Τη διάσπαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας σε Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, αλλά και της Εισαγγελίας της Αθήνας, προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου συναντήθηκε με τους επικεφαλής της Εισαγγελίας Ηλ. Ζαγοραίο, του Πρωτοδικείου Ελ. Γεωργίλη, αλλά και εκπροσώπους των δικαστικών υπαλλήλων, παρουσία του γ. γ. του υπουργείου, Δημ. Παπασπύρου.

Πρόκειται για αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης, τόνισε ο υπουργός, ο οποίος εκτίμησε ότι εντός του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της εξεύρεσης κτιρίων που θα κληθούν να στεγάσουν τα νέα Πρωτοδικεία μέσα στο 2019. «Αυτός ο υδροκεφαλισμός που επικρατεί εδώ και χρόνια κατά ένα παράλογο τρόπο στο Πρωτοδικείο Αθηνών, μοναδικό παράδειγμα στην Ευρώπη, θα σταματήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής, συμπληρώνοντας πως στο σχετικό νομοσχέδιο θα καθοριστεί ο τρόπος επιλογής της έδρας των δυο Πρωτοδικείων.

Παράλληλα, εκτίμησε πως μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο που έχει ήδη στα χέρια του και αφορά τη Δικαστική Αστυνομία και τη στελέχωσή της. Σύμφωνα με τον υπουργό, πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο θα υλοποιηθεί σταδιακά, ξεκινώντας από τα τρία μεγαλύτερα δικαστήρια της χώρας σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα, ο κ. Κοντονής επισήμανε πως οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ που αφορούν την πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων βρίσκονται στην τελική ευθεία. «Ήδη, διορίζονται με γρήγορες διαδικασίες οι πρώτοι δικαστικοί υπάλληλοι στο πρωτοδικείο και την Εισαγγελία για να πληρωθούν τεράστια κενά, τα οποία υπήρχαν χρόνια» υπογράμμισε και ευχαρίστησε, εκ μέρους της κυβέρνησης, τόσο τους δικαστικούς υπαλλήλους της Εισαγγελίας και του Πρωτοδικείου για το έργο που παρέχουν όσο και τους δικαστές για το μέρισμα που συγκεντρώνουν από τις διαιτησίες, το οποίο διαθέτουν για την βελτίωση των υποδομών του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας.

Επίσης, ο κ. Κοντονής εξέφρασε ευχαριστίες και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη συμβολή του στην ολοκλήρωση έργων αποκατάστασης των κτιρίων, με αποτέλεσμα να αλλάξει, όπως είπε, η εικόνα των δικαστηρίων στην Αθήνα.