«Η αλληλεγγύη μας στο πρόσωπό του είναι δεδομένη, χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις» ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μιλώντας για την επίθεση σε βάρος του Γιάννη Μπουτάρη, στον ρ/σ Real FM, χαρακτηρίζοντας τις εικόνες «ντροπιαστικές» που «προκαλούν θλίψη και οργή σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες και σε όλο τον δημοκρατικό κόσμο».

«Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι ένας άνθρωπος που με τη στάση του και στα ζητήματα των δικαιωμάτων και στα εθνικά θέματα έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο ακροδεξιών στοιχείων» υπογράμμισε η κ. Σβίγκου, ενώ επέκρινε τη ΝΔ, η οποία «έπρεπε να είχε προσέξει περισσότερο την ανακοίνωσή της για το θέμα, όπου και σε αυτή κατηγορεί την κυβέρνηση περί “ανομίας”» όπως είπε.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε επίσης, ότι «τέτοιου είδους επιθέσεις βρίσκουν απέναντί τους όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις και όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες. Και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσουμε, ως μια επίθεση ενάντια στη δημοκρατία και ενάντια σε έναν θεσμικό εκπρόσωπό της».

Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό, η Ράνια Σβίγκου είπε ότι ο πρωθυπουργός έστειλε ένα μήνυμα από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, λέγοντας ότι έχει διανυθεί πάρα πολύ μεγάλη απόσταση τους τελευταίους μήνες και δεν πρέπει να γίνονται άτσαλα βήματα πριν την τελική λύση.

Τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει λύση σε μία εκκρεμότητα που κληροδοτήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η οποία όμως «θα αντέξει στον χρόνο και θα διαμορφώνει τις δυνατότητες για την ειρηνική συνύπαρξη των δυο χωρών και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια».

Επανέλαβε τις δύο προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την ελληνική πλευρά, δηλαδή η σύνθετη ονομασία και το erga omnes, η χρήση έναντι όλων και χαρακτήρισε «πολύ θετικό ότι αποδέχτηκε η ΠΓΔΜ το erga omnes κι αυτό που μένει είναι να γίνει αποδεκτή και η κατοχύρωση της συνταγματικής αναθεώρησης».

«Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, επίσης, η κυβέρνηση μίλησε για τη δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον κ. Νίμιτς και θα δούμε τις επόμενες μέρες πώς θα εξελιχτούν οι συζητήσεις. Υπάρχει η πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές και σίγουρα είναι πολύ θετικά τα μηνύματα που έχουν δοθεί το τελευταίο διάστημα. Μένει να δούμε πώς αυτά τελικά θα αποτυπωθούν σε μια κοινά αποδεκτή λύση» ανέφερε.

«Θέλουμε μία λύση η οποία δεν κλείνει το μάτι σε εθνικιστικές κορώνες, όπως είδαμε το προηγούμενο διάστημα άλλα κόμματα, με προεξάρχουσα τη ΝΔ, να φλερτάρουν μ’ αυτές» υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

«Εμείς δεν πιεζόμαστε από κανέναν Ευρωπαίο ή άλλο ξένο παράγοντα για τη λύση. Δική μας θέση από τότε που θυμάμαι τον ΣΥΡΙΖΑ, και παλαιότερα τον Συνασπισμό, ήταν μια λύση όπως αυτή που στηρίζει τώρα η κυβέρνηση. Μιλούσαμε πάντα για σύνθετη ονομασία, μακριά από αλυτρωτισμούς και εθνικισμούς, γιατί θεωρούσαμε πως αυτή ήταν η πιο εθνικά συμφέρουσα λύση και μια λύση η οποία θα προωθούσε την ειρήνη και τη σταθερότητα. Αυτό συνεχίζουμε να επιδιώκουμε και τώρα. Αυτοί οι οποίοι ενδεχομένως “πιέζονται” είναι άλλες δυνάμεις – σας μίλησα πριν για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία άλλη λύση υποστήριζε με τον κ. Καραμανλή στο Βουκουρέστι».

«Η ΝΔ μέχρι πρότινος έλεγε ότι δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει τώρα να το λύσουμε και πρέπει την επόμενη περίοδο ενδεχομένως να τεθεί. Η ΝΔ συμμετείχε στα συλλαλητήρια κατά της σύνθετης ονομασίας. Αυτή δεν είναι η στάση μιας πολιτικής δύναμης που με υπευθυνότητα προσπαθεί να διεκδικήσει το να ξαναγίνει κυβέρνηση» κατέληξε η κ. Σβίγκου.