Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα γιατρέψει τις πληγές που άφησε πίσω της η λιτότητα, έχοντας ως «εργαλείο» τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του, αυτήν τη φορά στην ολομέλεια του υπουργικού σκέλους του Πολιτικού Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (UN High Level Political Forum – UN HLPF), έκανε λόγο για «επιβεβλημένες αποφάσεις, κατά την περίοδο της κρίσης, που οδήγησαν σε οικονομικές πολιτικές, οι οποίες δημιουργούν αποκλίσεις από τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης».

Υπογράμμισε πως ως αποτέλεσμα αυτής της πίεσης, «το κυβερνητικό έργο πρέπει πλέον να εστιάσει σε πολιτικές που, με βάση τη βιώσιμη ανάπτυξη, θα γιατρέψουν τις πληγές της λιτότητας».

Επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της Ελλάδας για εφαρμογή της Ατζέντας 2030 και των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ, ως μέσου για τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο δίκαιης και αειφόρου ανάπτυξης, που θα ενσωματώνει ταυτόχρονα και τους τρεις πυλώνες -κοινωνικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό- με τρόπο ισόρροπο, σημείωσε ότι οι Στόχοι μαζί με τη Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή παρέχουν έναν οδικό χάρτη για την Ελλάδα, ιδίως τώρα που η χώρα γυρίζει σελίδα και βγαίνει από την κρίση. Ένα σχέδιο που ταυτίζεται πλήρως με τις εθνικές προτεραιότητες και το όραμα για τη μελλοντική της πορεία έως το 2030.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Φάμελος αναφέρθηκε ειδικότερα στον καταλυτικό ρόλο που παίζει η προστασία του περιβάλλοντος όσον αφορά την επίτευξη όχι μόνο των περιβαλλοντικών SDGs, αλλά και του συνόλου των 17 Στόχων.

Στο πλαίσιο αυτό, ως προς τους πέντε «SDGs» στους οποίους εστιάζει το φετινό «HLPF», και οι οποίοι είναι «περιβαλλοντικής φύσεως» (βιώσιμη διαχείριση νερού, βιώσιμη και καθαρή ενέργεια, βιώσιμες πόλεις και οικισμοί, βιώσιμα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης και προστασία οικοσυστημάτων), τόνισε, μεταξύ άλλων, την εξαιρετική επίδοση της Ελλάδας στην πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό για όλους, αλλά και στην εφαρμογή των αρχών της ολοκληρωμένης διαχείρισης υδατικών πόρων (Οδηγία 2000/60 και Διαχειριστικά Σχέδια Υδατικών Διαμερισμάτων), σε εθνικό αλλά και διασυνοριακό επίπεδο.

Επιπλέον, επισήμανε τις εθνικές προτεραιότητες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και, ως μέτρο κοινωνικής συνοχής, την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στην τελική ενεργειακή κατανάλωση, αλλά και τις παρεμβάσεις σε αστικό πλαίσιο για βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών (π.χ. σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας) που συνδέονται με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τόνισε ακόμη ότι η μετάβαση προς ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας που προωθεί η κυβέρνηση, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Δράσης που υιοθετήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, είναι πρωταρχικής σημασίας για τη χώρα, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την καινοτομία στη διαχείριση αποβλήτων.

Ως προς την προστασία της βιοποικιλότητας, επεσήμανε την εισαγωγή των υπηρεσιών οικοσυστημάτων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την ανάπτυξη, την αύξηση των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 στη χώρα σε περίπου 28% της χερσαίας έκτασης και 20% των χωρικών υδάτων και την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τις προστατευόμενες περιοχές και τα προστατευόμενα είδη.

Καταληκτικά, ο κ. Φάμελος αναφέρθηκε στις σημαντικές διακρατικές συνεργασίες και πρωτοβουλίες της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη για την εξασφάλιση της ειρήνης, της θρησκευτικής ανεκτικότητας και της ασφάλειας, εν μέσω μιας εξελισσόμενης ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης.