περήφανο λαό να τον εκπροσωπούν οπουδήποτε τέτοια κακομαθημένα χαμίνια.

 9. avatar CALLIOPE

  [...]. Ο Ισπανός μίλησε πρωτίστως για νεποτισμό και λαικισμό. Τον πήρανε χαμπάρι όλοι πως διορίζει αβέρτα καρανίκες και νοτοπούλες, για να κερδίσει τις εκλογές. Θα βρείτε όλους τους Έλληνες απέναντι. Αυτά που ξέρατε ξεχάστε τα. Δε θα τρέφουμε για πάντα κηφήνες του κομματικου σωλήνα οσοι φεύγουμε μετανάστες. Σας βαρεθήκαμε. Θα σας στείλουμε στον σκουπιδοτενεκέ, [...] που έπεσαν σαν όρνια στο κουφάρι της Ελλαδας μας. Αν βγει ο Μητσοτάκης και μας δώσει ψήφο ΕΧΕΤΕ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.

 10. avatar ΘΥΜΙΖΕΙ τους ξεφτιλες ΣΑΝΤΑΜ- ΚΑΝΤΑΦΙ που άλλαξαν τρεις φορές ιδεολογία. Ιδιος!!

  Εχει νεύρα για πολλούς λόγους! Δεν προαισθάνεται μόνο αυτοδυναμία του Μητσοτάκη! Αλλά βλέπει ότι εάν χρειαστεί, θα του τη δώσουν πανω στη καλπη την Κυριακή των εκλογών και οι κεντροαριστεροί δημοκράτες όπως έκαναν το 1944. Κι αυτό τον τσουζει πολύ! Και πονά ότι η Ιστορία θα γράψει ότι υπήρξε ενας Μαδουρος που πρόδωσε και ξεφτιλισε την Αριστερά![...]

 11. avatar Συγχαρητήρια

  Βγήκε να μιλήσει το [...] για να παρουσιάσει και καλά το όραμα του για την Ευρώπη και είχε η αίθουσα δέκα περίεργους να τον δουν, δύο άλλους που τους είχε πάρει ο ύπνος, την καθαρίστρια , και τον Παπαδημούλη. Πως να μην είχε νεύρα ο ηγέτης που θα άλλαζε την Ευρώπη και που ευχόταν να γίνουμε Αργεντινή.

 12. avatar etsi

  Ρε τον ξεφτύλισαν τον Αλέξη στο Ευρωκοινοβούλιο. Ρε τι φαπες τρωει! Τον λυπήθηκα! Νόμιζε ότι με ψέματα θα καταφερνε να κροϊδεψει τους Ευρωβουλευτές, όπως κανει στην Ελληνικη Βουλή! Ο Ισπανος πολυ δυνατός τον κατακρεούργησε! Και η μεγαλύτερη ξεφτύλα: ελειπαν το 95% τον Ευρωβουλευτών! Τον έγραψαν κανονικά τον Τσίπρα! Το μήνυμα ήταν καθαρό, [...]

 13. avatar Montazieros

  ΟΣΟ Η ΚΛΕΨΥΔΡΑ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΤΟΣΟ ΚΥΝΙΚΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ...ΣΚΟΠΙΑ, ΑΛΒΑΝΙΑ [ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΟΡΩΝ] , ΚΥΠΡΙΑΚΟ , ΘΡΑΚΗ .....ΟΛΑ ΤΑ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ! ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΚΟΝΤΖΙΑ ΜΙΛΑΕΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ . ΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΑΝΕ ???

 14. avatar Αντε Γεια ….

  Τέτοια ψυχρολουσία σε πρωθυπουργό κράτους δεν είχε γίνει ποτέ στην Ευρωβουλή.
  Ξεκίνησε να μιλάει και έφυγαν από την αίθουσα.
  χαχαχα !!!

 15. avatar Νταξ, τι να λέμε τώρα;

  Τον γράψανε επιδεικτικά με τις άδειες καρέκλες.Πλήρης απαξίωση.

 16. avatar Ύστερα ύστερα πανικός

  Τους είπες οτι το Προσδόκιμο ζωής των γερόντων το μειωσες και το πλεόνασμα που θα προκύψει θα τους το δώσεις ώστε να μην ανησυχούν !
  Τους είπες ότι θυσιάζεις τον γηρασμένο Ελληνικό λαό για να σώσεις την πατρίδα σου !
  Τους είπες ότι όσοι έχουν καταθέσει στις τράπεζες για τα έξοδα κηδείας τους και δεν τα κινούν με καταθέσεις η αναληψεις τους τα δεσμεύεις έως ότου εμφανιστεί ο καταθέτης με νέα χαρτιά !
  Πήγες και τους είπες για τον Μητσοτάκη την ακροδεξιά το λαϊκό κόμμα κτλ.

 17. avatar Ευπατριδης

  Βασικά,η αποτυχία του νεοφιλελευθερισμο ,έφερε στην εξουσία το τέρας της αριστεράς. Η αποτυχία του τέρατος της αριστεράς προκάλεσε την άνοδο της ακροδεξιάς...

  1. avatar τετραγωνακιας απο κινητο

   Μα στην ελλαδα δεν ειχαμε φιλελευθερισμο οσο αφορα την οικονομια ακομα και με νδ ,προσπαθησε η νδ να μας κανει φιλελευθερη αλλα εφαγε τα μουτρα της απο το τερας των κρατικοδιαιτων και εγινε σκυλακι του πασοκ διορισμους και αγιος ο θεος για να βγει κυβερνηση, αφου ο ελληνας θελει να τον ταιζει το κρατος πιστευει οτι το κρατος εχει μονο υποχρεωση σε αυτον και οχι και αυτος και να τα αποτελεσματα πως νομιζεις οτι βγηκαν οι συριζαιοι

 18. avatar Te

  Ο ακροαριστερος λαικηστης κατηγορεί τον ακροδεξιο λαικισμο. Άραγε ο ακροαριστερος προδότης που κυβερνάει με έναν ακροδεξιο οπορτουνιστη καζινοβιο βλέπει τον εαυτό του στον καθρέφτη?

 19. avatar μπαξεβανης

  πατε ανεμος και καπνος και εσεις και ο πινοσετ και ο μαδουρος και η κακη σας κεφαλη......ψευτες προδοτες ευρωλαγνοι

 20. avatar πρασινοφρουροι συριζαιοι

  αφηστε μας στον πονο που μας προκαλεσατε....ποιος θα πληρωσει τωρα τον ενφια????ο βρωμικος νυς σας στον πινοσετ και στη δεξια και στις μπουρδολογιες,,,,,πατε να δουλεψετε λιγο...και αφηστε τις καρεκλες....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει