Την ανάγκη ενός «εθνικού μετώπου» για την ανάκτηση του κύρους της χώρας μας, επισήμανε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην τελετή παραλαβής του υπουργείου από τον προκάτοχό του Π. Μολυβιάτη.

Ο κ. Αβραμόπουλος παρατήρησε ότι «είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός, ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει μια παράδοση εθνικής συνεννόησης, καθώς έχει δώσει λαμπρά δείγματα γραφής στη χάραξη εθνικής πολιτικής».

Ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τους αρχηγούς Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη για την επιλογή του προσώπου του, υπογράμμισε πως έχει πλήρη επίγνωση της «εθνικής σημασίας» του ρόλου που αναλαμβάνει «στην καρδιά μιας μεγάλης και δύσκολης κρίσης» που άφησε τη χώρα μας «τραυματισμένη και αδίκως προσβεβλημένη». Διαβεβαίωσε δε πως παρά τις «αντίξοες δημοσιονομικές συνθήκες, όλες οι δυνάμεις θα αναλωθούν για τα εθνικά δίκαια και την προώθηση των θέσεών της Ελλάδας με αυτοπεποίθηση, σχέδιο και οργάνωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών στη σύντομη ομιλία του μνημόνευσε το Κυπριακό –ως ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί κατά «δίκαιο, σταθερό και βιώσιμο τρόπο»- και διαβεβαίωσε τους εργαζομένους του υπουργείου Εξωτερικών ότι θα εργαστεί για την «αποκατάσταση των αδικιών, ώστε να διασφαλιστεί μια αξιοπρεπής διαβίωση» των διπλωματικών εκπροσώπων της χώρας μας.

Ο κ. Αβραμόπουλος, τέλος, εξήρε τον ρόλο του προκατόχου του –που διακρίνεται από μια «αξιοσέβαστη και εξέχουσα προσωπικότητα»- καθώς υπήρξε «ένας από τους αρχιτέκτονες της ένταξής μας στην ΕΟΚ, στο πλευρό του εθνάρχη Κων. Καραμανλή» και εξέφρασε την ευχαρίστησή του για το γεγονός ότι υφυπουργός ανέλαβε ο Δημ. Κούρκουλας, που επίσης προέρχεται από τον διπλωματικό κόσμο και έχει διαγράψει μια λαμπρή σταδιοδρομία.

Ο απερχόμενος υπουργός πρέσβης Π. Μολυβιάτης εκφράζοντας στον διάδοχό του την «εκτίμησή του και την αγάπη του», σημείωσε ότι ο κ. Αβραμόπουλος επανέρχεται «σ΄ έναν γνώριμο χώρο, όπου έχει τις ρίζες του και τον οποίο ποτέ δεν ξέχασε».

Επισημαίνοντας εξάλλου τη δυσκολία της συγκυρίας, ο κ. Μολυβιάτης τόνισε πως «η ισχυρή διεθνής θέση μιας χώρας είναι προϋπόθεση για την άσκηση μιας αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής» και σημείωσε πως ο κ. Αβραμόπουλος αγαπά τις προκλήσεις, καθώς όπως είχε παλαιότερα δηλώσει «είναι πάντα για τα δύσκολα». Αποχαιρετώντας τέλος το προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών ο κ. Μολυβιάτης τόνισε πως σε αντίξοες συνθήκες «το υπουργείο Εξωτερικών λειτούργησε αποτελεσματικά χάρη στον πατριωτισμό, την αυταπάρνηση, τον επαγγελματισμό και την κατάρτιση των εργαζομένων του».