Νέο μήνυμα προς την Αθήνα έστειλε ο Γιοργκ Ασμούσεν, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας δεν πρέπει να χάσει χρόνο εξετάζοντας τρόπους αποφυγής ή χαλάρωσης του μνημονίου. Θα πρέπει να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο κ. Ασμούσεν, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από το συνέδριο του Economist που διεξάγεται στην Αθήνα.

«Η καθυστέρηση στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι ριψοκίνδυνη» προειδοποίησε και εξήγησε: «Εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος για το χρέοςμέχρι το2020, θα απαιτηθεί νέα χρηματοδότηση».

Ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας ανέφερε ότι «πρώτη προτεραιότητα της νέας ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να είναι να επανέλθει σε τροχιά το πρόγραμμα, δεδομένου ότι η εφαρμογή του έχει παγώσει τους τελευταίους τρεις μήνες».

Όπως επεσήμανε, οι δράσεις στήριξης της Ελλάδας με πόρους των διαρθρωτικών ταμείων δεν θα έχουν άμεσα αποτελέσματα στην ανάπτυξη, δεδομένων των επιδόσεων της Ελλάδας στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Η νέα κυβέρνηση δεν πρέπει να χάσει πολύτιμο χρόνο προσπαθώντας να χαλαρώσει τους όρους του Μνημονίου, τόνισε, προσθέτοντας πως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στα εξής:

– Να καθορίσει τα δημοσιονομικά μέτρα για να περιορίσει το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2013 – 2014.

– Να προχωρήσει άμεσα στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.

– Να προχωρήσει άμεσα στις αποκρατικοποιήσεις.

– Να εφαρμόσει τις αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία.

– Να απελευθερώσει τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Ο ίδιος τέλος σημείωσε πως οι ελληνικές αρχές πρέπει να εφαρμόσουν το πρόγραμμα σαν να είναι δικό τους και όχι ως επιβολή των Βρυξελλών.

Αυτή την ώρα ο κ. Άσμουσεν συναντάται με τους κ.κ. Γ. Στουρνάρα και Γ. Ζανιά σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών .