Στις εκδηλώσεις εορτασμού που γίνονται στη Σύμη, στο πλαίσιο της επετείου 73 χρόνων από την 8η Μαΐου 1945, ημέρα υπογραφής του πρωτοκόλλου παράδοσης της Δωδεκανήσου από τις δυνάμεις του άξονα στους συμμάχους, βρέθηκε η Φώφη Γεννηματά.

«Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας που βασίζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ανέφερε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

Επίσης, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε: «Η καλύτερη απάντηση σε κάθε απειλή για τα νησιά μας είναι η ανάπτυξή τους. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε αποτελεσματικά και διαχρονικά η παράταξή μας».

Τέλος, η κ. Γεννηματά επέκρινε την κυβέρνηση, της οποίας χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά, ενώ για την επέτειο σημείωσε: «Ημέρα μνήμης και τιμής σήμερα για το νησί μας, τη Σύμη μας, και είμαι βαθιά συγκινημένη που μοιράζομαι αυτή τη στιγμή με τους συμπατριώτες μου. Εδώ, η καρδιά της ακριτικής Ελλάδας χτυπά πολύ δυνατά».